Dzika różna - źródło witaminy C i nie tylko
Dzika róża to roślina znana ludzkości od pokoleń. Niegdyś stosowana jako lek na wściekliznę (stąd jej angielska nazwa dog-rose), przez starożytnych rzymian używana jako wypełnienie do poduszek, mające na celu uspokajać i usypiać śpiącego. Jeden z dwu gatunków róż (róża dzika i róża fenicka) jest wymieniony w Księdze Mądrości (2,8). Świadczy to nie tylko o tym, że te dwa gatunki róż są w Izraelu pospolite, ale także kontekst wydarzeń w cytowanym fragmencie Biblii: istniał wówczas zwyczaj zakładania przez biesiadników wieńców z róż podczas uczt.
Obecnie z płatków róży wykonuje się konfitury, szczególnie uwielbiane jako nadzienie do pączków czy dodatek do herbaty. Kandyzowanych płatków używa się do dekoracji ciast. Znajdują tez swoje zastosowanie w potpourii. Z owoców gotuje się dżemy, soki, koncentraty witaminowe i syropy. Przetwory różane wykorzystywane są do aromatyzowania słodyczy, napojów czy ciast, ale można je również jeść samodzielnie. Owoce i płatki wykrozystuje się również jako dodatek lub baza aromatycznych herbat.
Dzika róża - właściwości prozdrowotne
Dzika różna znajduje także zastosowanie w lekach wspierających pracę wątroby i układ krążenia. Ma również dobroczynny wpływ na stan zdrowia i samopoczucie poprzez wzmacnianie układu odpornościowego, wspomaganie leczenia przeziębienia i grypy, zmniejszanie bólu gardła i ogólne wspieranie walki z chorobami układu dróg oddechowych. Wysoka zawartość witaminy C sprawia, że jest też świetnym sposobem na uzupełnienie dziennego zapotrzebowania na tę witaminę, przez co spożywanie jej zmniejsza ryzyko wystąpienia szkorbutu. Jej dobroczynny wpływ na układ krwionośny objawia się ochroną układu, wzmacnianiem naczyń krwionośnych, obniżeniem ciśnienia tętniczego krwi. Niweluje objawy reumatyzmu, łagodzi nieżyt przewodu pokarmowego i leczy problemy żołądkowe, redukując niestrawność. Na codzień przydatna jest w problemach z zasypianiem, poprzez delikatne działanie uspokajające i redukcję ogólnego osłabienia.
W kosmetyce stosowana jest przede wszysktim jako bogate źródło substancji czynnych, mających właściwości lecznicze i peilęgnacyjne. Poprzez wysoką zawartość witaminy C ma zbawienny wpływ na wygląd i stan cery. Wytwarzany z niej olejek różany wykazuje dzialanie uspokajające, antydepresyjne i łagodzące bóle głowy.
Napar z dzikiej róży - sam spróbuj!
Napar z dzikiej róży? Nic prostszego! Wystarczy, że łyżkę suszu zalejesz gorącą, nie wrzącą, wodą. Napar trzymać pod przykryciem ok 5-10 minut po czym odcedzić. Do polepszenia smaku do naparu można dodać ulubionego syropu.
Jeśli chcesz zadbać o swój wygląd i zdrowie, zarówno fizyczne jak i psychiczne – spróbuj przepysznych owoców dzikiej róży.
Po susz z dzikiej róży oraz po inne produkty zapraszamy do naszego sklepu jedzpij.pl