Potrawy wigilijne - geneza ilości i znaczenia 0

wigilia

Potrawy wigilijne – skąd aż dwanaście?

W święta na każdym stole znajdują się potrawy wigilijne. Według tradycji powinno ich być 12. Skąd się wzięła ta liczba ? Przyjmuje się, że ze względu na ilość miesięcy w roku lub liczbę apostołów.

Jakie znaczenie mają konkretne dania i składniki?

Podstawowym i głównym daniem jest ryba, która symbolizuje chrzest, zmartwychwstanie i nieśmiertelność Jezusa. Nie jest istotne jaka ryba się znajdzie na wigilijnym stole ale najczęściej jest podawany karp – symbol długowieczności. Kiedy planujemy, jakie potrawy wigilijne powinniśmy podać, jednym z pierwszych skojarzeń jest barszcz czerwony. Jest to nasza polska tradycja i przesąd, że ten kto spożywa buraki będzie się cieszyć wspaniałą urodą. W Polsce najczęściej podawany z makaronem lub pierożkami. Idealnie rozgrzewa i zazwyczaj jest pierwszym daniem.

Następnym daniem jest kapusta, która ma wiele wariacji. Tradycyjnie podawana z grzybami. Według staropolskich wierzeń pobudza do życia i nadaje witalności zarówno ludziom jak i naturze. Jak wspomnieliśmy już o kapuście z grzybami to należy opowiedzieć również o grzybach. Potrawy wigilijne nie mogą się obyć bez ich udziału. Znajdziemy je w pierogach, w połączeniu z wcześniej wspomnianą kapustą lub też jako zupę grzybową. Są one płodem ziemi a w naszej tradycji zjednują z tymi co odeszli. Fasola natomiast powinna przedstawiać zgodę i miłość. Szczególnie osób zasiadających wspólnie do stołu. W naszych domach bardzo często znajdziemy pierogi. Mogą być one dodatkiem do zupy lub osobnym daniem. Najczęstszym farszem jest wcześniej wspomniane połączenie kapusty i grzybów.

Co z deserami?

Symbolem obfitości na świątecznym stole jest mak. Podawany w postaci makowca lub makiełków. Dla niektórych jest to jedna z najważniejszych potraw, która symbolizuje płodność. Kiedy przygotowujemy potrawy wigilijne nie może zabraknąć wszelkiego rodzaju owoców w postaci gruszek, mandarynek, jabłek. Te ostatnie symbolizują ziemię i odmianę losu. Są idealne na deser jako orzeźwiająca przekąska. Z śliwek powinno się robić kompot, który był nieodzownym elementem świątecznego stołu. Ciasta na świątecznym stole należy robić z dodatkiem orzechów, które uchodzą za symbol szczęścia a w chrześcijaństwie są utożsamiane z Jezusem.  

Kiedy mowa o tym jakie potrawy wigilijne powinny się pojawić, w każdym domu są one inaczej urozmaicone. Wszelkiego rodzaju ciasta i dodatki jak na przykład owoce bardzo często są dostosowywane do upodobań rodziny. Należy pamiętać, że najważniejsze w tym okresie to spędzenie spokojnego czasu w miłej rodzinnej atmosferze. Oczywiście wszystkie składniki niezbędne do przygotowania najpyszniejszych potraw na wigilijny stół znajdziecie na naszym sklepie jedzpij.pl

Z naszej strony życzymy wszystkim czytelnikom spokojnych i pogodnych świąt Bożego Narodzenia, przepełnionych rodzinnym ciepłem i przepysznym jedzeniem oraz wspaniałego Nowego Roku!

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl