Falafele to potrawa wywodząca się z kuchni Bliskiego Wschodu. Te małe placuszki (lub kuleczki) z ciecierzycy są popularnym daniem w Egipcie (gdzie miesza się ciecierzyce z bobem), w Izraelu i w krajach arabskich. Podaje się je bardzo różnie np. w towarzystwie warzyw - świeżych lub grillowanych, w bułce pita lub w chlebku naan, lub na talerzu w towarzystwie ryżu. Falafele lubią mieć sos do towarzystwa - jaki? - to tylko zależy od Ciebie.
Potrawy z ciecierzycy są dobrą alternatywą dla mięsa, kiedy chcemy od niego odpocząć, a falafele to świetne i szybkie (relatywnie) danie na każdą okazję.
Składniki:
-
500g suchego ziarna ciecierzycy
-
2 i 1/2 łyżeczki soli
-
1 średnia cebula
-
2 - 3 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka sody
-
1 pęczek mięty lub natki pietruszki lub kolendry
-
ok. 600 ml oleju do smażenia np. słonecznikowego lub np. ryżowy
Dodatkowe Przyprawy:
-
1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
-
1 łyżka mielonego kuminu (kmin rzymski)
-
1/3 łyżeczki mielonej kolendry,
-
1/3 łyżeczki kardamonu,
-
1/3 łyżeczki cynamonu,
-
1/3 łyżeczki imbiru,
-
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
-
szczypta pieprzu Cayen (na czubku łyżeczki – chyba ze lubimy ostre klimaty)
Jeżeli nie mamy przypraw mielonych rozdrabniamy je w moździerzu lub w młynku. Po wysmażeniu pierwszej partii falafeli możemy je skosztować, by sprawdzić czy nie należy je doprawić:)
Wykonanie:
- Moczenie ciecierzycy - Ciecierzycę płuczemy i wkładami do garnka, zalewamy zimną wodą ok. 1cm ponad ziarna, dosypujemy 1 łyżeczkę sody – zostawiamy na noc
2. Na następny dzień:
-
ziarno odcedzamy
-
przekładamy do maszynki do mięsa – mielimy (jeżeli nie mamy maszynki – miksujemy w malakserze lub rozdrabniamy blenderem do momentu aż papka z ziarna zacznie się kleić)
-
mielimy w maszynce pokrajaną w cząstki cebulę, miętę (lub natkę pietruszki/kolendrę)
-
przeciskamy przez praskę czosnek (lub też mielimy w maszynce)
-
dodajemy płaską łyżeczkę sody, sól i resztę przypraw
-
formujemy małe kuleczki lub płaskie niewielki placuszki
-
wrzucamy partiami na rozgrzany olej smażąc z każdej strony na rumiano – około 2-3min.
(temperatura oleju około 160°C - uważamy żeby się nie przypalił)
- falafele odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
Z czym podajemy:
-
na imprezie ze znajomymi – z sosami – np. tahini, lub jogurtem z miętą i cytryną doprawiony solą lub innym sosem np. słodko-kwaśnym
- w picie (lub w chlebku naan) w towarzystwie warzyw, polane wybranym sosem
-
na obiad – z ryżem np. jaśminowym lub parabolicznym i sałatą np.: sałata lodowa+ogórek+pomidor+papryka+ulubiony dresing lub np. z warzywami grillowanymi lub innym orzeźwiającym dodatkiem (np. marchewka z jabłkiem;)
Smacznego!
PS. Jeżeli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie falafeli, a masz wielka ochotę na ta małe, pyszne kuleczki, mamy dla Was pyszne falafele - prosto z Libanu do przygotowania w około 30 min.