Klika chwil i deser gotowy. Wystarczy, że zaopatrzysz się w Tapiokę, cała reszta jest tylko dodatkiem. My polecamy wykorzystać „mleko" kokosowe, które nada puddingowi charakterystyczny posmak, cukier trzcinowy lub ksylitol lub erytrytol zamiast zwykłego cukru – zdrowsza alternatywa, a w sezonie zimowym puszkę brzoskwiń - to wszystko dostaniesz w naszym sklepie - zapraszamy!
Przepis do wydruku w formacie PDF TUTAJ
Składniki:
400 ml |
(1 puszka) |
400 ml |
mleka krowiego lub ulubionego roślinnego |
⅓ szklanki |
drobnej tapioki |
¼ szklanki |
cukru trzcinowego lub cukru kokosowego |
1 łyżeczka |
ekstraktu z wanilii lub ziaren wanilii lub cukru wanilinowego |
1 szczypta |
Składniki na sos brzoskwiniowy:
1 puszka |
brzoskwiń z puszki (zostawimy kilka połówek na ozdobę)*/** |
½ szklanki |
porzeczek czerwonych lub innych kwaśnych owoców |
*można dosłodzić do smaku i dodać sok z cytryny dla przełamania słodyczy i zachowania koloru
** w sezonie letnim używamy świeżych owoców
Mleka łączymy ze sobą i wsypujemy tapiokę. Pozostawiamy do namoczenia około 1 godziny, po tym czasie dodajemy wanilie i dosypujemy cukier i szczyptę soli. Tapiokę z przyprawami gotujemy do momentu, aż będzie miękka, a wszystkie ziarenka zrobią się przeźroczyste. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Przygotowanie sosu:
brzoskwinię wyciągamy z syropu, blendujemy i doprawiamy do smaku według uznania cukrem i sokiem z cytryny. W sezonie letnim można sos przygotować z każdego ulubionego owocu-wystarczy je zmiksować.
Składanie:
Na dnie naczynia wkładamy pudding z tapioki, dodajemy kuleczki czerwonej porzeczki (dla przełamani smaku), przykrywamy sosem z brzoskwini i ozdabiamy pokrojonymi plasterkami brzoskwini lub innymi owocami oraz listkami świeżej mięty
SMACZNEGO!
Dajcie znać w komentarzach czy wypróbowaliście ten przepis, będzie nam miło:)
Tapioka granulki 1kg | KUP TUTAJ |
Brzoskwinie w puszce od ROLNIKA | KUP TUTAJ |
Inspiracją przepisu był przepis z jadlonomia.com