Bułki orkiszowe razowe - przepis

0

Bułki orkiszowe razowe.

Rewelacyjne bułki z razowej mąki orkiszowej z dużą ilością mieszanki ziaren. Przyznam szczerze, że nie spodziewałem się aż tak dobrego efektu z ciasta przygotowanego z samej mąki razowej, bez żadnego dodatku jasnej mąki. Bułki są pyszne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Można nie dodawać żadnych ziaren, ale zapewniam że nie warto ich pomijać :) Polecam serdecznie! 

Składniki

Przygotowanie

Drożdże pokruszyć do małej miseczki, dodać cukier i 3 łyżki letniej wody. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.

W dużej misce wymieszać mąkę, sól i ziarna. Następnie dodać roztopione masło, rozpuszczone drożdże i letnią wodę. Zagnieść miękkie i lepkie ciasto. Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż lepić się do dłoni. Nie dodawać więcej mąki. Ciasto takie ma być. W przypadku bułek lepiej pomóc sobie np. dłońmi obsypanymi mąką podczas ich formowania, niż dodać jej za dużo do samego ciasta. 

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto przynajmniej podwoi lub nawet potroi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypany mąką blat i podzielić je na ok. 10 równych części. Gdyby ciasto zbyt mocno lepiło się do dłoni można obsypać sobie dłonie mąką i wtedy uformować bułki.

Aby miały ładny kształt najlepiej z kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć jego brzegi do środka (tak jakbyśmy chcieli bułkę czymś nafaszerować). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu. Każdą bułkę lekko spłaszczyć dłonią, blachę przykryć ściereczką i bułki pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (mniej więcej na 20-30 minut lub do czasu, aż wyraźnie urosną).

Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i obsypać ziarnami.

Pieczenie

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
  • Wyrośnięte i obsypane ziarnami bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut, do czasu gdy ładnie się zrumienią. 

 

Przepis pochodzi z blog: przepisnachleb.pl

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Promocje
Mak niebieski ziarno 1kg - jedzpij
Mak niebieski ziarno 1kg - jedzpij
20,00 zł 15,30 zł
kg
Zakwas chlebowy żytni 100g
Zakwas chlebowy żytni 100g
9,00 zł 5,00 zł
szt.
Olej konopny 1l -tłoczony na zimno - jedzpij
Olej konopny 1l -tłoczony na zimno - jedzpij
76,50 zł 70,00 zł
szt.
Miód manuka mgo 400+ 250g manuka health
Miód manuka mgo 400+ 250g manuka health
155,00 zł 141,00 zł
szt.
Jan 0,5l woda lecznicza - 12 butelek
Jan 0,5l woda lecznicza - 12 butelek
51,00 zł 44,00 zł
zgrzewka
Mąka pszenna tortowa typ 450 25kg
Mąka pszenna tortowa typ 450 25kg
105,00 zł 95,00 zł
opak.
Kwas chlebowy ostrobramski 500ml Polbioeco
Kwas chlebowy ostrobramski 500ml Polbioeco
6,20 zł 5,10 zł
szt.
Olej lniany 1l -tłoczony na zimno -jedzpij
Olej lniany 1l -tłoczony na zimno -jedzpij
46,00 zł 35,00 zł
szt.
#wzmocnij odporność
Mąka pszenna chlebowa typ 750 5kg
Mąka pszenna chlebowa typ 750 5kg
20,00 zł 17,00 zł
szt.
Bez czarny owoc BIO 100g Dary Natury
Bez czarny owoc BIO 100g Dary Natury
8,40 zł
szt.
Syrop z malin A to dobre 330ml Bioone
Syrop z malin A to dobre 330ml Bioone
13,80 zł

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl