Ocet jabłkowy i jego właściwości
Dzięki swoim właściwościom ocet jabłkowy wpasował się niemal w każdą dziedzinę dotyczącą człowieka. Już w starożytności używano go jako suplement oraz lek na przeziębienie, później jako środek do niedoczyszczonych powierzchni, a aktualnie przechodzi przełom wykorzystania w kosmetyce.
Skąd się bierze ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy występuje naturalnie na skutek działania bakterii octowych, które doprowadzają do fermentacji dojrzałych jabłek, soku jabłkowego, wina lub piwa. Tym samym, zamiast kupna, można w bardzo łatwy sposób samemu uzyskać tę substancję, gdyż powyżej wymienione płyny zakwaszają się same po długotrwałym wystawieniu na powietrze.
Co w nim jest?
- witamina A, pobudzająca syntezę rodopsyny i poprawiająca tym samym nasz wzrok,
- witamina C, która wzmacnia naszą odporność,
- witamina E oraz beta-karoten, usuwające z organizmu wolne rodniki, co wiąże się z zapobieganiem chorobom naczyń krwionośnych, nowotworowych, a także spowolnieniem procesów starzenia się,
- witamina P regulująca ciśnienie i łagodzeniu skutków miażdżycy,
- witamina B wpływająca pozytywnie na pracę naszego układu nerwowego, a co się z tym wiąże — na nasze samopoczucie.
Ponadto posiada paletę minerałów: magnez, żelazo, sód, potas, wapń, fosfor, krzem oraz miedź, a także biotynę, kwas foliowy, kwas mlekowy, cytrynowy i naturalnie — octowy.
Na trawienie
Dzięki zawartości szeregu enzymów, pektyn, kwasu chlorogenowego czy katechin, ocet jabłkowy wspomaga procesy trawienia oraz usprawnia metabolizm poprzez wzmożenie wydzielania soku żołądkowego, rozszczepianie tłuszczów, ograniczenie wchłaniania cukrów, przyspieszenie spalania oraz obniżenie poziomu cholesterolu.
Ocet jabłkowy na włosy
Kwas octowy zawarty w occie jabłkowym usuwa osady, jakie pozostawia na naszych włosach twarda woda, a także oczyszcza cebulki z sebum, w związku z czym dobrze sprawdzi się u osób z problemem przetłuszczających się włosów. Ponadto jego przeciwgrzybicznie właściwości sprzyjają usuwaniu łupieżu.
W walce z grzybami i bakteriami
Pierwotnie octem jabłkowym zwalczano brud z powierzchni oraz odkażano je, a po przeprowadzeniu odpowiednich testów zaczęto stosować także wobec pacjentów z grzybicą, brodawkami, kurzajkami, wszami, ale także żylakami czy opuchniętymi stopami, którym wypita lub wtarta płukanka miała przynieść ukojenie. Dermatolodzy polecają ocet jabłkowy na choroby skórne, problemy z trądzikiem oraz jako naturalny tonik, który ogranicza wydzielanie sebum i oczyszcza skórę twarzy.
Inne działanie octu jabłkowego
Ocet jabłkowy sprawdzi się na katar w celu rozrzedzenia wydzieliny z nosa. Łagodzi także objawy alergii czy zgagi oraz odkwasza organizm. Polecany jest również cukrzykom, gdyż pomaga utrzymać niski poziom cukru we krwi, jednak w przypadku spożycia octu przez osoby z tą chorobą, zaleca się uprzednio konsultację z lekarzem.
By odpowiednio spożyć ocet jabłkowy, należy rozcieńczyć go z wodą — najlepiej jedną łyżeczkę substancji wlać do 250-cio mililitrowej szklanki wody. Każda dieta wymaga jednak odpowiedniego uzupełnienia wodą (najlepiej około 2 litrów dziennie), gdyż sam ocet po spożyciu wypłukuję ją z naszego organizmu.
Zapraszamy do kupna octu jabłkowego na naszym sklepie: https://jedzpij.pl/.