Muffinki na maślance
Przepis jest uniwersalny, można do ciasta dodać swoje ulubione dodatki (np.:owoce świeże, suszone, pokrojoną czekoladę) lub zrobić je zupełnie bez niczego, posypane tylko cukrem pudrem.
Przepis na 12 sztuk:
składniki suche:
2 szklanki mąki pszennej 450 (tortowa)
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 0,5 łyżeczki sody)
0,5 opak. cukru waniliowego / wanilinowego
ok. 130g cukru zwykłego (można zastąpić trzcinowym lub innym słodzikiem np. Erytrytol - pamiętajcie, że trzeba trochę zwiększyć ilość bo erytrytol jest mniej słodki od zwykłego cukru)
składniki mokre:
2 jajka
0,5 szklanki oleju np. słonecznikowego lub ryżowego
1 pełna szklanka maślanki
*opcjonalnie – skórka otarta z umytej, wyszorowanej sparzonej cytryny
* można dodać owoce np. porzeczki czarne lub czerwone lub śliwki – owoce dodajemy na koniec jak już połączymy składniki suche i mokre. Owoców nie może być za dużo aby nie rozwodniły za mocno ciasta ( np. 0,5 szklanki świeżych porzeczek lub z 5sztuk śliwek pokrojonych na mniejsze kawałeczki)
Przygotowanie:
1.składniki suche łączymy razem -> przesiewamy mąkę z sodą i dodajemy cukier -> mieszamy
2. składniki mokre łączymy razem rózgą kuchenną
3. Połączyć oba naczynia i przelać ciasto do papilotek (3/4 wysokości) lub formy na muffinki wysmarowanej olejem (moje dzieci wolą niższe, ale żeby było więcej;)
Piec około 20 – 25 minut w 180ºC bez termoobiegu. Wyjmować z formy jak troszkę ostygną, studzić na kratce.
Smacznego!