Muffinki na maślanace - najlepsze 0

 

Muffinki na maślance

Muffinki na maślanace - najlepsze

 

Przepis jest uniwersalny, można do ciasta dodać swoje ulubione dodatki (np.:owoce świeże, suszone, pokrojoną czekoladę) lub zrobić je zupełnie bez niczego, posypane tylko cukrem pudrem.

Przepis do wydruku

 

Przepis na 12 sztuk:

składniki suche:

2 szklanki mąki pszennej 450 (tortowa)

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 0,5 łyżeczki sody)

0,5 opak. cukru waniliowego / wanilinowego

ok. 130g cukru zwykłego (można zastąpić trzcinowym lub innym słodzikiem np. Erytrytol - pamiętajcie, że trzeba trochę zwiększyć ilość bo erytrytol jest mniej słodki od zwykłego cukru)

 

składniki mokre:

2 jajka

0,5 szklanki oleju np. słonecznikowego lub ryżowego

1 pełna szklanka maślanki

*opcjonalnie – skórka otarta z umytej, wyszorowanej sparzonej cytryny

* można dodać owoce np. porzeczki czarne lub czerwone lub śliwki – owoce dodajemy na koniec jak już połączymy składniki suche i mokre. Owoców nie może być za dużo aby nie rozwodniły za mocno ciasta ( np. 0,5 szklanki świeżych porzeczek lub z 5sztuk śliwek pokrojonych na mniejsze kawałeczki)

Przygotowanie:

1.składniki suche łączymy razem -> przesiewamy mąkę z sodą i dodajemy cukier -> mieszamy

2. składniki mokre łączymy razem rózgą kuchenną

3. Połączyć oba naczynia i przelać ciasto do papilotek (3/4 wysokości) lub formy na muffinki wysmarowanej olejem (moje dzieci wolą niższe, ale żeby było więcej;)

Piec około 20 – 25 minut w 180ºC bez termoobiegu. Wyjmować z formy jak troszkę ostygną, studzić na kratce.

Smacznego!

 

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl