Zdrowe przekąski, które pomogą przetrwać ciężki dzień w pracy
Każdy z nas zna to uczucie gdy jesteśmy głodni a do obiadu zostało jeszcze trochę czasu. Najczęściej wtedy decydujemy się na przekąski pełne cukru i soli, które nie tylko nie pomagają nam przetrwać do obiadu ale również nie wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Dlatego przedstawię wam kilka prostych przekąsek, dzięki którym nie poczujecie głodu.
Frytki ze słodkich ziemniaków
Składniki:
- 3 słodkie ziemniaki,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- Przyprawy: dwie szczypty soli, 1 łyżeczka suszonego czosnku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka kopru, 1 łyżeczka ostrej papryki. Można też kupić gotową przyprawę do frytek i ziemniaków, ale należy sprawdzić skład – oprócz przypraw nie powinna zawierać nic więcej!
Dip:
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Nastawiamy piekarnik do 200 stopni.
- Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia(może być również folia aluminiowa).
- W misce mieszamy olej rzepakowy i wszystkie przyprawy. Już dwie łyżki oleju rzepakowego zapewnia nam wystarczającą dawkę kwasów ALA z rodziny omega-3.
- Dokładnie smarujemy frytki powstałą mieszanką oleju rzepakowego i przypraw.
- Pieczemy w piekarniku około 20-25 minut – uwaga, bataty lubią się przypiekać, więc warto obserwować sytuację!
- W tzw. międzyczasie przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy sól, pieprz i czosnek i dokładnie mieszamy.
Otrębowe babeczki
Składniki na ciasto:
- ok. 100 g płatków owsianych górskich lub mix otrębów (ja robię mix płatków i otrębów)
- 2 łyżki ksylitolu (lub innego zdrowego zamiennika)
- 1 jajko
- 1 dojrzały, rozgnieciony banan
- ok. 1-1,5 łyżki wody
- truskawki
Składniki na krem:
- pół kostki twarogu chudego/półtłustego
- 1-2 łyżki ksylitolu lub innego zdrowego zamiennika cukru
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
- Składniki na ciasto dokładnie mieszamy, żeby powstała zwarta masa.
- Formy na muffinki delikatnie smarujemy masłem klarowanym. Dzielimy ciasto na wszystkie foremki (u mnie wyszło 5)
- W środku muffinek wydrążamy dziurę, żeby zrobić kształt miski
- Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
- W międzyczasie robimy krem.
- Twaróg mieszamy z ksylitolem.
- Gdy babeczki lekko wystygną, wypełniamy kremem i na wierzch kładziemy truskawki.
Zdrowe jedzenie nie tylko może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie ale również na lepsze samopoczucie. Więcej ciekawych pomysłów znajdziecie w naszych wcześniejszych blogach. https://jedzpij.pl/pl/blog