do kasy suma: 0,00 zł

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Blog o zdrowej żywności

„Jesteś tym co jesz” - ta myśl idąca z ludzkością od czasów antycznych (autorstwo nie jest do końca potwierdzone-Hipokrates?, Lukrecjusz?), to nic innego jak informacja o tym by być czujnym i uważnym, by ciągle mieć kontrole nad tym co kładziemy na talerz do zjedzenia, dla nas i dla naszych najbliższych.

Nasza świadomość ciągle rośnie w zakresie zdrowego, świadomego odżywiania. Produkty typu BIO i Ekologicznych są coraz bardziej cenionymi wśród naszego społeczeństwa. Większość ma również świadomość tego, że należy czytać etykiety produktów jakie wybieramy na półkach sklepowych i, że najlepsza lektura w tym zakresie to ta najkrótsza;)

Na naszym blogu poruszamy kwestie związane z zagadnieniami zdrowego odżywiania, zdrowymi produktami, które warto włączyć do swojego codziennego menu, popularnymi dietami (jak dieta keto, dieta bezglutenowa, dieta dr Dąbrowskiej itp.), przepisami z wykorzystaniem produktów zdrowych i cenionych przez naszych klientów i nowościami z oferty sklepu JedzPij.pl

Zapraszamy do lektury!

 

 

Melasa trzcinowa – czarne złoto okrywane na nowo

24-04-2020, MarkMe

Melasa trzcinowa – czarne złoto okrywane na nowo

Melasa trzcinowa, nazywana także czarnym złotem, powstaje w procesie rafinowania cukru trzcinowego. Można powiedzieć, że jest to produkt uboczny tego procesu. Ma czarną barwę oraz jest gęsta, a jej smak można porównać do lukrecji, chociaż nie jest on tak intensywny. Przez lata nie wiedziano, że posiada ona tak wiele właściwości prozdrowotnych. Zanim jednak omówimy jej dobroczynne właściwości, to przede wszystkim trzeba wspomnieć, że melasa trzcinowa jest dobrym zamiennikiem białego cukru. Można nią słodzić napoje, ciasta, naleśniki albo bezpośrednio smarować chleb. Jest to zdrowsza alternatywa, bo jak wiemy nadmierne spożywanie cukru powoduje otyłość oraz zatrzymuje wodę i sól w organizmie – a tego przecież nie chcemy. Dla osób liczących kalorie dobra wiadomość, ponieważ badania pokazują, że dostarcza o około 30% mniej kalorii niż zwykły cukier.

Jakie właściwości prozdrowotne ma melasa trzcinowa?

Przede wszystkim jest dobrą alternatywą dla białego cukru – w procesie rafinacji kryształków cukru powstaje melasa, zawierająca ok 40% bazowej sacharozy. Jest dzięki temu mniej kaloryczna i zdrowsza. Melasa trzicnowa posiada również wiele minerałów tj: żelazo, wapń, mangan, miedź. Zaleca się ją również osobom o podwyższonym ciśnieniu, ponieważ w znacznym stopniu je obniża. Dzięki temu, że posiada znaczną ilość manganu pełni funkcję antyoksydantu, a to oznacza, że hamuje proces starzenia. Natomiast duża zawartość wapnia wspomaga proces usuwania toksyn z jelita grubego. Dla porównania jedna łyżeczka melasy ma tyle samo wapnia co szklanka mleka, a jak wiemy mleko nie jest wskazane do picia osobom dorosłym. Co poza tym? Wspomaga układ odpornościowy, powstrzymuje powstawanie chorób gruźlicowych oraz wzmacnia wydolność serca. Jak widać ma wiele zastosowań w poprawie naszego zdrowa, ale również często stosuję się ją w kosmetyce i farmaceutyce. Działa jak naturalny kosmetyk oraz jest dobrym sprzymierzeńcem w walce z trądzikiem, chorobami skóry, oparzeniami, wrzodami oraz zapobiega powstawaniu łuszczycy.

Przepis na ciasteczka z melasą trzcinową

 Jeśli chcecie Państwo jakoś osłodzić sobie kwarantannę zapraszamy do upieczenia przepysznych ciasteczek z melasą trzcinową.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1,5 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka imbiru

3/4 łyżeczki kardamonu

szczypta soli

1 duże jajko

170 g masła, roztopionego i przestudzonego

1/3 szklanki cukru granulowanego

1/4 szklanki brązowego cukru

1/3 szklanki melasy

Przygotowanie:

  1. W misie miksera wymieszać mąkę, sodę, cynamon, imbir, kardamon i sól.
  2. W drugim naczyniu roztrzepać lekko jajko, dodać roztopione masło, cukier, melasę, wymieszać. Przelać do suchych składników, zmiksować do połączenia się wszystkich składników i otrzymania gładkiej masy.
  3. Z masy formować niewielkie kule i obtoczyć w cukrze (opcjonalnie). Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie lub klejące wystarczy je przez chwilę schłodzić. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie.
  4. Piec w temperaturze 175ºC przez około 8 - 10 minut. Ciasteczka powinny rozpłynąć się na blaszce, mogą lekko popękać. Pieczone zbyt długo będą twardsze i nie będą miękkie w środku. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Przechowywać w zamkniętym pojemniku  do 1 miesiąca.

Po melasę trzcinową, oraz po inne produkty potrzebne do wykonania tych i innych przepysznych wypieków zapraszamy do naszego sklepu jedzpij.pl

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl