Owoce z grilla
Kochani, w ostatnim artykule mogliście poczytać o bezmięsnym grillu. Postanowiliśmy kontynuować ten temat i tak, jak poprzednio poczytaliście o przyrządzaniu warzyw, tak dzisiaj opiszemy Wam kilka pomysłów na grillowane owoce. Niektórzy pewnie są zaznajomieni z tematem, a dla innych to może być nowość, o której nawet nie słyszeli. Szkoda, bo naprawdę warto spróbować! Grill na słodko jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Dla tych, którzy jeszcze nie próbowali, może być idealnym zamiennikiem ciast, gdy ma się ochotę na coś słodkiego.
Banan
Niekwestionowanym królem wśród owoców na grilla jest banan. Może nie każdy z nas próbował banana z grilla, lecz na pewno słyszał wspominki od znajomych na ten temat. Większość przekrawa delikatnie banana na skórce wzdłuż i w ten sposób wstawia na grilla, lecz my mamy dla Was inną propozycję. Obierzcie cztery banany, posiekajcie dwie łyżki orzechów laskowych, roztopcie dwie łyżki masła i przygotujcie trzy łyżki płynnego miodu. Banany ułóżcie na grillu, na folii aluminiowej, a następnie polejcie je masłem i miodem oraz posypcie orzechami. Tak przyrządzone banany grillujcie od około trzech do pięciu minut. Po tym czasie banany są już gotowe do zjedzenia, lecz warto podać je z lodami czekoladowymi.
Mamy jeszcze drugą propozycję na banana. Połączmy go z rabarbarem! Obierzcie trzy banany i pokrójcie na średniej wielkości kawałki. Polejcie je delikatnie sokiem z połówki wyciśniętej cytryny. Przyszykujcie dwie łodygi rabarbaru i pokrójcie je w kawałki, które będą zbliżone wielkością do bananów. Nadziejcie kawałki na patyki do szaszłyków i posypcie wszystko cukrem. Grillujcie do momentu, aż cukier się delikatnie skarmelizuje.
Jabłka
Przygotujcie jabłko, które obierzecie ze skórki i wytniecie gniazdo, a następnie weźcie pół cytryny i wyciśnijcie z niej sok. Gdy już wykonacie te czynności, polejcie jabłko sokiem z cytryny i posypcie delikatnie cynamonem. Posiekajcie dwie łyżki orzechów i migdałów, a następnie wymieszajcie je z dwoma łyżeczkami dżemu wiśniowego. Wypełnijcie tym środek jabłka. Połóżcie na nadzianym jabłku malutkie kawałki masła, aby podczas pieczenia nadało owocom niepowtarzalny smak. Tak przygotowane jabłko zawińcie w folię aluminiową i grillujcie przez około piętnaście minut.
Gruszka
Przygotujcie gruszkę, którą przetniecie na pół. Wydrążcie z każdej połówki gniazdo nasienne. Wyciśnijcie sok z połówki cytryny i posypcie cukrem kokosowym. Przygotujcie mały kawałek imbiru i pokrójcie go w bardzo drobne kawałki. Wymieszajcie trzy łyżki konfitury malinowej z posiekanym imbirem i dodajcie do tego dwie łyżeczki miodu. Napełnijcie gruszki nadzieniem i zawińcie ją w folię aluminiową. Grillujcie przez około piętnaście minut, następnie zdejmijcie z żaru i przed podaniem posypcie wiórkami kokosowymi.
Mamy nadzieję, że wśród podanych pomysłów znajdziecie coś dla siebie. Nam już ślinka cieknie na samą myśl o tych przysmakach. Jeśli szukacie składników do słodkiego grilla, poszukajcie w naszym sklepie na https://jedzpij.pl/