Miód - rodzaje oraz właściwości.
Czy wiedzieliście o tym, że miód jest jednym z nielicznych produktów, który się nie psuje? Co więcej, do produkcji 1 kg miodu, pracowita pszczoła musi zebrać około 3 kg nektaru. Już w starożytności zdawano sobie sprawę z tego, jak cennym produktem jest miód. Użyto go między innymi do konserwacji ciała zmarłego Aleksandra III Macedońskiego, które było transportowane do Macedonii, aby zapobiec jego rozkładowi.
Rodzaje miodów i ich wpływ na zdrowie
- wspomaga pracę wątroby i serca,
- pomaga leczyć stany zapalne dróg oddechowych,
- podczas oparzenia, zapobiega powstawaniu pęcherzy i hamuje rozwój zakażenia.
- ma działanie odtruwające,
- wspomaga pracę układu krążenia oraz wątroby,
- zapobiega miażdżycy i niedokrwistości.
- ma działanie wzmacniające i uspokajające,
- wspomaga nas w walce z zaburzeniami dotyczącymi układu moczowego,
- jest pomocny podczas leczenia przeziębienia.
- wspomaga wycieńczony organizm,
- pomaga w walce ze stanami alergicznymi dróg oddechowych,
- pozytywnie wpływa na pracę serca i naczyń krwionośnych.
- najlepszy jest w walce ze stanami zapalnymi jamy ustnej, gardła oraz jelita,
- usprawnia pracę nerek i dróg moczowych.
- wspomaga walkę ze stanami zapalnymi oskrzeli i płuc,
- zapobiega przeziębieniom, anginie oraz zapaleniu zatok,
- ma działanie napotne i przeciwgorączkowe.
- najlepszy jest na dolne drogi oddechowe, przewód pokarmowy, zaparcia, biegunki, choroby serca, naczyń krwionośnych oraz nerwice.
- zalecany jest przy przeziębieniach i stanach zapalnych gardła,
- wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe i antyseptyczne,
- zwalcza brak apetytu, niedokrwistość oraz miażdżycę.
- wzmacnia odporność,
- pozytywnie wpływa na kondycję skóry oraz przyspiesza gojenie się ran,
- wspomaga nas w walce z wrzodami żołądka, refluksem, zespołem jelita nadwrażliwego, zapaleniem zatok i gardła oraz z anginą.
Przepisy z miodem
Ciastka francuskie z jabłkiem
Składniki:
- 4 jabłka
- 1 cytryna
- 0,5 szklanki cukru
- ¼ szklanki miodu
- 1 ciasto francuskie
- 1 jajko
Przygotowanie:
Wyciśnijcie sok z cytryny, a następnie obierzcie jabłka. Zetrzyjcie je na dużych oczkach i polejcie sokiem z cytryny. Rozgrzejcie patelnię i rozsypcie na niej cukier. Dodajcie do tego miód i podgrzewajcie, aż do momentu powstania karmelu. Wsypcie do tego jabłka i mieszajcie tak długo, aż wyparuje cały płyn. Mieszajcie wszystko od czasu do czasu, a następnie przestudźcie jabłka. W kolejnym kroku możecie rozwinąć ciasto francuskie i pokroić na 15 kwadratów. Ułóżcie na środku każdego kwadracika trochę jabłek. Posmarujcie brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem i ułóżcie wszystko na blaszce posypanej mąką. Nagrzejcie piekarnik do 220 stopni i pieczcie ciastka do 15 minut. Po wyjęciu ciastek posypcie je cukrem pudrem dla ozdoby.
Kurczak w miodzie z sezamem
Składniki:
- 6 udek kurczaka
- Czerwona cebula
- Przyprawa do sosów
- 3 łyżki miodu
- 3 ząbki czosnku
- Łyżka octu
- Łyżeczka oleju
- Garść sezamu
- Pieprz
Przygotowanie:
Przeciśnijcie czosnek przez praskę do miski, a następnie dodajcie do niego wszystkie składniki oprócz udek i cebuli. Wymieszajcie wszystko dokładnie, a następnie wyłóżcie blachę papierem do pieczenia. Pokrójcie cebulę w plastry. Połóżcie kurczaka wraz z cebulą na blaszce, ale skórą do dołu. Posmarujcie mięso miksturą z miseczki i pieczcie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Po tym czasie przełóżcie kurczaka na drugą stronę, oblejcie miksturą i pieczcie przez kolejne 30 minut. Po wyjęciu kurczaka z piekarnika wysmarujcie go ponownie marynatą i gotowe!
Jeśli chcecie uzupełnić swoje zapasy miodów, zapraszamy do naszego sklepu na: https://jedzpij.pl/miody.