Mleko kokosowe – pyszny i zdrowy dodatek nie tylko od święta
Mleko kokosowe to popularny dodatek w przepisach kuchni krajów azjatyckich i Ameryki Środkowej. Ostatnio coraz bardziej popularne jest w Europie i Ameryce Północnej, głównie wśród zwolenników zdrowego odżywiania. Kolor i smak mleka kokosowego zależne jest od zawartości tłuszczu, w którego składzie dominują nasycone kwasy tłuszczowe.
Wytwarza się je poprzez połączenie miąższu orzecha kokosowego z wodą, w odpowiednich proporcjach. Ma biały kolor, gęstą kremową konsystencję i charakterystyczny kokosowy smak oraz aromat. Samo mleko kokosowe często mylone jest z wodą kokosową, płynem, znajdującym się wewnątrz niedojrzałego kokosa.
Mleko kokosowe jest dobrym źródłem niektórych składników mineralnych. Porcja 100 g pokrywa dzienne zapotrzebowanie na mangan w 46 procentach, na miedź w 13 procentach, na fosfor w 10 procentach, a na magnez, żelazo i selen w 9 procentach. Zawiera także witaminę C, niacyny, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B.
Szukasz pomysłu na ciekawy obiad? Spróbuj wykorzystać mleko kokosowe w zupie!
Składniki:
- 300 ml mleczka kokosowego
- 2 l bulionu drobiowego
- 200 g pieczarek
- 100 g kukurydzy z puszki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 1 cebulka dymka
- 1 czerwona papryka
- 2 garści cienkiego makaronu ryżowego (1/2 opakowania)
- świeża kolendra
- limonka
Przygotowanie:
- Kurczaka i paprykę pokrój w cienkie paseczki, pieczarki w plastry.
- Posiekaj chili, imbir, czosnek i cebulę. Przysmaż na oleju kokosowym, aż będą aromatyczne a cebula się zeszkli. Dorzuć kurczaka i smaż przez chwilę, po czym dodaj paprykę i po kilku minutach pieczarki.
- Zalej całość bulionem, jeśli gotujesz w woku, jeśli nie - przerzuć najpierw do garnka. Dodaj sos sojowy, rybny i mleko kokosowe. Gotuj przez kwadrans.
- Makaron ryżowy ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Dodaj do zupy wraz z kukurydzą i cebulą dymką.
- Podawaj z kolendrą i odrobiną soku z limonki.
Przepis z bloga Ania Starmarch
Po mleko kokosowe oraz po inne produkty zapraszamy do naszego sklepu jedzpij.pl