do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Figi – odkryj to, co w nich najlepsze!

09-08-2019, MarkMe

figi

Figi – odkryj to, co w nich najlepsze!

Figi są najwcześniej udomowioną przez człowieka rośliną, posiadającą szereg leczniczych właściwości oraz dającą się łatwo i długo przechowywać, a przy tym świetnie smakują i mogą być składnikiem wielu potraw.

Pochodzenie i uprawa fig

Figi pochodzą prawdopodobnie z Azji Mniejszej i są obecnie uprawiane na terenach śródziemnomorskich - w krajach takich jak Grecja, Włochy, Chorwacja czy Turcja można cieszyć się świeżymi figami. W Polsce możemy dostać raczej jedynie suszone figi. Nie należy się przejmować białym nalotem na figach, który nie jest pleśnią, a jedynie cukrem i oznacza, że owoce są wilgotne, soczyste i miękkie.

Lecznicze walory fig

Figi to bogate źródło witamin C, B, PP oraz A, jak również składników mineralnych: żelaza, wapnia, fosforu i magnezu. Są nieocenione w:

  • walce z anemią dzięki dużej zawartości żelaza,
  • walce z osteoporozą, ponieważ 100g fig zawiera tyle wapnia, co szklanka mleka,
  • redukują stres, a także wzmacniają serce, ze względu na zawarty w figach magnez,
  • wspomagają wchłanianie wapnia, ponieważ zawierają fosfor,
  • zapobiegają nowotworom, a także pomagają obniżyć zawartość cholesterolu,
  • wzmacniają odporność,
  • gotowane w mleku zwalczają kaszel oraz uśmierzają ból.

Warto wspomnieć, że nie tylko owoce, ale cały figowiec ma szereg właściwości leczniczych. Sok uzyskiwany po zranieniu kory pomaga leczyć rany.

Figi i dieta

Figi, zwłaszcza suszone, są bardzo kaloryczne (249kcal/100g), jednak z owoców mają najwyższą zawartość błonnika, co sprawia, że wspomagają pracę jelit i zapobiegają zaparciom. Pełnią funkcję łagodnego środka przeczyszczającego.

Należy pamiętać o dużej zawartości cukru w owocach figowca (75% figi to glukoza i fruktoza), więc chorzy na cukrzycę powinni ograniczać ich spożycie.

Figi jako afrodyzjak

Figi zawierają aminokwasy zwiększające popęd seksualny i poprawiające wytrzymałość w trakcie stosunku, dlatego też mężczyźni mający problemy z erekcją powinni sięgnąć po te owoce. Poza tym udowodniono, że działają pobudzająco na zmysły.

Figi na wiele sposobów

Przede wszystkim suszone figi można dodawać do ciast, kompotów, deserów i herbat. Mogą być zamiennikiem słodkich przekąsek, jak batony czy orzeszki ziemne. Świeże figi nadają się do konfitur czy dżemów. Można je także podawać jako przystawkę z serem camembert. Owoce te mają zastosowanie w przemyśle alkoholowym. Są dodawane do piwa i wytwarza się z nich wina. Liści figowca używa się do produkcji nalewek mających właściwości medyczne.

Figi suszone

Figi możemy suszyć zwyczajnie choćby w piekarniku albo wykorzystać do tego specjalną suszarkę. Suszenie powinno przebiegać w temperaturze ok 58oC i trwać 20-30 godzin. W tym czasie figi tracą nawet 90% wody i są gotowe do przechowywania w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub pakowane próżniowo w folię. Suszone figi stanowią doskonałe źródło substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych, mających właściwości zdrowotne. Stanowią doskonałą przekąskę i świetny dodatek do wielu potraw, podkreślając smak i podwyższając ich odżywczą wartość.

 

Zapraszamy po suszone figi do naszego sklepu: https://jedzpij.pl/.

Komentarze do wpisu (0)

Kalendarz wpisów
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kategorie wpisów

Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl