Mangostan i jagody acai – co warto o nich wiedzieć?
Mangostan to owoc, który stosowany jest nie tylko w kuchni, ale także w medycynie. Ze względu na swoje właściwości często wykorzystywany jest w środkach farmakologicznych. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji, ale występuje także w Australii i Brazylii. W związku z tym, że przechowywanie tych owoców jest trudne, najczęściej spożywa się je jako sok lub syrop.
Jagody acai pochodzą z lasów Amazonii i rosną na drzewach palmowych, które nazywają się euterpa warzywna. Z wyglądu jagody acai przypominają winogrona, lecz są od nich mniejsze. Po zerwaniu bardzo szybko tracą swoje właściwości, dlatego często są suszone lub mrożone oraz przerabiane na sok.
Właściwości mangostanu
Mangostan składa się z błonnika i cukrów (głównie fruktozy i glukozy). Jest doskonałym źródłem witamin A, B, E i C, choć tej ostatniej posiada najmniej. Zawiera także dużo składników mineralnych, między innymi: magnez, żelazo, potas, wapń, mangan, sód, miedź i cynk. Dostarcza do naszego organizmu antyoksydanty, takie jak: flawonoidy, katechiny oraz ksantony. Właściwości mangostanu:
- wykazuje działanie przeciwnowotworowe,
- hamuje rozwój wirusa HIV,
- łagodzi objawy menopauzy,
- działa przeczyszczająco i moczopędnie,
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
- pozytywnie wpływa na układ nerwowy,
- wspomaga redukcję masy ciała,
- zapobiega występowaniu Alzheimera, nadciśnienia, miażdżycy oraz innych chorób sercowo-naczyniowych,
- zwiększa odporność organizmu,
- ułatwia regenerację organizmu oraz gojenie się ran,
- pomaga przy leczeniu zakażeń, dny moczanowej oraz chorób reumatycznych.
Jagody acai – właściwości
Warto wiedzieć, że jagody acai nazywane są „bombami odżywczymi”. Tytuł ten zawdzięczają dużej ilości witamin A, B, C i E, które zawierają. Jagody acai posiadają także dużo minerałów, takich jak: cynk, magnez, potas, wapń, fosfor, miedź oraz białko, aminokwasy i kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Owoce te są bardzo kaloryczne, dlatego przy układaniu diety należy o tym pamiętać. Jagody acai:
- ułatwiają przepływ krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia zatorów, miażdżycy i choroby wieńcowej, ponieważ zawierają polifenole,
- ich sok reguluje ciśnienie krwi oraz chroni naczynia krwionośne,
- zawarte w nich kwasy tłuszczowe przyczyniają się do podwyższenia poziomu dobrego i redukcję złego cholesterolu,
- posiadają przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia się,
- mogą zapobiegać występowaniu chorób nowotworowych,
- wykazują działanie pobudzające, wzmacniają organizm oraz dodają energii,
- ułatwiają regenerację oraz redukują zmęczenie po wysiłku fizycznym,
- zwiększają wytrzymałość,
- wzmacniają odporność,
- dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym pozytywnie wpływają na naszą pamięć oraz skupienie,
- wzmacniają kości,
- dobrze działają na wzrok,
- łagodzą stres i poprawiają samopoczucie,
- zapewniają dobry sen,
- ułatwiają odchudzanie,
- oczyszczają organizm z toksyn.
Jeśli zainteresowały Państwa te owoce, zapraszamy do naszego sklepu, gdzie znajdziecie zrobione z nich produkty: https://jedzpij.pl/.