Dobrodziejstwo orzechów kokosowych
Orzechy kokosowe to owoce palmy kokosowej, drzewa pochodzącego z południowo-wschodniej Azji, północno-zachodniej Ameryki Południowej i Nowej Zelandii. Młodsze orzechy zawierają więcej wartości odżywczych i zachowują silniejsze właściwości. Miąższ owocu jest mięsisty, a jego wnętrze wypełnia tzw. woda kokosowa. Mimo że najsmaczniejszy jest świeży miąższ, najczęściej kupujemy wysuszony w postaci wiórków kokosowych. Dojrzałe kokosy potrafią ważyć około 2-4 kilogramów.
Jakie właściwości odżywcze mają orzechy kokosowe?
Kokos jest polecany wszystkim, którzy walczą z dodatkowymi kilogramami. Powodem tego jest MCT – kwasy tłuszczowe średniej długości, które nie odkładają się w tkance tłuszczowej. Jego miąższ jest bardzo dobrym źródłem manganu, miedzi, potasu, aminokwasów, a także błonnika. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit. Osoby dbające o smukłą sylwetkę powinny zainteresować się tym faktem, ponieważ błonnik w żołądku pochłania wodę, zwiększając swoją objętość. Efektem tego jest uczucie sytości, utrzymujący się przez kilka godzin po spożyciu.
Nie możemy zapomnieć również o tym, że kokos ma właściwości lecznicze!
- wpływa korzystnie na perystaltykę jelit i proces trawienia,
- cukier w kokosie ma niski indeks glikemiczny, dlatego stanowi dobre urozmaicenie diety cukrzyków,
- dzięki zawartemu w miąższu potasu, osoby chore na nadciśnienie powinny po nie sięgać,
- witamina C korzystnie wpływa na kolagen w skórze, niweluje wolne rodniki,
- skutecznie pomaga w leczeniu trądziku,
- przyspiesza gojenie ran,
- wykazuje właściwości przeciwdziałające osteoporozie,
- jest prawdziwym pogromcą drobnoustrojów,
- mają właściwości antywirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne,
- pomagają regulować i wspierać produkcję hormonów,
- mają korzystny wpływ na neurony, dlatego sprawdzą się w profilaktyce choroby Alzheimera,
- kwasy tłuszczowe niszczą szereg bakterii i wirusów.
Śmiało możemy przyznać, że kokos to orzech wielofunkcyjny. Może powstać z niego:
- mleko kokosowe — które świetnie sprawdzi się jako zamiennik mleka krowiego, popularne jest w kuchni tajskiej. Oprócz tego może być użyte do wypieków, zup i kaw, nadając im specyficznego, ale bardzo dobrego smaku,
- wiórki kokosowe — z których można przygotować pyszne kokosanki, używane do dekoracji, a także jako dodatek do musli,
- woda kokosowa — świetnie nadająca się jako napój izotoniczny, można jej użyć do koktajli czy shake’ów,
- olej kokosowy – najpopularniejszy i najbardziej rozpoznawalny wśród kokosowych produktów. Może być stosowany zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce, dzięki swoim właściwościom pielęgnacyjnych,
- cukier kokosowy – dobry zamiennik dla zwykłego białego cukru, nie czuć smaku kokosa, ale czuć lekką nutę karmelową,
- inne produkty takie jak specjalne syropy czy śmietanki kokosowe.
Na koniec podajemy niżej parę ciekawostek o naszym dzisiejszym bohaterze:
- nazwa palmy kokosowej w języku malajskim oznacza „drzewo o tysiącu zastosowań”,
- świeża woda z młodych kokosów ma niemal identyczny skład jak ludzie osocze krwi, dzięki temu jest ona uniwersalnym dawcą krwi,
- podczas II Wojny Światowej wodę kokosową stosowano jako płyn wykorzystywany podczas transfuzji, kiedy oczekiwano na dostawę krwi,
- jeśli chcesz sprawdzić, czy kokos jest świeży i smaczny, podczas zakupów należy mocno nim potrząsnąć, aby upewnić się, że jest w nim jeszcze płyn,
- w krajach tropikalnych łupiny kokosów stosuje się jako element kobiecej garderoby,
- z włókien kokosowych można stworzyć pędzlem zaś z drewna palmy meble i instrumenty muzyczne.
Zachęcamy do sprawdzenia asortymentu na naszej stronie https://jedzpij.pl/