Jak zrobić fit muffiny bez miksera?
Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia to najlepszy czas na wspólne, rodzinne przygotowanie słodkości na świąteczny stół w Waszych domach. Dostępność różnorodnych produktów daje możliwość przygotowania ciekawych dań i pozwala na kuchenne eksperymenty. Ciekawą alternatywą dla ciężkich, słodkich ciast są fit muffiny, które doskonale dopełnią zbilansowaną dietę. Dla miłośników zdrowych rozwiązań w kuchni, prezentujemy prosty przepis na muffinki bez użycia miksera:
FIT MUFFINY
Składniki zdrowej przekąski:
- 100 g daktyli
- 100 ml wrzątku
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli (polecamy drobną sól himalajską)
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki cukru kokosowego
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1 duże jajko
Przygotowanie muffinów:
KROK 1: Przekrój daktyle na pół, a następnie zalej wrzątkiem i poczekaj, aż staną się bardziej miękkie.
KROK 2: Wymieszaj wcześniej przesianą przez sitko mąkę tortową z sodą i solą.
KROK 3: Do głębokiego naczynia dodaj daktyle, olej rzepakowy, maślankę, ekstrakt waniliowy, cukier, wiórki kokosowe oraz wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
KROK 4: Do powstałej masy dodaj mieszankę mąki, soli oraz sody i mieszaj do momentu, aż mąka połączy się z innymi składnikami (nie przejmuj się grudkami, masa nie musi być jednolita).
KROK 5: Napełnij foremki masą do ¾ wysokości (muffiny wyrosną).
KROK 6: Piecz w piekarniku z termoobiegiem, w temperaturze 180°C przez 13 minut.
KROK 7: Delektuj się pyszną i zdrową muffinką :)
Zachęcamy do wprowadzania zmian do przepisu i dodawania różnych owoców w zależności od pory roku i upodobań.