Wody lecznicze z Krynicy
Bogactwem krynickiej ziemi są przede wszystkim wody mineralne, których lecznicze właściwości znane są i cenione od wieków. Krynickie wody mineralne od dawna znajdują się w centrum zainteresowania medycyny. Ich działanie lecznicze zostało udowodnione długoletnią obserwacją, a w miarę postępu nauk medycznych – wieloletnimi badaniami.
Rodzaje i właściwości wód krynickich
- Słotwinka to woda 0,41% szczawa wodorowęglanowo-sodowo-magnezowo-wapniowa, żelazista. Zaleca się ją stosować w chorobach związanych z niedoborem magnezu, np. nerwicach i stanach stresowych. Ponadto znakomicie sprawdza się ona w schorzeniach i nieżytach przewodu pokarmowego oraz w zaburzeniach gruczołów dokrewnych dróg moczowych. Woda ta działa także przeciwalergicznie i wspiera usuwanie metali ciężkich. Zaleca się spożywanie jej w celach profilaktyczno-zdrowotnych. Wzmacnia także układ kostny. Ze względu na swoje właściwości jest polecana osobom po urazach i złamaniach, stresującym się, sportowcom, starszym oraz zmagającym się z chorobami układu pokarmowego.
- Dawkowanie: Wodę należy pić 3 razy dziennie. Powinno się pić jej jedną szklankę, pół godziny przed posiłkiem. Godzinę przed jej wypiciem nie należy spożywać surowych owoców i warzyw.
Pijalnia Słotwinka to najstarszy obiekt w Krynicy-Zdroju z 1806 roku. Pierwotnie budynek ten znajdował się w miejscu obecnej Pijalni Głównej, a następnie został przeniesiony do Parku Słotwińskiego. Wydawana była tu woda Słotwinka. Od kilku lat obiekt jest zamknięty.
- Jan to 0,071% szczawa słabo zmineralizowana, zawierająca wodorowęglan wapnia. Ma działanie moczopędne, dlatego świetnie sprawdza się w leczeniu przewlekłych stanów zapalnych dróg moczowych i w kamicy nerkowej. Stosuje się ją także przy cukrzycy, miażdżycy oraz skazie moczanowej. Korzystnie modyfikuje przemianę materii, obniża poziom glukozy, a także podnosi poziom potasu i wapnia we krwi. Woda Jan jest szczególnie polecana osobom, które przeszły operację usunięcia kamieni nerkowych.
- Dawkowanie: Wodę należy pić 3 razy dziennie. Powinno się pić jej jedną szklankę. Woda powinna być lekko podgrzana i spożyta pół godziny przed posiłkiem. Trzeba również pamiętać, że godzinę przed jej wypiciem nie należy spożywać surowych warzyw i owoców.
Pijalnia Jan znajduje się pod dolną stacją kolejki na Górę Parkową, za pomnikiem Nikifora. Dostępna jest tu woda Jan i Józef.
- Zuber to 2,14% szczawa wodorowęglanowo-sodowo-magnezowa, borowa - zaliczana do najsilniejszych w Europie. Stosowana jest w leczeniu nadkwasoty i schorzeń przewodu pokarmowego, zwłaszcza w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Sprawdza się również przy cukrzycy i schorzeniach dróg żółciowych. Skutecznie łagodzi objawy nadużywania alkoholu. Obniża poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy. Wspomaga nas również przy zgadze i zaparciach.
- Dawkowanie: Wodę należy pić 3 razy dziennie przed posiłkiem. Należy jednak spożyć pół szklanki wody Zuber, wymieszanej z połową szklanki wody mineralnej lub wody Jana. Nie należy spożywać surowych warzyw i owoców na godzinę przed wypiciem wody.
Pijalnia Główna znajduje się w samym centrum krynickiego deptaka. Obiekt został oddany do użytku w 1971 r., a w latach 2012-2014 poddany został gruntownej modernizacji. Obecnie obiekt ten służy jak centrum kulturalne, w którym odbywają się koncerty, bankiety. Kiedy nie odbywają się w nim duże imprezy, obiekt jest ogólnodostępny, gdzie można podziwiać piękną egzotyczną roślinność i degustować wody mineralne - Jan, Słotwinka, Tadeusz, Zuber, Zdrój Główny.
Wszystkie opisane wody znajdziecie na naszym sklepie: https://jedzpij.pl/WODY-LECZNICZE.