Chleb orkiszowy na drożdżach - przepis na 4 bochenki 0

Chleb orkiszowy w piekarniku

Mąka orkiszowa jest uważana za jedną z najzdrowszych. Warto włączyć ją do codziennej diety, ponieważ orkisz zawiera wiele cennych składników mineralnych i właściwości odżywczych.

Nie zawsze mamy czas by piec chleb codziennie lub co 2 dni. Znaleźliśmy na to sposób – pieczemy chleb z większej ilości, a potem go mrozimy. Po rozmrożeniu dalej zachwyca nas smakiem.

Z przepisu wychodzą 4 bochenki pysznego chleba o miękkiej ośródce i chrupiącej skórce. Przepis jest bardzo prosty, dlatego nawet początkujacy amator domowych wypieków nie będzie miał problemu z przygotowaniem chleba z tego przepisu.

Spróbujcie, to nic trudnego:)

 

Przygotuj:

- 4 szt. foremek podłużnych (tzw. keksówki) do wypieku chleba 35x12cm

- duży garnek ok 15 litrów lub inne duże naczynie

- stolnica

Uwaga! przed pieczeniem sprawdź czy zmieszczą się 4 keksówki do Twojego piekarnika – pamiętaj, że chleb rośnie i od góry musi mieć trochę luzu.

 Składniki do chleba orkiszowego 1

Składniki:

1 kg mąki orkiszowej typ 630

1,5 kg mąki pszennej typ 500

0,5 kg mąki żytniej 2000

 

50 g drożdży suszonych

3 łyżki stołowe soli (płaskie)

ok.2-2,5l wody (stopniowo dolewane)

2/3 łyżeczki cukru

 Składniki do chleba orkiszowego

ziarna i przyprawy:

2 kopiaste łyżeczki czarnuszki

1/2 szklanki siemienia lnianego złocistego

1 szklanka słonecznika

1 szklanka płatków pszennych

3 łyżeczki kminku z małą górką (mielony w młynku lub utarty w moździerzu)

1/2 szklanki kaszy jaglanej (opcjonalnie)

dodatkowo:

około 1 łyżki olej np. ryżowy do rąk (żeby ciasto się nie kleiło)

 

Wykonanie:

drożdze do chleba orkiszowego

Drożdże dobrze mieszamy w 1litrze wody ciepłej ze szczyptą cukru.

Wlewamy drożdże do wszystkich składników.

Miesimy rękami (pokrytymi olejem jadalnym) do do momentu odklejania się ciasta od dna.

chleb orkiszowy w garnku

Pozostawiamy w garnku na około 15 minut. W tym czasie szykujemy foremki.

 

Rozkładamy ciasto i jeszcze to ciasto trochę na blacie zagniatamy. Podsypujemy mąką.

Rozdzielamy całe ciasto na 4 części i pojedynczo każdą część zagniatamy i wkładamy do foremek.

 chleb orkiszowy na stolnicy

Zostawiamy do urośnięcia ciasto w foremkach aż dojdzie do wysokości ich brzegów. (około 20 min.)

 

Po tym czasie wstawiamy foremki z ciastem do rozgrzanego wcześniej piekarnika na 180ºC bez pary z termoobiegiem na 1h 20 minut.

Chleb orkiszowy w foremkach

 

Po upieczeniu zostawiamy 5 minut w formach do ostudzenia. Następnie ściągamy papier i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia na kratce z piekarnika.

Chleb orkiszowy upieczony

Mrożenie chleba:

Dzielimy chleb z jednej foremki na pół, wkładamy do woreczków foliowych (do mrożenia) i wkładamy do zamrażalnika.

Aby rozmrozić chleb wyciągamy go z zamrażalnika, wyciągamy z foliowego woreczka w którym był mrożony.

(niektórzy zostawiają chleb do rozmrożenia w woreczku w którym były mrożony)

Pozostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia.

Chleb przechowujemy zawinięty w ściereczkę kuchenną lub wkładamy do woreczka foliowego.

Każdemu sprawdza się inna metoda.

 

Chleb wystarcza dla trzyosobowej rodziny na około 2,5 tygodnia.

 

Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl