Mak – świąteczne i zdrowe klimaty!
Czy wiedzieliście, że większość gatunków maku jest uprawianych jako rośliny ozdobne? Co więcej, mak lekarski jest surowcem, z którego wytwarza się heroinę, morfinę oraz opium. Większość gatunków maku występuje na północnej półkuli. Co jeszcze warto wiedzieć o maku?
Rodzaje maku
Większość z Was zapewne kojarzy mak niebieski, który często wykorzystywany jest w kuchni, do tworzenia ciast i innych słodkości. Występują jeszcze trzy inne odmiany maku. Mak lekarski, który wykorzystywany jest do produkcji leków. Rzadko spotykany mak biały, bardzo delikatny w smaku. To on jest niezastąpionym składnikiem rogali świętomarcińskich tradycyjnie przygotowywanych podczas obchodów dnia ulicy Święty Marcin w Poznaniu. Ostatnim gatunkiem jest mak polny, który wykorzystywany jest w medycynie oraz kosmetyce.
Co zawiera mak?
Jest bogaty w witaminy A, C, D oraz E. Jest świetnym źródłem żelaza, magnezu, fosforu, miedzi, manganu oraz cynku. Co ciekawe, 100 g maku zaspokaja 140% dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na wapno.
Mak i jego wpływ na zdrowie
- wzmacnia nasze kości,
- reguluje pracę nerek i wątroby,
- przyspiesza gojenie się ran,
- korzystnie wpływa na pracę serca,
- pomaga zachować równowagę między dobrym, a złym cholesterolem,
- może być dobrym środkiem na przeczyszczenie,
- wspomaga organizm w walce z biegunką,
- łagodzi bóle menstruacyjne,
- zwalcza bezsenność oraz działa uspokajająco.
Kiedy należy uważać na mak?
Przy spożywaniu lekarstw należy skonsultować się z lekarzem, czy można spożywać mak, ponieważ może on powodować interakcje z lekami. Kobiety w ciąży również powinny się wstrzymać z jedzeniem maku, ze względu na jego ciężkostrawność.
Przepisy z makiem
Kutia
Składniki:
1 szklankę pszenicy
1 szklankę niebieskiego maku
100g orzechów
50g rodzynek
Laskę wanilii
Sposób przygotowania:
Wypłuczcie pszenicę, a następnie namoczcie przez noc, w zimnej wodzie. Następnego dnia, gdy pszenica będzie już miękka, zalejcie ją dwoma litrami wrzątku i gotujcie ją pod pokrywką, przez ponad godzinę na małym ogniu. Pamiętajcie, że pszenica ma być miękka, a nie rozgotowana. Po gotowaniu odcedźcie pszenicę i ostudźcie.
W tym samym czasie możecie się zająć przygotowaniem maku, ponieważ to również jest długi proces.
Wypłuczcie mak, zalejcie wrzącą wodą, zagotujcie, a następnie odstawcie na kilka godzin. Po tym czasie odcedźcie i go odsączcie, a następnie zmielcie na drobno.
W kolejnym etapie możecie wypłukać rodzynki i zalać je ciepłą wodą. Odstawcie je na dwadzieścia minut, a następnie odsączcie. Podprażcie orzechy w piekarniku i drobno posiekajcie. Laskę wanilii przetnijcie wzdłuż i wybierzcie z niej wszystkie ziarenka.
Po wykonaniu wszystkich tych czynności wymieszajcie wszystkie składniki i cieszcie się świąteczną kutią!
Łazanki z makiem
Składniki:
Opakowanie cukru waniliowego
100g maku
4 łyżki rodzynek
4 łyżki miodu
4 łyżki migdałów
1 szklankę mąki
2 jajka
Sól
Sposób przygotowania:
Zalejcie mak wrzącą wodą, gotujcie przez 30 minut, a następnie ostudźcie. Po chwili zmielcie go na drobno. Sparzcie rodzynki oraz rozpuście miód. Wymieszajcie migdały z makiem i rodzynkami, a następnie dorzućcie do tego cukier waniliowy i miód. Dokładnie wszystko wymieszajcie.
Łazanki – zagniećcie w misce ciasto z jajek, mąki i soli, a następnie rozwałkujcie i pokrójcie w romby. Ugotujcie je we wrzątku, a następnie, po odsączeniu, wymieszajcie je z masą makową. Smacznego!
Potrzebujecie składników do przyrządzenia świątecznych dań? Zapraszamy do naszego sklepu na https://jedzpij.pl/.