Nasiona konopi (siemię konopne) i olej konopny: właściwości i zastosowanie
Nasiona Konopi ze względu na idealne proporcje kwasów omega 6 i omega 3 oraz zawartości 10 aminokwasów zasługują na miano superskładnika diety, są bogatym źródłem białka. Dodatkowo to bogactwo składników mineralnych i witamin. W poniższym artykule dowiesz się dlaczego warto wzbogacić nasza dietę o nasiona oraz olej konopny.
Coraz częściej na sklepowych półkach ze zdrową żywnością możemy napotkać nasiona, mąkę lub olej z konopi. Ze względu na cechy konopi śmiało możemy nazwać je superżywnością. Zmniejsza ryzyko występowania miażdżycy, udaru czy zawału serca. Poprawia wygląd paznokci, skóry oraz włosów, poprawia funkcjonowanie układu trawiennego.
Nasiona konopi siewnych a marihuana. Aby uniknąć nieporozumień.
Nasiona konopi dosyć często kojarzone są w języku potocznym z tymi pozyskiwanymi nielegalnie czyli marihuaną. Otóż nasiona konopi oraz produkty z nich pochodzące nie są marihuaną. Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje konopi: konopię siewną czyli inaczej przemysłową, która może być uprawiana i przetwarzana na terenie EU oraz konopię indyjską czyli marihuanę. Konopie siewna znajduje zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu: farmaceutycznym, kosmetycznym i spożywczym.
Nasiona konopi: skład i właściwości
Idealny stosunek kwasów omega 6 względem omega 3 (3:1) stanowi o dużej wartości konopi w diecie człowieka. Organizm sam nie potrafi syntezować kwasów tłuszczowych dlatego tak ważne jest aby je dostarczać wraz z pokarmem. Jak wcześniej wspominaliśmy w artykule o diecie dr Budwig obecna dieta człowieka nie jest prawidłowa i zawiera za dużo kwasów omega-6 względem omega-3. Te zaburzone proporcje mogą prowadzić do cukrzycy, nadciśnienia, przewlekłych stanów zapalnych. Wprowadzenie konopi do naszej codziennej diety poprawi na pewno nasze zdrowie i samopoczucie. Zbalansowanie diety w kwasy tłuszczowe zmniejszają ryzyko zawału czy innych chorób sercowych. Redukują stany zapalne, zwiększają elastyczność skóry leczą egzemę czy łuszczycę. Zwiększają wydolność umysłową i poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego.
Nasiona konopi: źródło witamin i minerałów
Nasiona konopi to bogate źródło żelaza, cynku, fosforu magnezu oraz witaminy E. Witamina E jako mocny naturalny antyutleniacz chroni kwasy omega 3 przed utlenieniem, zachowujące ich prozdrowotne właściwości a te z kolei wpływają na poprawę krążenia. Cynk wzmacnia układ odpornościowy poprawia wygląd paznokci, włosów i skóry. Wysokojakościowe białko zawarte w konopi porównywalne jest do białek zwierzęcych. Jest lepiej przyswajalne niż białko sojowe, nie dostarcza cholesterolu oraz kwasów tłuszczowych nienasyconych i nie powoduje wzdęć. Duża zawartość błonnika pokarmowego w nasiona konopi sprzyja odchudzaniu, obniża cholesterol, poprawia działanie układu pokarmowego.
Olej konopny:
Powstały w procesie tłoczenia na zimno olej z konopi siewnej ma ciemno zielona barwę i specyficzny orzechowy zapach. Można go stosować w kuchni jak i w kosmetologii. Stanowi on podstawowy składnik dla kremów, olejków do masażu, czy płynów do kąpieli. W kuchni powinien być stosowany tylko na zimno ponieważ podgrzane kwasy tłuszczowe tracą swoje właściwości. Idealnie nadaje się do sałatek, kaszy czy chleba.
Polecamy:
OLEJ KONOPNY 250ML ŚWIEŻO TŁOCZONY 250ML - 27,30ZŁ
OLEJ KONOPNY 250ML OL'VITA 250ML - 29,90ZŁ
OLEJ KONOPNY 250ML OLEOFARM 250ML - 27,00ZŁ