do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Grillowane sery!

21-05-2018, MarkMe

ser z grilla

Grillowane sery!

Coraz częściej zdarza nam się eksperymentować. Na rzucone hasło grill, w naszych głowach pojawiają się obrazy skwierczącego mięsa. Teraz postrzeganie grilla się zmienia. Zaczynamy próbować grillowanych warzyw, owoców, ryb, ale także serów. Być może sery nie są tak popularne, jak reszta wymienionych przez nas produktów, lecz warto spróbować grillowanego sera. Dlaczego? Poznasz jego nową odsłonę i smak, który zdecydowanie różni się od tego zjadanego z chlebem, tostem czy sałatką. Ser może być daniem głównym z grilla, choć w większości przypadków będzie robił raczej za dodatek. Spróbujemy podać Wam kilka propozycji, w jaki sposób przygotować niesamowity ser grillowany!

Jakie sery nadają się do grillowania?

Do grillowania nadają się zarówno sery z mleka koziego jak i z krowiego. Najczęściej grillowanymi serami są camembert, oscypek oraz sery pleśniowe, choć nadają się do tego również sery żółte, mozzarella, feta oraz halloumi.

Ser w roli dania głównego

Zacznijmy od sera żółtego, ponieważ jest jednym z najpopularniejszych serów. Jak należy go przyrządzić? Pokrójcie ser w dość grube kawałki, a następnie obtoczcie je w jajku. Gdy już to zrobicie, obtoczcie je dodatkowo w bułce tartej. Zwróćcie uwagę na to, aby panierka pokryła ser dokładnie. W takiej postaci możecie grillować ser na tacce aluminiowej około dwie minuty z każdej strony. Pamiętajcie, że ser najlepiej smakuje na gorąco!

Uwaga! Jeśli lubicie ser żółty z ziołami lub czosnkiem, śmiało dodajcie ten składnik do panierki. Dzięki temu poznacie nowy, ulepszony smak sera.

Camembert podobno bardzo dobrze komponuje się z żurawiną, dlatego zaproponujemy Wam to połączenie. Ułóżcie ser na folii aluminiowej. Nałóżcie na niego łyżeczkę miodu oraz łyżeczkę żurawiny ze słoiczka. Nakłujcie ser w kilku miejscach na górze i zawińcie w folię. Po ośmiu minutach grillowania ser powinien być gotowy do spożycia.

Camembert można również przygotować na słono - maczając go przez pół godziny w marynacie z oliwy wymieszanej z solą, oregano, pieprzem oraz papryką słodką.

Przy grillowaniu fety należy pamiętać, że jest ona serem dość słonym, więc nie należy przesadzić z przyprawami. Przygotujcie folię aluminiową i delikatnie wysmarujcie ją oliwą, a następnie połóżcie na niej ser. Połóżcie na nim na przemian trzy krążki cebuli i trzy plastry pomidora. Posypcie delikatnie piramidkę ziołami prowansalskimi. Teraz możecie zawinąć folię i grillować ser przez około pięć minut.

Jako dodatek do każdego z serów, możecie zaserwować jakieś danie warzywne z naszego poprzedniego bloga: SPRAWDŹ!

Ser w roli dodatku

Przygotujcie opakowanie sera halloumi. Pokrójcie go w około dwucentymetrowe plastry, skropcie delikatnie oliwą z oliwek i grillujcie przez około dwie minuty z obu stron. W tym samym czasie co położycie ser, połóżcie również kawałek chleba i pilnujcie, aby się nie przypiekł. Gdy już wszystko będzie gotowe, podajcie ser na grzance. Możecie dodać do tego pomidora, ponieważ ser należy do słonych.

Dla ludzi lubiących pieczarki, mamy przepis specjalny. Przygotujcie tyle pieczarek, ile jesteście w stanie zjeść. Umyjcie je dokładnie i odetnijcie ogonki. Delikatnie posólcie i dopieprzcie je do smaku, a następnie wypełnijcie środek serem żółtym. Grillujcie je na tacce aluminiowej przez około osiem minut.

Kochani, mamy nadzieję, że przygotowane przez nas przepisy Wam zasmakują, a tymczasem poszukajcie kilku składników w naszym sklepie: https://jedzpij.pl/

Komentarze do wpisu (0)

Kalendarz wpisów
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Kategorie wpisów

Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl