Falafele - szybkie i proste danie z ciecierzycy 0

Falafele to potrawa wywodząca się z kuchni Bliskiego Wschodu. Te małe placuszki (lub kuleczki) z ciecierzycy są popularnym daniem w Egipcie (gdzie miesza się ciecierzyce z bobem), w Izraelu i w krajach arabskich. Podaje się je bardzo różnie np. w towarzystwie warzyw - świeżych lub grillowanych, w bułce pita lub w chlebku naan, lub na talerzu w towarzystwie ryżu. Falafele lubią mieć sos do towarzystwa - jaki? - to tylko zależy od Ciebie.

Potrawy z ciecierzycy są dobrą alternatywą dla mięsa, kiedy chcemy od niego odpocząć, a falafele to świetne i szybkie (relatywnie) danie na każdą okazję.

 

Składniki:

  • 2 i 1/2 łyżeczki soli

  • 1 średnia cebula

  • 2 - 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 pęczek mięty lub natki pietruszki lub kolendry

  • ok. 600 ml oleju do smażenia np. słonecznikowego lub np. ryżowy

Dodatkowe Przyprawy:

Jeżeli nie mamy przypraw mielonych rozdrabniamy je w moździerzu lub w młynku. Po wysmażeniu pierwszej partii falafeli możemy je skosztować, by sprawdzić czy nie należy je doprawić:)

Wykonanie:

  1. Moczenie ciecierzycy - Ciecierzycę płuczemy i wkładami do garnka, zalewamy zimną wodą ok. 1cm ponad ziarna, dosypujemy 1 łyżeczkę sody – zostawiamy na noc

2. Na następny dzień:

  • ziarno odcedzamy

  • przekładamy do maszynki do mięsa – mielimy (jeżeli nie mamy maszynki – miksujemy w malakserze lub rozdrabniamy blenderem do momentu aż papka z ziarna zacznie się kleić)

  • mielimy w maszynce pokrajaną w cząstki cebulę, miętę (lub natkę pietruszki/kolendrę)

  • przeciskamy przez praskę czosnek (lub też mielimy w maszynce)

  • dodajemy płaską łyżeczkę sody, sól i resztę przypraw

  • formujemy małe kuleczki lub płaskie niewielki placuszki

  • wrzucamy partiami na rozgrzany olej smażąc z każdej strony na rumiano – około 2-3min.

(temperatura oleju około 160°C - uważamy żeby się nie przypalił)

  • falafele odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym

 

 

Z czym podajemy:

  • na imprezie ze znajomymi – z sosami – np. tahini, lub jogurtem z miętą i cytryną doprawiony solą lub innym sosem np. słodko-kwaśnym

  • w picie (lub w chlebku naan) w towarzystwie warzyw, polane wybranym sosem

  • na obiad – z ryżem np. jaśminowym lub parabolicznym i sałatą np.: sałata lodowa+ogórek+pomidor+papryka+ulubiony dresing lub np. z warzywami grillowanymi lub innym orzeźwiającym dodatkiem (np. marchewka z jabłkiem;)

Smacznego!

PS. Jeżeli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie falafeli, a masz wielka ochotę na ta małe, pyszne kuleczki, mamy dla Was pyszne falafele - prosto z Libanu do przygotowania w około 30 min.

 

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl