Mleko kokosowe – pyszny i zdrowy dodatek nie tylko od święta 0

Mleko kokosowe – pyszny i zdrowy dodatek nie tylko od święta

Mleko kokosowe to popularny dodatek w przepisach kuchni krajów azjatyckich i Ameryki Środkowej. Ostatnio coraz bardziej popularne jest w Europie i Ameryce Północnej, głównie wśród zwolenników zdrowego odżywiania. Kolor i smak mleka kokosowego zależne jest od zawartości tłuszczu, w którego składzie dominują nasycone kwasy tłuszczowe.

Wytwarza się je poprzez połączenie miąższu orzecha kokosowego z wodą, w odpowiednich proporcjach. Ma biały kolor, gęstą kremową konsystencję i charakterystyczny kokosowy smak oraz aromat. Samo mleko kokosowe często mylone jest z wodą kokosową, płynem, znajdującym się wewnątrz niedojrzałego kokosa.

Mleko kokosowe jest dobrym źródłem niektórych składników mineralnych. Porcja 100 g pokrywa dzienne zapotrzebowanie na mangan w 46 procentach, na miedź w 13 procentach, na fosfor w 10 procentach, a na magnez, żelazo i selen w 9 procentach. Zawiera także witaminę C, niacyny, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B.

Szukasz pomysłu na ciekawy obiad? Spróbuj wykorzystać mleko kokosowe w zupie!

Składniki:

  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 200 g pieczarek
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 cebulka dymka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 garści cienkiego makaronu ryżowego (1/2 opakowania)
  • świeża kolendra
  • limonka

Przygotowanie:

  1. Kurczaka i paprykę pokrój w cienkie paseczki, pieczarki w plastry.
  2. Posiekaj chili, imbir, czosnek i cebulę. Przysmaż na oleju kokosowym, aż będą aromatyczne a cebula się zeszkli. Dorzuć kurczaka i smaż przez chwilę, po czym dodaj paprykę i po kilku minutach pieczarki.
  3. Zalej całość bulionem, jeśli gotujesz w woku, jeśli nie - przerzuć najpierw do garnka. Dodaj sos sojowy, rybny i mleko kokosowe. Gotuj przez kwadrans.
  4. Makaron ryżowy ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Dodaj do zupy wraz z kukurydzą i cebulą dymką.
  5. Podawaj z kolendrą i odrobiną soku z limonki.

Przepis z bloga Ania Starmarch

Po mleko kokosowe oraz po inne produkty zapraszamy do naszego sklepu jedzpij.pl

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl