Olej z amarantusa - co warto wiedzieć?
Amarantus to roślina, która występuje jeszcze pod inną nazwą – szarłat. Występuje ona w Polsce, choć oryginalnie pochodzi z Ameryki Południowej. Co ciekawe, Indianie uważali ją za święta roślinę, choć była także traktowana jako warzywo. Ze względu na swój piękny wygląd, jest często spotykana w ogrodzie. To z tłoczonych na zimno nasion amarantusa pozyskuje się olej.
Amarantus i jego właściwości
Najczęściej jest wykorzystywany w kosmetyce, ponieważ silnie nawilża i odżywia skórę. Jest źródłem takich witamin i składników. Zrobiony z niego olej można dodać do sałatek, koktajlów lub do wyrobów cukierniczych.
Olej z amarantusa – wpływ na zdrowie
Dzięki temu, że amarantus ma bogaty skład, ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawiera:
- kwas oleinowy – poprawia pracę serca, wspomaga regenerację komórek oraz odchudzanie,
- kwas linolowy – to antyoksydant, który spowalnia rozwój komórek, odpowiedzialnych za nowotwory, wypełnia przestrzenie międzykomórkowe oraz nawilża skórę,
- skwalen – to nienasycony węglowodór, który występuje w wątrobie rekina, pszenicy czy ryżu. Tworzy płaszcz lipidowy naskórka,
- witaminę E – chroni naszą skórę przed promieniowaniem UV, a także chroni organizm przy stanach zapalnych i alergiach.
Inne działanie oleju z amarantusa:
- jest budulcem warstwy ochronnej skóry, dzięki czemu chroni ją przed bakteriami, zanieczyszczeniami oraz drobnoustrojami,
- wspomaga pracę wątroby,
- usuwa łupież,
- odżywia skórę,
- regeneruje komórki, dzięki czemu wypełnia zmarszczki,
- opóźnia procesy starzenia się skóry,
- wspomaga walkę z trądzikiem,
- dba o cerę suchą oraz o atopową skórę,
- pomaga przy siniakach i odleżynach,
- przyspiesza gojenie się ran.
Olej z amarantusa – stosowanie
Olej z amarantusa można stosować na dwa sposoby: wewnętrznie i zewnętrznie.
Stosowanie zewnętrzne – trzy krople oleju należy rozsmarować w wybranym miejscu. Najlepiej jednak robić to na noc, ze względu na długie wchłanianie się oleju.
Stosowanie wewnętrzne: należy wypić jedną łyżkę oleju w trakcie posiłku.
Olej z amarantusa – przepis kosmetyczny
Domowy balsam
Składniki:
- 1 łyżeczka oleju z amarantusa
- 2 łyżki masła kakaowego
- ½ szklanki oleju migdałowego
- ¼ szklanki oleju kokosowego
- ¼ szklanki wosku pszczelego
Przygotowanie:
Należy rozpuścić wosk na małym ogniu, dodać masło kakaowe i mieszać do uzyskania płynnej konsystencji. Następnie trzeba dodać olej kokosowy i zamieszać. Zdjąć wszystko z ognia, dodać szybko olej migdałowy i miksować do uzyskania gładkiego kremu. Po ostygnięciu należy dodać olej z amarantusa i wymieszać. Przełożyć do słoika i gotowe.
Uwaga – balsam należy zużyć w ciągu 3 miesięcy!
Zapraszamy do uzupełnienia swoich zapasów w naszym sklepie: https://jedzpij.pl/.