Makadamia, brazylijskie, ziemne i włoskie - te orzechy warto mieć pod ręką.
Dzięki swoim właściwościom poprawiają pracę mózgu, zapobiegają chorobom serca oraz regulują poziom cukru we krwi. Właściwie jedyną ich wadą jest dość duża kaloryczność. Wskazana przez naukowców, nietucząca dawką orzechów wynosi wartość 30 g dziennie. Zapewni ona lepsze funkcjonowanie naszego organizmu i nie spowoduje wzrostu masy ciała. Żeby urozmaicić naszą dietę, nie musimy się ograniczać tylko do orzechów laskowych, włoskich czy ziemnych. Dziś kupić możemy nawet najbardziej egzotyczne odmiany orzechów i cieszyć się ich niezwykłym smakiem, jedząc je jako przekąskę lub dodając do różnych potraw.
Makadamia
Jest najdroższym orzechem spotykanym w handlu. Zawiera do 77% tłuszczu, dlatego też musi być przechowywany w bardzo chłodnym miejscu. Jego obróbkę dokonuję się maszynowo ze względu na bardzo twardą skorupę. Najpierw się go obiera, następnie suszy i najczęściej praży. Zawarty w nim olej znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Roślinę tę odkrył pewien botanik w 1857 roku i nadał jej nazwę od nazwiska swojego najbliższego przyjaciela Johna McAdama.
Orzech brazylijski
Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Brazylii. Warto wiedzieć, że właściwie nie jest on orzechem, lecz nasieniem. W każdym owocu znajduje się ok. 15-40 nasion. Drzewa, na których rosną te owoce nie są uprawiane. Zamiast tego korzysta się z dziko rosnących roślin do uzyskania orzechów. Ciekawostką może być także to, że orzechy te zawierają aż do 50% tłuszczu. Stosuje się je nie tylko do produkcji oleju spożywczego, ale także smarów oraz mydła. Są jednymi z najcenniejszych orzechów na świecie.
Orzechy włoskie
Są szczególnie bogate w witaminy E i B, a także zawierają dużo magnezu, fosforu, potasu i kwasu foliowego. Nasiono, czyli ta jadalna część owocu orzecha włoskiego, z racji swego kształtu potocznie uznawana jest za dobrą dla mózgu. Nie jest to zupełnie pozbawione sensu, ponieważ dzięki zawartości wielonienasyconych tłuszczów dostarczamy organizmowi kwasów omega-3, a te wspomagają pracę mózgu i chronią przed chorobami serca. Chociaż są tłuste, to warto je jeść, gdyż zalety przewyższają tę jedną wadę. Składniki zawarte w orzechach włoskich obniżają ciśnienie, poziom cholesterolu, a napar z suszonych liści orzecha włoskiego łagodzi problemy jelitowo-żołądkowe. Jak widać, zasłużyły na swój tytuł leczniczego króla wśród orzechów.
Orzechy ziemne
Wyliczając wartości odżywcze orzechów arachidowych, należy zwrócić uwagę na to, iż mają najwięcej białka (z racji ich przynależności do rodziny roślin strączkowych) oraz niacyny ze wszystkich opisywanych tu orzechów. Niacyna, czyli witamina B3 pomaga zwalczać organizmowi tłuszcz i zły cholesterol, a także działa pozytywnie na układ nerwowy.
Przepis z wykorzystaniem orzechów
Sałatka Waldorf
Składniki:
średni seler
2 kwaśne jabłka
1/2 szklanki rodzynek
1/3 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka soku z cytryny
posiekana natka pietruszki lub nać selera
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Seler i jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy kilka minut. Orzechy kroimy na kawałki i prażymy na suchej patelni. Do selera i jabłka dodajemy rodzynki, orzechy oraz natkę pietruszki. Majonez łączymy z jogurtem i dodajemy do sałatki. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.
Zapraszamy do naszego sklepu po orzechy: https://jedzpij.pl/orzechy.