do kasy suma: 0,00 zł

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Blog o zdrowej żywności

„Jesteś tym co jesz” - ta myśl idąca z ludzkością od czasów antycznych (autorstwo nie jest do końca potwierdzone-Hipokrates?, Lukrecjusz?), to nic innego jak informacja o tym by być czujnym i uważnym, by ciągle mieć kontrole nad tym co kładziemy na talerz do zjedzenia, dla nas i dla naszych najbliższych.

Nasza świadomość ciągle rośnie w zakresie zdrowego, świadomego odżywiania. Produkty typu BIO i Ekologicznych są coraz bardziej cenionymi wśród naszego społeczeństwa. Większość ma również świadomość tego, że należy czytać etykiety produktów jakie wybieramy na półkach sklepowych i, że najlepsza lektura w tym zakresie to ta najkrótsza;)

Na naszym blogu poruszamy kwestie związane z zagadnieniami zdrowego odżywiania, zdrowymi produktami, które warto włączyć do swojego codziennego menu, popularnymi dietami (jak dieta keto, dieta bezglutenowa, dieta dr Dąbrowskiej itp.), przepisami z wykorzystaniem produktów zdrowych i cenionych przez naszych klientów i nowościami z oferty sklepu JedzPij.pl

Zapraszamy do lektury!

 

 

Mleko kokosowe – pyszny i zdrowy dodatek nie tylko od święta

16-07-2020, MarkMe

Mleko kokosowe – pyszny i zdrowy dodatek nie tylko od święta

Mleko kokosowe to popularny dodatek w przepisach kuchni krajów azjatyckich i Ameryki Środkowej. Ostatnio coraz bardziej popularne jest w Europie i Ameryce Północnej, głównie wśród zwolenników zdrowego odżywiania. Kolor i smak mleka kokosowego zależne jest od zawartości tłuszczu, w którego składzie dominują nasycone kwasy tłuszczowe.

Wytwarza się je poprzez połączenie miąższu orzecha kokosowego z wodą, w odpowiednich proporcjach. Ma biały kolor, gęstą kremową konsystencję i charakterystyczny kokosowy smak oraz aromat. Samo mleko kokosowe często mylone jest z wodą kokosową, płynem, znajdującym się wewnątrz niedojrzałego kokosa.

Mleko kokosowe jest dobrym źródłem niektórych składników mineralnych. Porcja 100 g pokrywa dzienne zapotrzebowanie na mangan w 46 procentach, na miedź w 13 procentach, na fosfor w 10 procentach, a na magnez, żelazo i selen w 9 procentach. Zawiera także witaminę C, niacyny, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B.

Szukasz pomysłu na ciekawy obiad? Spróbuj wykorzystać mleko kokosowe w zupie!

Składniki:

  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 200 g pieczarek
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 cebulka dymka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 garści cienkiego makaronu ryżowego (1/2 opakowania)
  • świeża kolendra
  • limonka

Przygotowanie:

  1. Kurczaka i paprykę pokrój w cienkie paseczki, pieczarki w plastry.
  2. Posiekaj chili, imbir, czosnek i cebulę. Przysmaż na oleju kokosowym, aż będą aromatyczne a cebula się zeszkli. Dorzuć kurczaka i smaż przez chwilę, po czym dodaj paprykę i po kilku minutach pieczarki.
  3. Zalej całość bulionem, jeśli gotujesz w woku, jeśli nie - przerzuć najpierw do garnka. Dodaj sos sojowy, rybny i mleko kokosowe. Gotuj przez kwadrans.
  4. Makaron ryżowy ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Dodaj do zupy wraz z kukurydzą i cebulą dymką.
  5. Podawaj z kolendrą i odrobiną soku z limonki.

Przepis z bloga Ania Starmarch

Po mleko kokosowe oraz po inne produkty zapraszamy do naszego sklepu jedzpij.pl

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl