do kasy suma: 0,00 zł

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Blog o zdrowej żywności

„Jesteś tym co jesz” - ta myśl idąca z ludzkością od czasów antycznych (autorstwo nie jest do końca potwierdzone-Hipokrates?, Lukrecjusz?), to nic innego jak informacja o tym by być czujnym i uważnym, by ciągle mieć kontrole nad tym co kładziemy na talerz do zjedzenia, dla nas i dla naszych najbliższych.

Nasza świadomość ciągle rośnie w zakresie zdrowego, świadomego odżywiania. Produkty typu BIO i Ekologicznych są coraz bardziej cenionymi wśród naszego społeczeństwa. Większość ma również świadomość tego, że należy czytać etykiety produktów jakie wybieramy na półkach sklepowych i, że najlepsza lektura w tym zakresie to ta najkrótsza;)

Na naszym blogu poruszamy kwestie związane z zagadnieniami zdrowego odżywiania, zdrowymi produktami, które warto włączyć do swojego codziennego menu, popularnymi dietami (jak dieta keto, dieta bezglutenowa, dieta dr Dąbrowskiej itp.), przepisami z wykorzystaniem produktów zdrowych i cenionych przez naszych klientów i nowościami z oferty sklepu JedzPij.pl

Zapraszamy do lektury!

 

 

Pudding z tapioki z "mleczkiem" kokosowym i brzoskwiniami

23-07-2020, AnitaM

 

Klika chwil i deser gotowy. Wystarczy, że zaopatrzysz się w Tapiokę, cała reszta jest tylko dodatkiem. My polecamy wykorzystać „mleko" kokosowe, które nada puddingowi charakterystyczny posmak, cukier trzcinowy lub ksylitol lub erytrytol zamiast zwykłego cukru – zdrowsza alternatywa, a w sezonie zimowym puszkę brzoskwiń - to wszystko dostaniesz w naszym sklepie - zapraszamy!

Przepis do wydruku w formacie PDF TUTAJ

Składniki:

400 ml

"mleka" kokosowego

(1 puszka)

400 ml

mleka krowiego lub ulubionego roślinnego

⅓ szklanki

drobnej tapioki

¼ szklanki

cukru trzcinowego lub cukru kokosowego

1 łyżeczka

ekstraktu z wanilii lub ziaren wanilii lub cukru wanilinowego

1 szczypta

soli morskiej

 Składniki na sos brzoskwiniowy:

1 puszka

brzoskwiń z puszki (zostawimy kilka połówek na ozdobę)*/**

½ szklanki

porzeczek czerwonych lub innych kwaśnych owoców

*można dosłodzić do smaku i dodać sok z cytryny dla przełamania słodyczy i zachowania koloru

** w sezonie letnim używamy świeżych owoców

Mleka łączymy ze sobą i wsypujemy tapiokę. Pozostawiamy do namoczenia około 1 godziny, po tym czasie dodajemy wanilie i dosypujemy cukier i szczyptę soli. Tapiokę z przyprawami gotujemy do momentu, aż będzie miękka, a wszystkie ziarenka zrobią się przeźroczyste. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Gotowanie tapioki w mleku kokosowym

Przygotowanie sosu:

brzoskwinię wyciągamy z syropu, blendujemy i doprawiamy do smaku według uznania cukrem i sokiem z cytryny. W sezonie letnim można sos przygotować z każdego ulubionego owocu-wystarczy je zmiksować.

Składanie:

Na dnie naczynia wkładamy pudding z tapioki, dodajemy kuleczki czerwonej porzeczki (dla przełamani smaku), przykrywamy sosem z brzoskwini i ozdabiamy pokrojonymi plasterkami brzoskwini lub innymi owocami oraz listkami świeżej mięty


Pudding z tapioki

SMACZNEGO!

Dajcie znać w komentarzach czy wypróbowaliście ten przepis, będzie nam miło:)

 Tapioka na JedzPij.pl Tapioka granulki 1kg KUP TUTAJ
Brzoskwinie w puszce połówki Brzoskwinie w puszce od ROLNIKA KUP TUTAJ

 Inspiracją przepisu był przepis z jadlonomia.com

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl