do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Jogurt domowy - jak go zrobić?

24-08-2018, MarkMe

Jogurt domowy - jak go zrobić?

Obecnie wiele osób ma świadomość, że dużo produktów w sklepach spożywczych jest przetworzona. Pełna konserwantów i innych zbędnych składników. To dlatego co raz więcej osób zwraca uwagę na skład, analizując po kolei jego pozycje. Tak też jest w przypadku jogurtów, zwłaszcza smakowych. Trudno znaleźć taki o dobrym składzie. Dlaczego więc nie spróbować stworzyć takiego własnoręcznie robionego jogurtu?

 

Dlaczego warto przygotowywać domowe jogurty? 

- Domowy jogurt jest cennym źródłem odżywczych składników. Zawiera korzystne dla naszego zdrowia bakterie probiotyczne, białko, wapń, a także kwas mlekowy czy witaminy z grupy B. 

- Własnoręcznie przygotowany jogurt to również gwarancja dobrego składu! Nie dodajemy żadnych konserwantów, zagęstników i innych ulepszaczy. Używamy tylko mleka i żywych kultur bakterii jogurtowych. 

- Możemy kontrolować kaloryczność takiego jogurtu. Jeśli przygotujemy je na bazie mleka odtłuszczonego, to mamy pewność, że kaloryczność będzie niska. 

- Ponadto możemy być pewni, że nasz jogurt będzie świeży. Mamy kontrolę nad jego smakiem – może być bardziej kwaskowaty lub orzeźwiający - jak również nad różnorodnością. Jogurt może być zrobiony z mleka krowiego, koziego, owczego, roślinnego, a także dzięki odpowiednio dobranym zakwaskom mogą między innymi wzmacniać odporność czy wspomagać w trakcie odchudzania.

  

Właściwości żywych kultur bakterii 

Żywe kultury bakterii, zwane również zakwaskami, wykorzystywane są tylko do produkcji jogurtów. Ich spożywanie działa pozytywnie na nasz organizm. Między innymi:
- obniża pH w jelitach,

- pobudzają system odpornościowy do obrony przed wszelkimi infekcjami,

- regulują także pracę jelit,

- dzięki temu, że przyczepiają się do ścianek jelita, chronią przed innymi bakteriami, które są niekorzystne dla zdrowia. 

 

Do czego możemy wykorzystać taki jogurt?

Samodzielnie wykonany jogurt możemy wykorzystać do wielu potraw. Na przykład jako baza do sosu do sałatek. Zazwyczaj taki sos jest przygotowywany na bazie majonezu, ale gdy zamiast majonezu użyjemy nasz jogurt, to sos  staje się o wiele lżejszy oraz bardziej apetyczny. Jeśli na obiad gotujemy zupę, to do zabielenia śmiało możemy zamienić śmietanę na jogurt. Śmietana w tym porównaniu jest o wiele bardziej kaloryczna. Dzięki swojej konsystencji idealnie nada się do przygotowania polewy do naleśników oraz dipu do warzyw. Jeśli zmiksujemy go z owocami, to otrzymamy pyszny i orzeźwiający koktajl. Jednak najprostszym przykładem na wykorzystanie domowego jogurtu jest podanie go z płatkami owsianymi. Dodając do tego orzechy i owoce, powstaje pyszne i odżywcze śniadanie.

 

Jak przygotować domowy jogurt? 

  1. Gdy mamy przygotowaną zakwaskę, musimy uszykować około 2 litry mleka pasteryzowanego.

UWAGA! W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.

Jeśli chcesz uzyskać odpowiednia temperaturę, zagotuj litr mleka, a drugi schowaj w tym samym czasie do lodówki. Po wszystkim zmieszaj mleko ciepłe z zimnym – dzięki temu uzyskasz idealną temperaturę mleka do namnażania się bakterii, która wynosi 37-40°C.

  1. Do połowy fiolki zawierającej zakwaskę, wlewamy mleko o temperaturze pokojowej. Następnie dokładnie zakręcamy i wstrząsamy tak, aby proszek dokładnie się rozpuścił. W przypadku sklejenia się proszku na dnie butelki wąską częścią łyżeczki rozcieramy tak, aby całkowicie się rozpuścił.
  2. Wlej zawartość buteleczki do garnka, w którym podgrzewałeś mleko, dzięki temu zapewnisz bakteriom warunki do namnażania się. Garnek przykryj kocem i odstaw w ciepłe miejsce.
  3. Garnek pozostaw w ten sposób przez 8-10 godzin i gotowe!

 

Domowy jogurt malinowy 

Taki owocowy jogurt jest bardzo łatwy do wykonania.  Wystarczy, że zblendujemy garść malin z połową banana. Kolejnym krokiem jest naprzemienne ułożenie warstwy jogurtu i warstwy musu malinowego. Na koniec na wierzch nakładamy świeże maliny. Nasz malinowy jogurt jest gotowy! 

 

Dip jogurtowo – ziołowy 

Dip nada się idealnie do sałatek, dań z grilla czy jako dodatek do placków warzywnych. Do jego przygotowania potrzebujemy:

- 7 łyżek przygotowanego jogurtu domowego

- 2 łyżki posiekanego szczypiorku

- 2 łyżeczki soku z cytryny

- pieprz i sól dodajemy do smaku 

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, następnie chowamy do lodówki w celu schłodzenia. 

 

Owocowe lody jogurtowe

Aby przygotować nasze lody potrzebujemy:

- 300 g domowego jogurtu

- 300 g owoców, np. truskawek, malinowego

- puszka mleka skondensowanego słodzonego 

Za pomocą miksera mieszamy jogurt z mlekiem skondensowanym. Następnie do przygotowanej masy dodajemy owoce. Mieszamy i przelewamy do pojemnika. Wkładamy do zamrażarki na około 7 godzin.  

Koktajl jogurtowo – owocowy 

Aby przygotować ten pyszny koktajl owocowy potrzebujemy:

- 15 dag truskawek

- 1 gruszkę pokrojoną na mniejsze kawałki

- 400 g jogurtu domowego

- 2 szklanki mleka 

Wrzucamy do kielicha blendera umyte truskawki i kawałki gruszek. Następnie wlewamy jogurt oraz mleko. Wszystko dokładnie blendujemy. Gotowy koktajl chowamy do lodówki w celu schłodzenia. 

 

Warto spróbować przygotować taki domowy, pyszny jogurt. Mamy pewność, że jest w pełni naturalny i nie zawiera żadnych sztucznych składników. W naszym sklepie znajdą Państwo różne zakwaski, dzięki którym będzie można przygotować taki jogurt, a także domowej roboty kefir i twaróg. Zapraszamy!

https://jedzpij.pl/pl/c/PROBIOTYKI/460

Komentarze do wpisu (0)

Kalendarz wpisów
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kategorie wpisów
Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl