Karob - zdrowszy zamiennik kakao
Karob, zwany także chlebkiem świętojańskim, należy do rodziny roślin bobowatych. Powstaje on w sposób mielenia nasion strączków, które rosną na drzewie karbowym. Jest interesującym składnikiem, jeżeli chodzi o urozmaicenie czekoladowych deserów. Jest on najczęściej sprzedawany w postaci zmielonego proszku. Jest on bliźniaczo podobny do kakao.
Wpływ na zdrowie
W przeciwieństwie do kakao, strąki drzewa karobowego są naturalnie słodkie, posiadają lekko karmelowy smak. Można go zatem używać jako słodzika. Karob jest doskonałym źródłem składników mineralnych takich jak wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo. Dzięki dwóm ostatnim. składnikom polecany jest dla osób walczących z przewlekłym stresem, anemią i przemęczeniem. Posiada niską zawartość tłuszczu oraz nie zawiera alkaloidów takich jak kofeina czy teobromina. W związku z tym, jest on idealny dla osób z nadciśnieniem. Karob jest także wolny od alergenów. Dzięki temu jest często stosowany przez alergików. Stanowi bogate źródło witamin z grupy B.
Wartości odżywcze karobu na 100g: 222 kcal, 4-5g białka, 0,65 g tłuszczy, 80-90 g węglowodanów, 8-9 g cukrów, czasami aż 41 g. Składniki mineralne: 54 mg magnezu, 79 mg fosforu, 827 mg magnezu, 348 mg wapnia. Dzięki właściwościom zagęszczającym karob ułatwia leczenie biegunki oraz dobrze wpływa na nadkwasotę żołądka. Pomaga także w leczeniu osteoporozy, dzięki zawartości fosforu i wapnia. Ilość kwasu galusowego powoduje, że karob ma także właściwości przeciwbólowe oraz przeciwdrobnoustrojowe. Często znajduje zastosowanie w leczeniu kaszlu oraz niedokrwistości. Posiada także właściwości obniżające poziom cholesterolu.
Przepis na koktajl
Z chlebka świętojańskiego można wykonać wiele napojów. Jednym z nich może być koktajl bananowy z karobem. Potrzebne do tego będą 2 banany, 2 szklanki mleka roślinnego, 4 łyżki karobu w proszku, 2 łyżki melasy z karobu, 1 łyżeczka siemia lnianego. Pokrojone banany, karob, melasę i zmielone w młynku do kawy siemię lniane zalać mlekiem roślinnym i zblendować na gładki koktajl.
Występowanie karobu
Karob posiada właściwości, które zapewniają mu opisane wcześniej substancje odżywcze. Dlatego wykorzystywany od medycyny przez przemysł kosmetyczny, po spożywczy. Jest idealny dla osób dbających o linie. Z owoców drzewa karbowego produkowany jest sok o nazwie kaftan, który stosowany jest jako konserwant do konserw owocowych. Jest on także dodawany do wyrobów alkoholowych. Używany jest także jako naturalny zagęstnik. Ze względu na zawartość składników upiększających, jest on także dodawany do kosmetyków.
Karob można kupić w naszym sklepie za bardzo atrakcyjną cenę – sprawdźcie sami na https://jedzpij.pl/.