Płatki drożdżowe - właściwości, wskazówki i przepisy
Płatki drożdżowe są pozyskiwane z drożdży nieaktywnych. Swoje zastosowanie znalazły szczególnie w kuchniach wegan i wegetarian, którzy często wykorzystują go jako zamiennik sera. Są również lubiane ze względu na swój delikatny smak i niepowtarzalny zapach.
Witaminy i minerały w płatkach drożdżowych
Sama nazwa produktu jest niepozorna. Dla laików może się kojarzyć z płatkami śniadaniowymi, choć płatki drożdżowe mają inne zastosowanie oraz są bogatsze w witaminy i minerały. Co zawierają płatki drożdżowe? Witaminy: A, B, C, niacynę oraz foliany. Jeśli mowa o minerałach, posiadają sód, wapń, potas, fosfor, selen, cynk, miedź, magnez oraz żelazo.
Płatki drożdżowe i ich właściwości zdrowotne:
- zwiększają odporność organizmu,
- działają antybakteryjnie i przeciwwirusowo,
- obniżają poziom złego cholesterolu,
- wspomagają układ sercowo-naczyniowy, endokrynologiczny oraz pokarmowy,
- wzmagają apetyt,
- pomagają przy leczeniu przewlekłych biegunek,
- wspomagają leczenie trądziku,
- mają pozytywny wpływ na wygląd włosów, skóry i paznokci,
- zmniejszają oznaki starzenia się skóry,
- dzięki dużej zawartości błonnika są polecane dla osób, które dbają o szczupłą sylwetkę.
Płatki drożdżowe, a drożdże piekarskie
Jeśli korzystacie, lub macie zamiar korzystać z płatków drożdżowych, pamiętajcie, że to nie to samo co drożdże do wypieków! Płatki drożdżowe nie są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Przez to, że są nieaktywne, nie powodują przerostu drożdży po ich zjedzeniu. Odwrotnie jest w przypadku drożdży, które wykorzystujemy do pieczenia.
O czym należy pamiętać, przy spożywaniu płatków drożdżowych?
Jedynym przypadkiem, w którym nie należy spożywać płatków drożdżowych jest uczulenie na drożdże. Jeśli jednak dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z płatkami – rób to stopniowo. Zacznij od mniejszych porcji i zaobserwuj, jak Twój organizm na nie reaguje.
Jeśli jesteś osobą, która nie toleruje glutenu, powinieneś sprawdzać skład płatków drożdżowych, ponieważ mogą one zawierać gluten.
Zastosowanie w kuchni
Płatki drożdżowe przypominają w smaku ser z lekką nutą orzechową – to właśnie dlatego jest wykorzystywany przez wegan jako zamiennik sera. Do czego są najczęściej wykorzystywane płatki drożdżowe? Do kanapek, zup, sosów, past, zapiekanek, pizzy, pasztetów, koktajlów, musli czy jako posypka lub panierka.
Przepisy
Pasztet z soczewicy i grzybów z płatkami drożdżowymi
Składniki:
30 g suszonych grzybów
500 g zielonej soczewicy
kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca
4 marchewki
pietruszka
olej
90-110 g mąki kukurydzianej
3-4 łyżki płatków drożdżowych
cząber, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Zalej grzyby wodą i mocz je przez noc. Następnego dnia ugotuj je do miękkości i odsącz je. Opłucz soczewicę, zalej wodą (około 750 ml), dodaj do tego ziarna ziela angielskiego i jałowica. Ugotuj do miękkości, a następnie ostudź. Wyjmij przyprawy, a następnie zmiel soczewicę razem z grzybami.
Marchewki i pietruszki zetrzyj na tarce o małych oczkach, a następnie rozgrzej olej na patelni, aby dusić warzywa przez 4 minuty. Dodaj je do masy soczewicowo-grzybowej, wsypu płatki drożdżowe i mieszaj, dosypując mąkę i dolewając 10 łyżek oleju. Przypraw cząbrem, solą i pieprzem, a następnie przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Piecz pasztet ok. 45 minut w 180 st.
Bułka tarta
Składniki:
1 szklanka zmielonych płatków owsianych
3 łyżki płatków drożdżowych
3–4 łyżki oleju kokosowego
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na małej patelni rozgrzej olej kokosowy, a w tym samym czasie, wsyp do małej miski płatki drożdżowe i zmielone wcześniej płatki owsiane, a następnie je wymieszaj. Podsmaż mieszankę na rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor. Dopraw bułkę solą i pieprzem do smaku.
Jeśli nasz artykuł Was zainspirował i chcecie wypróbować płatki drożdżowe, zachęcamy do ich kupna na: https://jedzpij.pl/.