Olej z amarantusa - co warto wiedzieć? 0

olej z amarantusa

Olej z amarantusa - co warto wiedzieć?

Amarantus to roślina, która występuje jeszcze pod inną nazwą – szarłat. Występuje ona w Polsce, choć oryginalnie pochodzi z Ameryki Południowej. Co ciekawe, Indianie uważali ją za święta roślinę, choć była także traktowana jako warzywo. Ze względu na swój piękny wygląd, jest często spotykana w ogrodzie. To z tłoczonych na zimno nasion amarantusa pozyskuje się olej.

Amarantus i jego właściwości

Najczęściej jest wykorzystywany w kosmetyce, ponieważ silnie nawilża i odżywia skórę. Jest źródłem takich witamin i składników. Zrobiony z niego olej można dodać do sałatek, koktajlów lub do wyrobów cukierniczych.

Olej z amarantusa – wpływ na zdrowie

Dzięki temu, że amarantus ma bogaty skład, ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawiera:

  • kwas oleinowy – poprawia pracę serca, wspomaga regenerację komórek oraz odchudzanie,
  • kwas linolowy – to antyoksydant, który spowalnia rozwój komórek, odpowiedzialnych za nowotwory, wypełnia przestrzenie międzykomórkowe oraz nawilża skórę,
  • skwalen – to nienasycony węglowodór, który występuje w wątrobie rekina, pszenicy czy ryżu. Tworzy płaszcz lipidowy naskórka,
  • witaminę E – chroni naszą skórę przed promieniowaniem UV, a także chroni organizm przy stanach zapalnych i alergiach.

Inne działanie oleju z amarantusa:

  • jest budulcem warstwy ochronnej skóry, dzięki czemu chroni ją przed bakteriami, zanieczyszczeniami oraz drobnoustrojami,
  • wspomaga pracę wątroby,
  • usuwa łupież,
  • odżywia skórę,
  • regeneruje komórki, dzięki czemu wypełnia zmarszczki,
  • opóźnia procesy starzenia się skóry,
  • wspomaga walkę z trądzikiem,
  • dba o cerę suchą oraz o atopową skórę,
  • pomaga przy siniakach i odleżynach,
  • przyspiesza gojenie się ran.

Olej z amarantusa – stosowanie

Olej z amarantusa można stosować na dwa sposoby: wewnętrznie i zewnętrznie.

Stosowanie zewnętrzne – trzy krople oleju należy rozsmarować w wybranym miejscu. Najlepiej jednak robić to na noc, ze względu na długie wchłanianie się oleju.

Stosowanie wewnętrzne: należy wypić jedną łyżkę oleju w trakcie posiłku.

Olej z amarantusa – przepis kosmetyczny

Domowy balsam

Składniki:

  • 1 łyżeczka oleju z amarantusa
  • 2 łyżki masła kakaowego
  • ½ szklanki oleju migdałowego
  • ¼ szklanki oleju kokosowego
  • ¼ szklanki wosku pszczelego

Przygotowanie:

Należy rozpuścić wosk na małym ogniu, dodać masło kakaowe i mieszać do uzyskania płynnej konsystencji. Następnie trzeba dodać olej kokosowy i zamieszać. Zdjąć wszystko z ognia, dodać szybko olej migdałowy i miksować do uzyskania gładkiego kremu. Po ostygnięciu należy dodać olej z amarantusa i wymieszać. Przełożyć do słoika i gotowe.

Uwaga – balsam należy zużyć w ciągu 3 miesięcy!

 

Zapraszamy do uzupełnienia swoich zapasów w naszym sklepie: https://jedzpij.pl/.

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl