Chleb pszenno - żytni z "Mieszanki" 0

 Dziecinnie prosty chleb pszenno- żytni z Mieszanki

Pyszny, wilgotny w środku, pełny ziaren – to właśnie cechy chleba z naszej gotowej „Mieszanki do wypieku chleba pszenno-żytniego”.

 

Mieszanka zawiera wszystkie niezbędne składniki do wypieku chleba – dlatego upieczenie chleba jest dziecinnie proste. Nie potrzebujemy dodawać mąki, cukru, soli, ziaren. Jedynie czego potrzebujemy to drożdże i woda.

 

Potrzebne sprzęty:

  • miska - najlepiej szklana lub metalowa (może być plastikowa jeżeli nie będziemy przeprowadzać fermentacji w piekarniku)

  • mikser np. typu Zelmer z hakami do wyrabiania ciasta (nie koniecznie – można wyrabiać ręcznie)

  • duża keksówka 32cm

  • papier do pieczenia

  • piekarnik

 

Składniki:

1kg Mieszanki do wypieku chleba pszenno – żytniego JedzPij

850 ml letniej wody (nie zimnej i nie za gorącej wody)

30g drożdży świeżych lub 9g drożdży suchych

 

 

Wykonanie:

1.mieszankę wsypujemy do miski i zalewamy samą wodą 750ml

2.mieszamy samą wodę z mieszanką rękami lub mikserem (np. mikserem z hakami do ciasta – nie musi być to specjalny, drogi mikser, ZELMER z hakami tez świetnie się sprawdzi) tak żeby cała mieszanka wchłonęła wodę. Chodzi tu o napęcznienie ziaren, które znajdują się w mieszance. Dzięki temu chleb będzie bardziej wilgotny i smaczniejszy. Mieszankę odstawiamy na około 1 godzinę. (może być krócej)

3.po tym czasie do pozostałej wody (ok 150ml) wkładamy drożdże świeże, które dokładnie rozpuszczamy, następnie wlewamy je do przygotowanej wcześniej miski z mieszanką i wodą (drożdże suche również rozprowadzamy w wodzie, później wlewamy je do miski)

4.ponownie mieszamy dokładnie wodę z drożdżami z pozostałą mieszanką za pomocą miksera lub ręcznie (uwaga – ciasto mocno klejące i mokre, ręcznie wyrabiamy około 7-10min)

->>na początku miksujemy przez około 6 min. na wolnych obrotach, na koniec włączamy wysokie obroty i miksujemy przez ok 2 min.

->>ciasto będzie mocno wilgotne, ale powinno się delikatnie ciągnąć.

5.przykrywamy ciasto ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30min do 1h – ciasto powinno zwiększyć swoja objętość – choć nie będzie mocno rosną

>>(dla bardziej zaawansowanych – ciasto w misce szklanej lub metalowej można włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 30C w którym znajduje się miska z wodą – na około 30 – 45 min)

6.po pierwszej fermentacji ciasto delikatnie mieszamy w misce i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

7.Zostawiamy w foremce do ponownego wyrośnięcia na ok 30 min w temperaturze pokojowej

>>(dla bardziej zaawansowanych – jeżeli w pierwszej fermentacji używaliście piekarnika, możecie go użyć ponownie – nagrzewacie piekarnik z włożoną wcześniej miseczka z wodą do 35C i wkładacie tam ciasto w foremce – czekacie 20-30min.)

8.wyjmujemy ciasto z piekarnika – nagrzewamy go do temp. 220C góra dół i wkładamy ponownie ciasto z foremką

9.ciasto piecze się ok 35-45min w zależności od piekarnika

10.na sam koniec pieczenia, jeżeli chcemy aby skórka była ładnie błyszcząca, wierzch chleba smarujemy mlekiem (pozostawiamy w piekarniku dosłownie na momencik - do wyschnięcia mleka, które zrobi nam błyszczącą glazurkę)

11.chleb jest w środku mocno wilgotny. Dobrze wypieczony jest wtedy gdy nie „ciągnie się za nożem” chodzi o to, że nie zostawia mokrych śladów na nożu. Jeżeli tak jest należy kolejnym razem piec go odrobinę dłużej – są to indywidualne ustalenia w zależności od posiadanego piekarnika

 

Smacznego!

 

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl