Dziecinnie prosty chleb pszenno- żytni z Mieszanki
Pyszny, wilgotny w środku, pełny ziaren – to właśnie cechy chleba z naszej gotowej „Mieszanki do wypieku chleba pszenno-żytniego”.
Mieszanka zawiera wszystkie niezbędne składniki do wypieku chleba – dlatego upieczenie chleba jest dziecinnie proste. Nie potrzebujemy dodawać mąki, cukru, soli, ziaren. Jedynie czego potrzebujemy to drożdże i woda.
Potrzebne sprzęty:
-
miska - najlepiej szklana lub metalowa (może być plastikowa jeżeli nie będziemy przeprowadzać fermentacji w piekarniku)
-
mikser np. typu Zelmer z hakami do wyrabiania ciasta (nie koniecznie – można wyrabiać ręcznie)
-
duża keksówka 32cm
-
papier do pieczenia
-
piekarnik
Składniki:
1kg Mieszanki do wypieku chleba pszenno – żytniego JedzPij
850 ml letniej wody (nie zimnej i nie za gorącej wody)
30g drożdży świeżych lub 9g drożdży suchych
Wykonanie:
1.mieszankę wsypujemy do miski i zalewamy samą wodą 750ml
2.mieszamy samą wodę z mieszanką rękami lub mikserem (np. mikserem z hakami do ciasta – nie musi być to specjalny, drogi mikser, ZELMER z hakami tez świetnie się sprawdzi) tak żeby cała mieszanka wchłonęła wodę. Chodzi tu o napęcznienie ziaren, które znajdują się w mieszance. Dzięki temu chleb będzie bardziej wilgotny i smaczniejszy. Mieszankę odstawiamy na około 1 godzinę. (może być krócej)
3.po tym czasie do pozostałej wody (ok 150ml) wkładamy drożdże świeże, które dokładnie rozpuszczamy, następnie wlewamy je do przygotowanej wcześniej miski z mieszanką i wodą (drożdże suche również rozprowadzamy w wodzie, później wlewamy je do miski)
4.ponownie mieszamy dokładnie wodę z drożdżami z pozostałą mieszanką za pomocą miksera lub ręcznie (uwaga – ciasto mocno klejące i mokre, ręcznie wyrabiamy około 7-10min)
->>na początku miksujemy przez około 6 min. na wolnych obrotach, na koniec włączamy wysokie obroty i miksujemy przez ok 2 min.
->>ciasto będzie mocno wilgotne, ale powinno się delikatnie ciągnąć.
5.przykrywamy ciasto ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30min do 1h – ciasto powinno zwiększyć swoja objętość – choć nie będzie mocno rosną
>>(dla bardziej zaawansowanych – ciasto w misce szklanej lub metalowej można włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 30C w którym znajduje się miska z wodą – na około 30 – 45 min)
6.po pierwszej fermentacji ciasto delikatnie mieszamy w misce i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
7.Zostawiamy w foremce do ponownego wyrośnięcia na ok 30 min w temperaturze pokojowej
>>(dla bardziej zaawansowanych – jeżeli w pierwszej fermentacji używaliście piekarnika, możecie go użyć ponownie – nagrzewacie piekarnik z włożoną wcześniej miseczka z wodą do 35C i wkładacie tam ciasto w foremce – czekacie 20-30min.)
8.wyjmujemy ciasto z piekarnika – nagrzewamy go do temp. 220C góra dół i wkładamy ponownie ciasto z foremką
9.ciasto piecze się ok 35-45min w zależności od piekarnika
10.na sam koniec pieczenia, jeżeli chcemy aby skórka była ładnie błyszcząca, wierzch chleba smarujemy mlekiem (pozostawiamy w piekarniku dosłownie na momencik - do wyschnięcia mleka, które zrobi nam błyszczącą glazurkę)
11.chleb jest w środku mocno wilgotny. Dobrze wypieczony jest wtedy gdy nie „ciągnie się za nożem” chodzi o to, że nie zostawia mokrych śladów na nożu. Jeżeli tak jest należy kolejnym razem piec go odrobinę dłużej – są to indywidualne ustalenia w zależności od posiadanego piekarnika
Smacznego!