Szybki chleb na drożdzach i suchym zakwasie z ziarnami - prosty przepis na 3 bochenki 0

 

Prosty chleb mieszany z ziarnami na drożdżach ( przepis na 3 bochenki)

Chleb ten piekę od kilku lat, zawsze wychodzi, ale za każdym razem jest inny (ze względu na *modyfikację – na końcu przepisu). Chleb jest prosty w wykonaniu, spełnia nasze domowe oczekiwania – dla nas JEST pyszny. Jego zaletą jest przede wszystkim to, że przy niewielkim wkładzie pracy i zaangażowaniu, możemy się cieszyć pysznym domowym chlebem. Ja go piekę, dla czteroosobowej rodziny 1 raz na około 2 – 3 tygodnie (dzięki temu, że go mrozimy). Z przepisu wychodzi 3 bochenki chleba po około 1,5 - 1,7kg.

Mąka żytnia i graham

Składniki:

2 szklanki mąki graham

2 szklanki mąki żytniej 720

2 kg mąki pszennej chlebowej 750

28g drożdży suchych

3 łyżeczki zakwasu żytniego suchego

4 łyżeczki cukru

7-8 łyżeczek soli

około 1,5l - 1,7 l wody – uwaga! Dolewać powoli, by konsystencja była lekko luźniejsza jak ciasta na pierogi

*szklanka 250ml

ziarna i drożdże

Ziarna – opcjonalnie – do wyboru:

1,5 szklanki słonecznika

3/4 szklanki siemienia lnianego złocistego (lub brązowego)

1 szklanka płatków owsianych górskich

0,5 szklanki sezamu białego

3 łyżki czarnuszki

Można dodać również kminek – około 1 łyżka – według uznania

*Foremki: Trzy keksówki 35cm mierzone u góry

wyrastanie cista na chleb

Sposób wykonania:

Odmierzamy wszystkie składniki, wrzucamy do dużego pojemnika (u mnie to 15 l garnek), zalewamy wodą, wyrabiamy ciasto sprawdzając jego konsystencję.

Ciasto wyrabiamy około 7-10min. Ma odchodzić od garnka, a jego konsystencja ma być lekko zwarta, podobna jak na pierogi – choć ciasto na początku nie będzie takie elastyczne, będzie bardziej gliniaste.

Jeżeli uznamy, że proces wyrabiania jest już zakończony odstawiamy ciasto na 2 – 3 godziny do wyrośnięcia (do podwojenia objętości), przygrywamy czystą bawełnianą ściereczką. Po tym czasie ponownie ciasto zagniatamy (składamy wyciągając boki i zagniatając do środka). Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę (do podwojenia objętości).

Po tym czasie krótko zagniatamy, dzielimy ciasto na 3 równe części i przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia (możemy również dobrze nasmarować foremki olejem jadalnym i włożyć do nich ciasto na chleb).

chleby w piekarniku

W foremce chleby powinien kolejny raz wyrosnąć. Jak zobaczymy, że chleby zaczynają rosnąć należy je włożyć do piekarnia nagrzanego do 220ºC.

Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180ºC i pieczemy około 50-60 minut

Chleby wyciągamy z piekarnika, z foremek (ważne!) i ściągamy papier do pieczenia – studzimy w odstępach na kratce, tak by chleb się nie zaparzył. Jeżeli lubimy przypieczona skórkę to możemy jeszcze włożyć na około 10 min chleby do pieca bez papieru i foremek).

chleb rozkrojony

 

MROŻENIE CHLEBA:
Po wystudzeniu, chleby dzielimy na pół, wkradamy do worków do mrożenia i mrozimy. Jeżeli chcemy odmrozić chleb, wyciągamy go z zamrażalnika i zostawiamy w tym worku (co był zamrożony) w temperaturze pokojowej.

kromki chleba

 

* Modyfikacje przepisu:
  1. Tak naprawdę ilość i rodzaj ziaren będzie zależał od naszych upodobań. Trzeba mieć tylko na uwadze to, że ziarna też „piją” wodę (np. siemię lniane i płatki górskie) i należy to uwzględnić dodając ją do ciasta).

  2. Można dodać do ciasta trochę mleka w zamian za część wody (np., 1250ml wody+250ml mleka=1500ml płynu) i 2-3 łyżki oleju np. słonecznikowego – chleb lekko zmieni smak na bardziej słodkawy, a ciasto będzie bardziej sprężyste.

  3. Proces robienia chleba możemy zacząć od zalania wodą (1,5l) mąki żytniej i graham wraz z ziarnami. Mieszamy wszystko tak by mąka i ziarna nasiąknęły wodą. Pozostawiamy tak wszystko na kilka godzin (2-4 godz. - ile mamy czasu, ja czasem zostawiam na 1 noc). Proces ten powoduje, że wytwarzają się włókna glutenowe, powodujące większą sprężystość miąższu). Następnie dodajemy resztę składników i postępujemy dalej według przepisu. Ten sposób wymaga dodania kolejnej porcji wody - tu sprawdzamy ile wody ciasto przyjmie - dolewamy ją stopniowo zagniatając ciasto.

Smacznego!

 

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl