Czystek – roślina, która ma więcej polifenoli niż wino!
Czystek posiada ponad 50 gatunków, które występują najczęściej w Azji Zachodniej i basenie Morza Śródziemnego. W Polsce jest rośliną uprawną. Jest ziołem, które zyskuje na popularności, a zrobiona z niego herbata znalazła zastosowanie na wiele dolegliwości. Dlaczego warto sięgnąć po czystek?
Czystek – właściwości
Przede wszystkim cechuje się dużą zawartością polifenoli, dzięki czemu:
- neutralizuje wolne rodniki, które odpowiadają za powstawanie chorób nowotworowych,
- zapobiega rozwojowi stanów zapalnych w organizmie,
- dodaje nam energii oraz wzmacnia organizm,
- zapobiega powstawaniu blaszek miażdżycowych,
- ochrania naczynia krwionośne,
- wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego,
- działa antyalergicznie,
- wykazuje działanie przeciwbólowe,
- poprawia nasze samopoczucie.
Czystek – co warto wiedzieć?
Często można spotkać się z informacją, że czystek wspomaga odchudzanie, niestety nie wykazuje on takich właściwości.
Przeprowadzono także badanie, czy czystek ma wpływ na bakterię odpowiedzialną za rozwój boreliozy i okazało się, że olejek z czystka kreteńskiego hamował wzrost tej bakterii, a także wykazywał właściwości antybakteryjne.
Ekstrakt z czystka ladanowego hamuje rozwój grzyba Candida tropicalis, bakterii Helicobacter pylori i Klebsiella pneumoniae (odpowiedzialna za zapalenie płuc) oraz gronkowca złocistego.
Czystek może występować w formie tabletek i kapsułek, które mogą łagodzić kaszel i ból gardła.
Wiele mówi się o tym, że herbata z czystka może również zapobiegać biegunce, chorobom skóry czy półpaścowi. Należy jednak pamiętać, że wszystkie do tej pory przeprowadzone badania były wykonywane na zwierzętach, dlatego nie można przewidzieć, jaki wpływ będzie mieć na człowieka. Z tego względu należy traktować czystek jako suplement diety, a nie środek na wszystkie choroby.
Przy braniu lekarstw, trzeba skonsultować się z lekarzem, czy można spożywać czystek, ponieważ może on wejść w reakcję z jednym ze składników medykamentu.
Czystek – parzenie
Przy przygotowaniu naparu z czystka trzeba zwrócić uwagę na to, czy susz, który posiadamy, zawiera zmielone łodygi. Jeśli tak, to należy mieć na uwadze to, że smak napoju może być bardziej gorzki. Oto sposób parzenia czystka:
- łyżeczkę suszu zalejcie wrzącą wodą,
- następnie parzcie go pod przykryciem od sześciu do ośmiu minut,
- wyjmijcie sitko.
Jeśli macie ochotę, możecie dodać cytrynę lub miód dla smaku. Warto również wiedzieć, że jedną porcję można zaparzyć nawet trzy razy.
Pamiętajcie, że czystek należy pić regularnie, aby efekty były widoczne.
Zapraszamy również do naszego sklepu na https://jedzpij.pl/.