Mąka - jakie są jej rodzaje i typy?
Mąka to nic innego jak produkt, który powstaje w wyniku silnego rozdrobnienia ziarna zbóż lub orzechów. Cechuje się sypką konsystencją oraz drobną granulacją. Mąkę można podzielić na rodzaje oraz na typy. Zaciekawieni? Czytajcie dalej!
Rodzaje mąki
Rodzaje mąki najczęściej dzieli się ze względu na wykorzystany rodzaj surowca do jej produkcji oraz ze względu na jej przeznaczenie. W sprawie przeznaczenia – chodzi o nic innego jak o zastosowanie do celów spożywczych, przemysłowych lub paszowych.
Jak nazwa wskazuje, mąkę tę otrzymujemy z przemielonego ziarna pszenicy. Warto wiedzieć, że mąka pszenna może mieć różne odcienie – im jest ciemniejsza, tym zdrowsza, ponieważ posiada więcej otrąb, w wyniku czego jest bogatsza w składniki odżywcze. Czyli – ciemniejsza mąka posiada więcej błonnika, dzięki któremu pomaga przy problemach z trawieniem czy z zaparciami oraz reguluje pracę jelit. Zawiera także witaminy B, C, E, fosfor, cynk, magnez, żelazo oraz wapń.
Powstaje ona ze zmielenia ziaren żyta. W tym przypadku również wyznawana jest zasada, że im ciemniejszy kolor ma mąk, tym jest ona zdrowsza. Zawiera witaminy B, PP, karoten, błonnik, fosfor, fluor i magnez. Dzięki nim mąka żytnia zapobiega występowaniu chorób serca, obniża ciśnienie krwi, przyspiesza trawienie, ogranicza wchłanianie cholesterolu, pomaga utrzymać prawidłową wagę ciała oraz wzmacnia zęby i kości.
Produkowana jest z orkiszu, który jest starożytną odmianą pszenicy. Przez to, że orkisz jest zdrowszy od zwykłej pszenicy, jest coraz chętniej wykorzystywany. Dlaczego warto sięgnąć po mąkę orkiszową? Przede wszystkim dlatego, że posiada witaminy A, D, E, cynk, selen, miedź oraz kwas krzemowy. Dzięki nim wykazuje właściwości krwiotwórcze oraz budujące mięśnie, poprawia nastrój, reguluje poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia układ odpornościowy, a także pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie.
Mąki bezglutenowe
Uzyskiwana jest z miąższu kokosa. Nie jest słodka, ale posiada aromat i smak kokosa. Zawiera dużo błonnika i białka. Wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przyspiesza metabolizm oraz przyczynia się do szybszego spalania tłuszczu. Jest polecana osobom, które się odchudzają, uprawiającym aktywność fizyczną oraz dzieciom w okresie wzrostu.
Występuje w dwóch odmianach – białej i brązowej, w zależności, z którego ryżu powstała. Jest źródłem witamin z grupy B, żelaza, cynku i magnezu. Wspomaga nasz organizm przy zaparciach, reguluje poziom cholesterolu oraz metabolizm energii w organizmie. Ma pozytywny wpływ na układ nerwowy, immunologiczny oraz sercowo-naczyniowy.
Jest bogata w fosfor, wapń, żelazo i błonnik. Dzięki tym składnikom wspomaga nas w walce z zaparciami i hemoroidami. Jest polecana cukrzykom ze względu na niski indeks glikemiczny oraz kobietom, które najczęściej borykają się z niedoborem żelaza. Mąka amarantusowa obniża także ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
Wykonana jest z pestek dyni i posiada ich delikatny posmak. Ma bogaty skład – zawiera witaminy A, B, C, E, żelazo, fosfor, selen, mangan, cynk, wapń oraz magnez. Jest polecana osobom, które chcą utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, a przy tym zapobiec chorobom układu krążenia. Wykazuje również działanie przeciwpasożytnicze, przeciwnowotworowe oraz zapobiega przerostowi gruczołu krokowego u mężczyzn.
Powstaje z ziaren gryki. Zawiera magnez, cynk, fosfor, miedź, polifenole oraz witaminy z grupy B. Zwalcza bóle głowy, wspomaga nas w walce z depresją, zapobiega występowanie cukrzycy, pozytywnie wpływa na układ krążenia, chroni nas przed tworzeniem się komórek rakowych, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz poprawia trawienie.
Powstaje dzięki zmieleniu kaszy jaglanej. Jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz błonnika. Reguluje ciśnienie naszej krwi, zapobiega występowaniu udaru mózgu, ataku serca oraz miażdżycy. Pomaga utrzymać niskie ciśnienie krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu.
Jest jedną z najbardziej wartościowych mąk, ponieważ zawiera: chrom, wapń, miedź, fosfor, lecytynę, żelazo, cynk, błonnik oraz witaminy B i E. Ma pozytywny wpływ na skórę i wzrok. Reguluje procesy wypróżniania i zapobiega zaparciom. Zmniejsza wchłanianie cholesterolu i glukozy do krwi oraz wykazuje działanie antynowotworowe. Spowalnia procesy starzenia się oraz wspomaga kobiety w okresie menopauzy.
Dzięki zmieleniu ziaren ciecierzycy otrzymujemy mąkę. Posiada ona dwa razy więcej białka od klasycznej mąki, dużą ilość błonnika, potasu, żelaza, magnezu oraz witamin z grupy B. Jest polecana wegetarianom, kobietom w ciąży oraz osobom chorującym na cukrzycę. Zapobiega występowaniu miażdżycy oraz przeciwdziała zmęczeniu.
Typy mąki oraz zastosowanie
Typ mąki to inaczej jej klasyfikacja ze względu na zawartość soli mineralnych, zwanych popiołem. Ilość popiołu jest zależna od stopnia przemiału mąki – im mąka jest bardziej oczyszczona, tym mniej zawiera składników mineralnych i przez to posiada niższy typ. Czyli – jeśli typ jest większy, to zawartość składników także.
- mąka typ 450 – najczęściej jest stosowana do wypieku ciast. Można ją także wykorzystać do zagęszczania zup, sosów i kremów,
- mąka poznańska typ 500 – stosuje się ją do wyrobu makaronów, ciast kluskowych, na pizzę oraz do sosów,
- mąka typ 650 – stosowana do wypieku bułek, pierników, miodowników i ciast ciemnych. Z tej mąki można zrobić zasmażkę, jest również składnikiem zagęszczającym zupy i sosy,
- mąka typ 720 - jest stosowana do wypieku chleba żytniego,
- mąka typ 750 - najczęściej wykorzystywana jest do wyrobu pieczywa cukierniczego lub chleba,
- mąka typ 1850 – graham, jest stosowana do wypieku pieczywa,
- mąka typ 2000 – mąka razowa, stosowana także do wypieku pieczywa.
Zapraszamy na naszą stronę, gdzie znajdziecie wszystkie opisane przez nas mąki: https://jedzpij.pl/maki-z-mlyna-swiezo-mielone.