do kasy suma: 0,00 zł

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Blog o zdrowej żywności

„Jesteś tym co jesz” - ta myśl idąca z ludzkością od czasów antycznych (autorstwo nie jest do końca potwierdzone-Hipokrates?, Lukrecjusz?), to nic innego jak informacja o tym by być czujnym i uważnym, by ciągle mieć kontrole nad tym co kładziemy na talerz do zjedzenia, dla nas i dla naszych najbliższych.

Nasza świadomość ciągle rośnie w zakresie zdrowego, świadomego odżywiania. Produkty typu BIO i Ekologicznych są coraz bardziej cenionymi wśród naszego społeczeństwa. Większość ma również świadomość tego, że należy czytać etykiety produktów jakie wybieramy na półkach sklepowych i, że najlepsza lektura w tym zakresie to ta najkrótsza;)

Na naszym blogu poruszamy kwestie związane z zagadnieniami zdrowego odżywiania, zdrowymi produktami, które warto włączyć do swojego codziennego menu, popularnymi dietami (jak dieta keto, dieta bezglutenowa, dieta dr Dąbrowskiej itp.), przepisami z wykorzystaniem produktów zdrowych i cenionych przez naszych klientów i nowościami z oferty sklepu JedzPij.pl

Zapraszamy do lektury!

 

 

Oliwa z oliwek - zastosowanie

06-09-2019, MarkMe

oliwa z oliwekoliwa z oliwek

Oliwa z oliwek - zastosowanie

Drzewa oliwki rosną naturalnie w klimacie śródziemnomorskim — ich owoce dojrzewają latem, zbierane są jesienią, a do pozyskania oliwy wykorzystuje się w całości zarówno owoce, jak i nasiona w środku. Uzyskany płyn wykorzystywany jest głównie w kuchni dla podkreślenia smaku sałatek czy innych dań, jednak równie ważny jest dzisiaj w przemyśle kosmetycznym.

Oliwa z oliwek w kuchni

Kluczowym składem zawartym w oliwie jest kwas oleinowy z grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, który ma właściwości przeciwalergiczne i przeciwastmatycznie, łagodząc wszelkie objawy tych dolegliwości — łącznie z nieżytem nosa. Potwierdzeniem tego może być fakt, że w rejonach występowania oliwki procent zachorowań na te przypadłości jest najmniejszy w całej Europie. Ponadto, inne zawarte w oliwie tłuszcze obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz jej ciśnienie, ale też wspomagają procesy trawienne.
W osadzie i bardziej mętnych częściach oliwy kryją się przeciwutleniacze, które stanowią barierę przed wolnymi rodnikami, spowalniając procesy starzenia. Kolejnymi ważnymi mikroelementami są witaminy nierozpuszczalne w wodzie — A, D, E i K, które pomagają naszemu organizmowi w gojeniu się ran, krzepliwości krwi czy prawidłowym funkcjonowaniu ośrodków nerwowych.
Oliwa z oliwek często wykorzystywana jest w kuchni do przygotowywania sałatek lub do smażenia. Warto jednak wiedzieć, że służy również jako naturalny konserwant dla ryb, a także przygotowuje się dzięki niej pesto.


Oliwa na ciele

Witamina F to kolejny zawarty w oliwie związek organiczny, który zapobiega utracie wilgoci, stąd też jest doskonałą substancją nawilżającą przesuszoną skórę, włosy, paznokcie czy spierzchnięte usta. Dzięki swojej delikatnej konsystencji może także łagodzić podrażnienia, nawet w miejscach intymnych. Oliwa pobudza nabłonki skóry także w celach regeneracyjnych, a wspomniane właściwości antyoksydacyjne działają odmładzająco także na jej stan i wygląd. Wykorzystywana jest również do demakijażu.

Jaką oliwę z oliwek kupować?

Oliwę z oliwek klasyfikuje się na podstawie zawartości kwasu oleinowego i jej kwasowości. Tym samym, z racji nieprzekraczania 0,8% drugiego współczynnika, Extra Virgin plasuje się jako oliwa najwyższej jakości. Pozyskiwana jest z pierwszego tłoczenia na zimno oraz jest bardzo gęsta i mętna. Najlepiej również, gdy jest nieodfiltrowana, ponieważ to w pozostałych, nieprzetworzonych drobinkach znajduje się źródło wartościowych związków. Za nią, ze względu na kwasowość w zakresie od 0,8 do 2, znajduje się oliwa Virgin. Kolejną jest Lampante, która podczas procesu ogrzewania, traci swoje właściwości. Pozostałe oliwy, jak sansa, pomace czy orujo, są produkowane z pozostałych wytłoczyn, dlatego uznaje się je za oliwy najniższej jakości.
Ponadto, wbrew pewnym pozorom, oliwa może ulec zepsuciu — zwykle przybiera wtedy lekko pomarańczowy kolor i jełczeje, dlatego by tego uniknąć, najlepiej przechowywać ją w chłodnym miejscu i spożyć ją w ciągu około trzech miesięcy od otwarcia.

Przepis z oliwą z oliwek

Sałatka caprese

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 20 dag mozzarelli
  • 5 łyżek oliwy extra virgin
  • Pęczek świeżej bazylii
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie:
Pokrójcie pomidory oraz mozzarellę w plastry, a następnie rozłóżcie je naprzemiennie. Przyprawcie je do smaku solą i pieprzem, a następnie ułóżcie świeżą bazylię. Polejcie wszystko octem i oliwą. Smacznego!

 

Zapraszamy do naszego sklepu po oliwę z oliwek: https://jedzpij.pl/.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl