Masło orzechowe
Każdy z nas kojarzy słony smak masła orzechowego. Ten amerykański przysmak idealnie nadaje się jako pyszny dodatek do porannych kanapek, naleśników, czy domowych wypieków. Półki sklepowe uginają się pod ilością oferowanych przez koncerny produktów, lecz na etykiecie znajdziemy dużo substancji wzmacniających smak, konserwantów czy innych, niezbyt zdrowych substancji. Nie każdy jednak wie, że masło orzechowe może być zdrową przekąską. Przygotowanie domowego masła orzechowego nie zajmuje więcej niż 15 minut, a korzyści płynące z samodzielnego wykonania znacznie przewyższają korzyści z gotowego produktu oferowanego w sklepach.
Przepis na domowe masło orzechowe
Do przygotowania domowego masła orzechowego potrzebujemy tak naprawdę jednej rzeczy – orzechów. Tutaj wybór jest szeroki można użyć klasycznych orzeszków ziemnych, orzechów nerkowca, orzechów brazylijskich, a nawet pistacji! W zależności od wybranego rodzaju nasze masło będzie się od siebie różnić. Skupmy się jednak na tradycyjnym maśle orzechowym zrobionym z orzeszków ziemnych.
Sposób przygotowania
Na początku warto nasze orzechy podprażyć w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na około 10 minut, aż nie nabiorą lekko brązowej barwy (uwaga żeby ich nie spalić – wtedy orzechy nabiorą gorzkiego posmaku i zniszczą smak całego wyrobu). Następnie odstawiamy je i studzimy. Tak przygotowane orzeszki wrzucamy do blendera, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy miksować. W tym czasie warto pamiętać o zeskrobywaniu produktu ze ścianek tak, aby wyszła nam gładka masa. Dla fanów większych kawałków wystarczy pod koniec blendowania dorzucić parę orzeszków i nie blendować ich na gładką masę. Gdy masło jest za suche można dodać odrobinę oliwy. Tak przygotowane masło orzechowe można przełożyć do słoiczka i przechowywać w suchym zacienionym miejscu przez tydzień.
Wartości odżywcze orzechów
Orzechy ziemne, zwane też arachidowymi, są dobrym źródłem białka 26g/100g, dlatego z powodzeniem mogą być przysmakiem dla wegetarian, czy ludzi aktywnych fizycznie. Kolejną ich zaletą jest zawartość witaminy B3, potasu a przede wszystkim naturalnych tłuszczy roślinnych. Dzięki wysokiej zawartości niacyny orzeszki ziemne są idealnym sposobem na walkę z miażdżycą, ponieważ zmiejszają zawartość „złego” cholesterolu LDL i wspomagają produkcję „dobrego” – HDL.
Orzechy niezbędne do wykonania przepisu znajdziecie w naszym sklepie.
Zapraszamy do zapoznania się z bogatą ofertą zdrowych produktów na www.jedzpij.pl