do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Przetwory z truskawek

11-06-2018, MarkMe

Przetwory z truskawek

Przetwory z truskawek

Kochani, jak bardzo lubicie truskawki? Właśnie rozpoczął się sezon na te owoce i nie ma miejsca, w którym byście ich nie dostali. Warto skorzystać z tej okazji i kupić truskawki do zjedzenia na świeżo, ale również do zrobienia różnych przetworów, którymi będziecie mogli się delektować, gdy już sezon na te przepyszne owoce się skończy.

Dlaczego warto jeść truskawki?

Przede wszystkim, jak niemal każde owoce, są bombą witaminową! Zawierają witaminę A, B1, B2, B3, B6, C i E, kwas foliowy, żelazo, błonnik, potas, białka, fosfor, węglowodany, wapń oraz magnez. Co ciekawe, zawierają więcej witaminy C niż cytryna lub pomarańcza!

Truskawki odkwaszają organizm, poprawiają przemianę materii oraz ograniczają wchłanianie tłuszczów. Zwalczają stany zapalne, chronią przed anemią oraz wspomagają prawidłowy rozwój płodu. Owoce są niskokaloryczne, a dzięki temu, że zawierają łatwo przyswajalne cukry, są bezpieczne dla cukrzyków.

W kwestii urody – zapobiegają powstawaniu zmarszczek, wypadaniu włosów, chronią cerę przed przebarwieniami i działaniem promieni słonecznych oraz wspomagają pielęgnację suchej skóry.

Jak widzicie, jest wiele korzyści z jedzenia truskawek, dlatego warto po nie sięgnąć. Zastanawiacie się, co możecie z nich zrobić? Podsuwamy Wam kilka pomysłów.

Syrop truskawkowy

Myślicie nad tym, jak zrobić swój własny syrop? To bardzo proste! Przygotujcie:

- 2 kg truskawek

- 0,5 l wody

- 0,5 kg erytrytolu (odpowiednik cukru)

W pierwszej kolejności obierzcie truskawki z szypułek. Gdy już to zrobicie, opłuczcie je dokładnie zimną wodą. Tak przygotowane truskawki wrzućcie do głębokiego garnka i zalejcie wodą, a następnie gotujcie dwadzieścia minut. Gdy już czas minie, przesiejcie wszystko przez sitko i odstawcie w chłodniejsze miejsce na krótką chwilę, aby mikstura się ochłodziła. W kolejnym kroku należy ponownie położyć garnek na gaz, zagotować i dodać erytrytol. Gotujcie wszystko razem do momentu, aż syrop zgęstnieje. Zmniejszcie ogień i gotujcie jeszcze przez trzy minuty, a następnie przelejcie do słoików i postawcie do góry dnem.

Konfitura z truskawek

Wbrew pozorom do przygotowania konfitury nie potrzeba wiele składników, przygotujcie:

- 2 kg truskawek

- opakowanie żelfixu

- 0,5 kg erytrytolu (odpowiednik cukru)

- sok z połówki cytryny

W pierwszej kolejności przebierzcie truskawki – wyeliminujcie te owoce, które są poobijane lub mają widoczne uszkodzenia. W następnym kroku obierzcie je z szypułek i umyjcie dokładnie. W przypadku, gdy trafią Wam się wielkie truskawki, przetnijcie je na połówki. Przełóżcie owoce do garnka i zasypcie żelfixem oraz wymieszajcie porządnie, aby każda truskawka zetknęła się z proszkiem. Wstawcie garnek na kuchenkę i podgrzewajcie na średnim ogniu przez dziesięć minut, ciągle mieszając. Następnie, gdy owoce zaczną puszczać sok, dodajcie erytrytol i sok z cytryny. Mieszajcie od czasu do czasu, aż do momentu rozpuszczenia erytrytolu. Po rozpuszczeniu substancji słodzącej gotujcie miksturę przez kolejne dziesięć minut, aby bardziej zgęstniała. Wyłączcie palnik, mieszajcie zawartość garnka przez dłuższą chwilę, do opadnięcia piany i gotowe!

Jeśli potrzebujecie kilku składników, sprawdźcie naszą ofertę na: https://jedzpij.pl/

Komentarze do wpisu (0)

Kalendarz wpisów
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Kategorie wpisów

Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl