Nasiona, dzięki którym będziemy zdrowsi- chia, siemię lniane, czarnuszka.
Od jakiegoś czasu możemy zauważyć duży wzrost zainteresowania zdrowym jedzeniem w naszym kraju. Dlatego dzisiaj chcielibyśmy wziąć pod lupę trzy rodzaje nasion, które uwielbiają tysiące Polaków. Nasiona chia, siemię lniane oraz czarnuszka.
Nasiona Chia
Inaczej szałwia hiszpańska jest znana ze względu na swoje bogactwo kwasów omega- 3, które mają bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Kwasy te hamują procesy zapalne w naszym ciele oraz wraz z kwasami omega- 6 stanowią niezbędną suplementację dla naszego organizmu. Dodając do tego, że kwasy tłuszczowe poprawiają pracę naszego mózgu oraz zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowań na depresję oraz inne choroby układu nerwowego dochodzimy do wniosku, że nasiona chia powinny na dłużej zagościć w naszej diecie.
Siemię lniane
Można wyróżnić dwa rodzaje: brązowe i złociste. Siemię złociste jest droższe i trudniej dostępne ale ma za to więcej substancji odżywczych i jest smaczniejsze niż siemię brązowe. Jest ono najbardziej wartościowe w nieprzetworzonej postaci. Działa ono osłonowo i reguluje błonę śluzową naszego układu pokarmowego, a także poprawia perystaltykę jelit. Jest również źródłem kwasów tłuszczowych które zapobiegają stanom zapalnym w naszym organizmie.
Czarnuszka
Ma ona wiele korzystnych właściwości dla naszego organizmu. Zostało udowodnione, że regularne przyjmowane czarnuszka ma pozytywny wpływ na układ immunologiczny. Oznacza to że regularne dodawanie czarnuszki do różnego typu potraw pomaga organizmowi eliminować pierwsze objawy grypy czy przeziębień. Związki zawarte w czarnuszce podnoszą poziom hemoglobiny i erytrocytów, które są niezbędne do walki z anemią. Do stosowania czarnuszki powinny się również przekonać osoby starsze a także te borykające się z nadwagą ponieważ pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz hamuje wzrost homocysteiny, która jest jedną z przyczyn rozwoju miażdżycy, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych.