Bułki orkiszowe razowe - przepis

0

Bułki orkiszowe razowe.

Rewelacyjne bułki z razowej mąki orkiszowej z dużą ilością mieszanki ziaren. Przyznam szczerze, że nie spodziewałem się aż tak dobrego efektu z ciasta przygotowanego z samej mąki razowej, bez żadnego dodatku jasnej mąki. Bułki są pyszne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Można nie dodawać żadnych ziaren, ale zapewniam że nie warto ich pomijać :) Polecam serdecznie! 

Składniki

Przygotowanie

Drożdże pokruszyć do małej miseczki, dodać cukier i 3 łyżki letniej wody. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.

W dużej misce wymieszać mąkę, sól i ziarna. Następnie dodać roztopione masło, rozpuszczone drożdże i letnią wodę. Zagnieść miękkie i lepkie ciasto. Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż lepić się do dłoni. Nie dodawać więcej mąki. Ciasto takie ma być. W przypadku bułek lepiej pomóc sobie np. dłońmi obsypanymi mąką podczas ich formowania, niż dodać jej za dużo do samego ciasta. 

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto przynajmniej podwoi lub nawet potroi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypany mąką blat i podzielić je na ok. 10 równych części. Gdyby ciasto zbyt mocno lepiło się do dłoni można obsypać sobie dłonie mąką i wtedy uformować bułki.

Aby miały ładny kształt najlepiej z kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć jego brzegi do środka (tak jakbyśmy chcieli bułkę czymś nafaszerować). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu. Każdą bułkę lekko spłaszczyć dłonią, blachę przykryć ściereczką i bułki pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (mniej więcej na 20-30 minut lub do czasu, aż wyraźnie urosną).

Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i obsypać ziarnami.

Pieczenie

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
  • Wyrośnięte i obsypane ziarnami bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut, do czasu gdy ładnie się zrumienią. 

 

Przepis pochodzi z blog: przepisnachleb.pl

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Załóż konto
Promocje
Miód manuka umf 15+ 250g  happy valley 100% oryginalny
Miód manuka umf 15+ 250g happy valley 100% oryginalny
230,00 zł 200,00 zł
szt.
Mąka pszenna poznańska typ 500 5kg
Mąka pszenna poznańska typ 500 5kg
30,00 zł 23,00 zł
szt.
Jan 0,5l woda lecznicza - 12 butelek
Jan 0,5l woda lecznicza - 12 butelek
50,00 zł 39,00 zł
zgrzewka
Mąka pszenna poznańska typ 500 25kg
Mąka pszenna poznańska typ 500 25kg
130,00 zł 110,00 zł
opak.
Mąka pszenna tortowa typ 450 5kg
Mąka pszenna tortowa typ 450 5kg
30,00 zł 23,00 zł
szt.
Olej z czarnuszki 1l -tłoczony na zimno -jedzpij
Olej z czarnuszki 1l -tłoczony na zimno -jedzpij
129,00 zł 110,00 zł
szt.
Mąka pszenna tortowa typ 450 25kg
Mąka pszenna tortowa typ 450 25kg
130,00 zł 110,00 zł
opak.
Sok śliwkowy 100% bio 5l tłocznia maurera
Sok śliwkowy 100% bio 5l tłocznia maurera
47,62 zł 44,00 zł
szt.
Miód manuka mgo 250+ 250g  manuka health
Miód manuka mgo 250+ 250g manuka health
120,00 zł 100,00 zł
szt.
Mąka orkiszowa jasna typ 630 25kg - jedzpij
Mąka orkiszowa jasna typ 630 25kg - jedzpij
210,00 zł 175,00 zł
szt.

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl