Przepis na grilla bez mięsa
Kochani, można to już głośno powiedzieć: „Sezon na grilla rozpoczęty!”. Cieszycie się z tego powodu? My bardzo. Nie mogliśmy się doczekać, żeby wysypać węgiel i rozpalić go podpałką. Czujecie ten zapach grillowanych potraw? Nam już cieknie ślinka. Większość kojarzy grilla z karkówką lub kiełbaską. My przełamujemy ten obraz i proponujemy Wam wypróbować grillowane warzywa. Specjalnie na tę okazję przygotowaliśmy dla Was kilka pomysłów na pyszne, bezmięsne potrawy.
Szaszłyk
Najpopularniejszą formą przygotowywania warzyw na grilla jest szaszłyk. My również zaproponujemy Wam tę formę przekąski. Przygotujcie cukinię, cebulę, brokuły, marchewkę i paprykę. Dokładnie je umyjcie, a następnie pokrójcie w zbliżone do siebie wielkością kawałki. Nadziejcie warzywa na patyk, po czym doprawcie przyprawą do grilla. Gdy będziecie grillować szaszłyka pilnujcie go uważnie, ponieważ szybko zaczyna się rumienić, a w następstwie przypalać.
Kukurydza
Grillowaliście kiedyś kukurydzę? Jeśli nie, koniecznie spróbujcie. Kupując kukurydzę na grilla zwróćcie uwagę na to, aby była świeża i miała miękkie ziarna. Opłuczcie ją dokładnie i doprawcie solą i pieprzem. Grillujcie kukurydzę przez około 10 minut z jednej i drugiej strony. Po tym czasie kukurydza jest niemal gotowa. Ostatnią rzeczą, którą należy dodać jest masło, które rozpuści się na gorącej kukurydzy i doda jej soczystości. Nam już cieknie ślinka, a Wam?
Przekąska
Jako przekąskę do szaszłyka lub kukurydzy możecie zrobić talarki warzywne. Najczęściej w tym celu wykorzystywane są ziemniaki, cukinia i bakłażan. Jak je przygotować? Kroisz warzywa w cienkie plasterki, które zawijasz w folię aluminiową i gotowe! Dlaczego nie napisaliśmy o przyprawach? Dlatego, że przyprawy dawaliśmy do dania głównego, więc przebijamy słoność szaszłyka naturalnym i delikatnym smakiem talarków. Oczywiście jeśli masz ochotę, użyj przypraw, to tylko nasza propozycja. Pamiętaj, folii aluminiowej używa się po to, aby warzywa się za bardzo nie spiekły. Poza tym, warzywa z folii będą miękkie, więc jeśli zależy Ci na chrupkości, grilluj je bezpośrednio, lecz uważaj, aby ich nie przypalić! Musisz uważać również na ziemniaki w folii – pamiętaj, będą one wymagały dłuższego czasu grillowania, niż pozostałe warzywa, ponieważ surowe ziemniaki są niezdrowe dla naszego organizmu!
Sałatka
Jako odpowiednik surówki proponujemy grillowaną cebulkę z pomidorem i bazylią! Cebulę kroisz w piórka i zawijasz w folię aluminiową – przygotowujesz tyle porcji, ile masz gości. Następnie kroisz pomidora w drobną kostkę i przygotowujesz kilka liści bazylii. Zawiniętą cebulkę wrzucasz na grilla i czekasz na moment, aż się zarumieni. Gdy cebula będzie gotowa, wrzuć do środka pomidora z kilkoma liśćmi bazylii. Grilluj wszystko razem przez 3 minuty. Pomidor puści delikatnie soki, a zarazem przejdzie smakiem cebulki. Gdy już ściągniesz sreberko z zawartością z grilla, możesz na koniec doprawić warzywa solą i pieprzem, choć nie jest to konieczne. Zawartość najlepiej jest zjeść bezpośrednio z folii.
Ziemniaki
Pamiętajcie, jak już skończycie wszystko grillować, wrzućcie ziemniaki w skórce do rozżarzonego węgla. Co prawda będą się długo przypiekać, bo może to trwać dłużej niż godzinę (czas jest zależny od gorąca węgla), ale naprawdę warto, bo to smaczna przekąska!
Życzymy Wam smacznego! My już idziemy rozpalać grilla! Jeśli brakuje Wam składników, poszukajcie w naszym sklepie: https://jedzpij.pl/
anka majka
u nas tez często sa takie bezmięsne grille, wtedy są warzywa grillowane i różne sałatki, ziemniaczana jest dobra z ogórkiem konserwowym kraku, chrupiąca, słodko kwaśna.