Domowe lody!
Lubicie lody? Pewnie zastanawiacie się, co to za pytanie. Mało kto nie lubi lodów! Nie dość, że są pyszne, to jeszcze są idealne dla ochłody w ciepłe dni. Występują w różnej postaci. Możemy znaleźć rożki w kruchym wafelku, wodniste, które wysuwamy z tubki, sorbety i wiele innych. Występują w różnych smakach, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Najczęściej idziemy po lody do sklepu lub marketu, bo jesteśmy do tego przyzwyczajeni, a przecież lody można zrobić samemu w domu. Jeśli zastanawiacie się w jaki sposób możecie zrobić lody samodzielnie, to przeczytajcie nasz artykuł do samego końca! To nie takie trudne jak myślicie.
Sorbet
Czy jesteście pewni, że nigdy w swoim życiu nie zrobiliście własnych lodów? Bardzo prawdopodobne, że w dzieciństwie, szczególnie w sezonie na truskawki bawiliście się w duszenie owoców widelcem i dodawaliście do tego cukier, ewentualnie śmietanę. Jeśli zrobiło się tej cudownej mikstury zbyt dużo, najczęściej się ją mroziło, ponieważ nawet w lodówce nie wytrzymywała zbyt długo. I w ten magiczny sposób uzyskiwaliśmy lody, na które uszy same nam się trzęsły. Jeśli jednak niektórzy z Was nie doświadczyli tego w dzieciństwie, przedstawimy Wam prosty przepis na lody, które mogą nosić miano sorbetu.
Przygotujcie pół kilograma ulubionych owoców. Korzystając z tego, iż jest sezon na truskawki, to proponujemy właśnie je. Zblendujcie owoce w wysokiej misce i dodajcie do nich dwie łyżki cukru. Jeśli lubicie truskawki w takiej postaci, to gotową miksturę możecie mrozić przez całą noc. Jeśli wolicie mieć do tego śmietankowy posmak, dolejcie przed chłodzeniem słodkiej śmietanki. Miksturę najlepiej rozlejcie do specjalnych pojemniczków z patyczkami, jeśli jednak takich nie macie, a chcecie mieć jednakowe porcje, możecie ją mrozić w szklankach.
Lody kremowe
Jeśli jesteście zwolennikami lodów bardziej tradycyjnych, przypominających w konsystencji lody w rożkach, to również przygotowaliśmy dla Was taki przepis. Tym razem jednak zamiast korzystać z owoców, przedstawimy przepis na lody czekoladowe! Przygotujcie ulubioną czekoladę, trzy jajka, szklankę śmietanki 30%, cztery łyżki cukru i łyżkę wody. Co należy zrobić? Najpierw roztopcie czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy już to zrobicie odstawcie ją na bok i poczekajcie aż trochę się ostudzi i możecie przejść do ubijania śmietany na sztywno. Uwaga, ważne! Aby śmietana dobrze się ubiła, musi być schłodzona. Uważajcie również, aby nie ubijać śmietanki zbyt długo. W następnym kroku oddzielcie białko od żółtek. Ubijcie białka na sztywną pianę. Odpowiednia będzie wtedy, gdy przechylicie miskę do góry dnem i zawartość z niej nie wyleci. Gdy już piana będzie gotowa, możecie do niej wsypać dwie łyżki cukru i wymieszać razem (uwaga, po dodaniu cukru nie przechylajcie miski, bo tym razem zawartość wyleci). Żółtka ubijcie z pozostałymi dwoma łyżkami cukru i łyżką wody na kremową masę. Gdy masa będzie gotowa, dodajcie do niej czekoladę. Zamieszajcie to razem, a następnie dodajcie ubitą śmietanę i pianę z białek. Ponownie wymieszajcie wszystko i odstawcie do pojemnika, w którym będziecie mrozić lody. Czas mrożenia wynosi około sześć godzin, choć najlepiej zostawić lody na całą noc w zamrażalniku.
Oczywiście lody te nie muszą być czekoladowe. Równie dobrze mogą być owocowe. Co wtedy zrobić? Przy etapie, gdzie topiliśmy czekoladę, blendujemy dwie szklanki owoców i resztę wykonujemy tak samo.
Przygotowane w taki sposób lody najlepiej podawać z pokruszonymi ciastkami i kawałkami owoców lub pokruszonej czekolady.
SMACZNEGO!
Jeśli nie macie ciastek lub czekolady, zajrzyjcie do naszego sklepu: https://jedzpij.pl/slodycze