do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Przepis na rybę z grilla!

14-05-2018, MarkMe

Ryba z grilla

Ryba z grilla

Były owoce, były warzywa, to teraz przedstawimy Wam nasze pomysły na rybę z grilla. Zdajemy sobie sprawę z tego, że niektórzy klasyfikuję rybę do mięsa, inni jednak nie. W związku z tym, że zdania są podzielone stwierdziliśmy, że do naszej grillowej serii dodamy rybę, ponieważ chcemy, abyście mieli możliwość zrobienie grilla bez karkówki czy kiełbasy, ponieważ nie zawsze znajdziecie te składniki w swojej lodówce. Co zrobić, gdy w domu macie jedynie rybę, a ślinka Wam cieknie na samą myśl o grillu? Przeczytaj nasz artykuł do samego końca!

Tusza

Jeśli jesteś fanem wykorzystania niemal całości ryby, przygotuj sobie tuszę. Jest to ryba pozbawiona głowy, płetw, łusek oraz wnętrzności. Zaoszczędź czas, który musiałbyś przeznaczyć na własnoręczne przygotowanie ryby!

Pamiętaj, rybę najczęściej się marynuje, aby jak najbardziej przeszła smakiem przypraw, dlatego zabierz się za przygotowanie posiłku około cztery godziny przed grillowaniem. Mając na uwadze to przypomnienie, możemy przejść do przygotowania ryby. Proponujemy, abyś najpierw zaczął od przygotowania marynaty. Przyszykuj dwa ząbki czosnku i przeciśnij je przez praskę. Wyciśnij sok z cytryny, dodaj trzy łyżki oliwy oraz łyżeczkę pieprzu cytrynowego. Wymieszaj wszystko dokładnie. Gdy już marynata jest gotowa, weź rybę – my proponujemy pstrąga – umyj ją, natnij delikatnie w kilku miejscach i włóż do marynaty, a następnie do lodówki na minimum trzy godziny. W tym czasie możesz już sobie przygotować kolejne składniki. Pokrój natkę pietruszki oraz dolną część pora w bardzo drobną kosteczkę. Gdy miną trzy godziny, wyciągnij rybę z lodówki, natnij ją wzdłuż, abyś mógł wypełnić ją pietruszką i porem. Zanim wsadzisz warzywa, pokrop środek sokiem z cytryny i posyp symbolicznie solą i pieprzem. Tak przygotowaną rybę możesz zacząć grillować. Są na to cztery sposoby:

1)      Możesz do tego celu wykorzystać specjalny koszyczek do grillowania ryb, który ułatwi Ci obracanie ryby na ruszcie.

2)      Tacka do grillowania również jest wygodna, ponieważ nie musisz się martwić o to, że farsz wyleci Ci z ryby wprost do węgla.

3)      Folia aluminiowa również jest dobrym rozwiązaniem. Możesz owinąć w nią rybę oraz dodać do środka masełko, aby ryba była soczysta i miała przyjemny maślany posmak.

4)      Istnieje możliwość bezpośredniego położenia ryby na ruszcie, ale musisz pamiętać, aby wysmarować go olejem, żeby ryba się nie przykleiła. Ten sposób może być trudny i istnieje przy nim ryzyko, że farsz zacznie uciekać z ryby.

Po wybraniu sposobu grillowania, piecz rybę około dwadzieścia minut. Oczywiście ten czas jest szacunkowy, jeśli ogień jest mocny, ryba może być gotowa o wiele szybciej, dlatego pilnuj jej uważnie!

Filet

Filet to praktycznie samo mięso z ryby. Jeśli jesteś fanem ryby pod tą postacią, to proponujemy Ci przepis na dorsza z warzywami i masełkiem. Jesteś ciekawy? To czytaj dalej. Przygotuj filet z dorsza, opłucz go i osusz. Ułóż go na folii aluminiowej i posyp delikatnie pieprzem cytrynowym. Posyp świeżym koperkiem, a następnie ułóż na nim piramidkę z kawałków warzyw. My proponujemy pomidora, cebulę oraz cytrynę. Zanim zawiniesz folię, dodaj do środka masełko i gotowe! Teraz możesz iść grillować swojego dorsza.

Dzwonki

Dzwonki to kawałki ryby z kręgosłupem, które były krojone poprzecznie. Najczęściej z dzwonkami kojarzy nam się karp i właśnie przepis na tą konkretną rybę chcieliśmy Wam przedstawić.

Karp charakteryzuje się mułowatym posmakiem, dlatego proponujemy Wam, aby zamarynować go dzień przed grillowaniem. Wrzućcie go do głębokiej miski, przyprawcie solą himalajską oraz pieprzem cytrynowym. Gdy już to zrobicie, poszatkujcie minimum dwie cebule, aby po wsypaniu do miski przykryła całą rybę. Tak przygotowanego karpia wkładacie do lodówki i czekacie do dnia następnego. Gdy nadejdzie pora grillowania, przełóżcie karpia na folię aluminiową, na której będą okrągłe kawałki cytryny. Cytryna ma tworzyć talerz dla karpia. Po wykonaniu tych czynności możecie śmiało zawinąć folię i grillować rybę.

Jeśli szukasz warzyw, przypraw lub ziół, potrzebnych do przygotowania smacznej rybki, poszukaj na naszym sklepie: https://jedzpij.pl/

Komentarze do wpisu (0)

Kalendarz wpisów
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Kategorie wpisów

Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl