Przepis na owsiane pankejki. Idealne na śniadanie!
Każdy z nas niejednokrotnie usłyszał od swojej babci: Zjedz śniadanie, bo nie będziesz miał siły w ciągu dnia. Święta racja! Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków podczas całego dnia. Znacie przysłowie: „Śniadanie zjedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak”? To stare powiedzenie to podstawa każdej zbilansowanej diety.Jedząc zdrowe i pełnowartościowe śniadanie zapewnisz swojemu organizmowi energię do wykonywania codziennych obowiązków w pracy, szkole czy na uczelni oraz nie dopadnie Cię uczucie głodu. Przez noc tracimy sporą część energii, dlatego pierwszy posiłek ma za zadanie uzupełnić braki i dostarczyć organizmowi potrzebnych mikro i makroelementów.
Nie masz pomysłu na pożywne śniadanie? Znudziły Ci się tradycyjne śniadania? Mamy dla Ciebie idealną alternatywę dla zdrowego i odżywczego śniadania:
Śniadaniowe pankejki z płatkami owsianymi
Składniki:
3 białka
60g płatków owsianych zmielonych na pył
Możesz dodawać do ciasta swoje ulubione dodatki np.: słodzik, rozgniecione banany, cynamon.
Sposób przygotowania owsianych pankejków:
Na początku oddziel białka od żółtek i ubij białka. Pamiętaj, żeby nie ubijać białek na sztywno. Następnie, zmiel płatki owsiane, żeby miały sypką konsystencję. Przygotowane wcześniej składniki połącz i dodaj swoje ulubione dodatki. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, żeby łatwo je rozprowadzić na patelni. Smaż używając małej ilości oleju kokosowego. Wylewaj ciasto, kiedy olej będzie rozgrzany. Zwróć uwagę, aby pankejki były odpowiedniej grubości (grubsze niż tradycyjne naleśniki). Smaż 2-3 minuty z każdej strony do zarumienienia.
Placuszki możesz udekorować ulubionymi owocami, które sprawią, że śniadanie będzie dla Ciebie idealnym posiłkiem rozpoczynającym dzień. Możesz również użyć słodkich sosów o niskiej kaloryczności, które nadadzą słodyczy Twojemu daniu.