Mąka orkiszowa jest uważana za jedną z najzdrowszych. Warto włączyć ją do codziennej diety, ponieważ orkisz zawiera wiele cennych składników mineralnych i właściwości odżywczych.
Nie zawsze mamy czas by piec chleb codziennie lub co 2 dni. Znaleźliśmy na to sposób – pieczemy chleb z większej ilości, a potem go mrozimy. Po rozmrożeniu dalej zachwyca nas smakiem.
Z przepisu wychodzą 4 bochenki pysznego chleba o miękkiej ośródce i chrupiącej skórce. Przepis jest bardzo prosty, dlatego nawet początkujacy amator domowych wypieków nie będzie miał problemu z przygotowaniem chleba z tego przepisu.
Spróbujcie, to nic trudnego:)
Przygotuj:
- 4 szt. foremek podłużnych (tzw. keksówki) do wypieku chleba 35x12cm
- duży garnek ok 15 litrów lub inne duże naczynie
- stolnica
Uwaga! przed pieczeniem sprawdź czy zmieszczą się 4 keksówki do Twojego piekarnika – pamiętaj, że chleb rośnie i od góry musi mieć trochę luzu.
Składniki:
1,5 kg mąki pszennej typ 500
0,5 kg mąki żytniej 2000
50 g drożdży suszonych
3 łyżki stołowe soli (płaskie)
ok.2-2,5l wody (stopniowo dolewane)
2/3 łyżeczki cukru
ziarna i przyprawy:
2 kopiaste łyżeczki czarnuszki
1/2 szklanki siemienia lnianego złocistego
1 szklanka słonecznika
1 szklanka płatków pszennych
3 łyżeczki kminku z małą górką (mielony w młynku lub utarty w moździerzu)
1/2 szklanki kaszy jaglanej (opcjonalnie)
dodatkowo:
około 1 łyżki olej np. ryżowy do rąk (żeby ciasto się nie kleiło)
Wykonanie:
Drożdże dobrze mieszamy w 1litrze wody ciepłej ze szczyptą cukru.
Wlewamy drożdże do wszystkich składników.
Miesimy rękami (pokrytymi olejem jadalnym) do do momentu odklejania się ciasta od dna.
Pozostawiamy w garnku na około 15 minut. W tym czasie szykujemy foremki.
Rozkładamy ciasto i jeszcze to ciasto trochę na blacie zagniatamy. Podsypujemy mąką.
Rozdzielamy całe ciasto na 4 części i pojedynczo każdą część zagniatamy i wkładamy do foremek.
Zostawiamy do urośnięcia ciasto w foremkach aż dojdzie do wysokości ich brzegów. (około 20 min.)
Po tym czasie wstawiamy foremki z ciastem do rozgrzanego wcześniej piekarnika na 180ºC bez pary z termoobiegiem na 1h 20 minut.
Po upieczeniu zostawiamy 5 minut w formach do ostudzenia. Następnie ściągamy papier i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia na kratce z piekarnika.
Mrożenie chleba:
Dzielimy chleb z jednej foremki na pół, wkładamy do woreczków foliowych (do mrożenia) i wkładamy do zamrażalnika.
Aby rozmrozić chleb wyciągamy go z zamrażalnika, wyciągamy z foliowego woreczka w którym był mrożony.
(niektórzy zostawiają chleb do rozmrożenia w woreczku w którym były mrożony)
Pozostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia.
Chleb przechowujemy zawinięty w ściereczkę kuchenną lub wkładamy do woreczka foliowego.
Każdemu sprawdza się inna metoda.
Chleb wystarcza dla trzyosobowej rodziny na około 2,5 tygodnia.
Smacznego!