do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Pierzga – odżywczy eliksir życia

15-03-2013


 

Pierzga – odżywczy eliksir życia

 

Jak powstaje pierzga

Pierzga, jest to pyłek kwiatowy przyniesiony do ula, złożony i „ubity” przez nielotne pszczoły w komórkach plastrów. W trakcie tego składania pyłek jest rozdrabniany, zwilżany śliną pszczoły (następuje tu wzbogacanie go enzymami wytwarzanymi tylko przez te owady) i miodem. W tak zgromadzonym pyłku w warunkach ulowych przebiega proces fermentacji mlekowej. Konserwuje go kwas mlekowy, a dodatkowo pszczoły na zimę zalewają komórki z pierzgą miodem, dzięki czemu nie ulega ona zepsuciu.

Jak mówi prof. Ryszard Czarnecki: "Tego, co robią pszczoły, nie może wyprodukować żadne najnowocześniejsze laboratorium, żaden syntetyk".

Pierzga zawiera

Przede wszystkim dużo białka, cukru, kwasu mlekowego oraz witaminy: A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K , H; makroelementy: P, S, Cl, K, Ca, Na; mikroelementy: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si; enzymy: inwertaza, kataliza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza.

Pierzga a pyłek pszczeli

Pierzga różni się nieznacznie składem chemicznym od pyłku kwiatowego. Co to znaczy? Pierzga jest bogatsza od pyłku o dodane przez pszczoły enzymy trawienne, miód, inhibiny, kwasy organiczne, witaminy B, E i K. Zatem, wartość pierzgi dla celów spożywczych, leczniczych oraz profilaktycznych jest wyższa niż samego pyłku kwiatowego.

Pierzga to naturalny lek – czy jest lepsza niż pyłek kwiatowy?

Jako lek pierzga oddziałuje na te wszystkie schorzenia co pyłek kwiatowy, tylko, ze względu na jej dodatkowy skład i właściwości, można ją stosować w mniejszych dawkach i jest ona bardziej skuteczna (proces leczenia skraca się).

Wpływ pierzgi na zdrowie

Pierzga, tak jak i pyłek, poprawia nasz metabolizm, działa ogólnie wzmacniająco i tonizująco. Normalizuje procesy zachodzące w korze mózgowej, doprowadzając do równowagi psychicznej naszego organizmu, przez co mamy lepsze samopoczucie i sen, sprawność fizyczną i umysłową zdolność do pracy. Usprawnia wydzielanie gruczołów przewodu pokarmowego, m.in. zwiększa wydzielanie żółci przez woreczek żółciowy oraz enzymów trawiennych przez trzustkę, w efekcie poprawiając czynności związane z trawieniem i poprawiając apetyt. Odbudowuje florę jelitową po stosowaniu antybiotyków, usprawniając pracę jelit.

Ważne jest działanie przeciwmiażdżycowe, kardiotoniczne i spazmolityczne pierzgi oraz pyłku w układzie sercowo-naczyniowym, ze względu na zawartość związków lipidowych. Związki flawonoidowe i witaminy zawarte w tych dwóch produktach pszczelich powodują wzmocnienie ściany włosowatych naczyń krwionośnych, czyniąc je bardziej elastycznymi i mniej przepuszczalnymi, a przez to likwidując obrzęki nóg. Poza tym, pierzga, podobnie jak pyłek, zabija drobnoustroje, działa przeciwzapalnie, powoduje odnowę komórek i tkanek organizmu ludzkiego, np. powoduje zwiększenie wytwarzania czerwonych krwinek w szpiku kostnym, uzupełnia braki żelaza w organizmie.

Pierzga znakomita jest w leczeniu przerostu i stanów zapalnych gruczołu krokowego (prostaty), bez nawrotów choroby. Stwierdzono również antynowotworowe działanie pierzgi i pyłku, bowiem produkty te wzmacniają system odpornościowy organizmu. Oczywiście, jest to działanie profilaktyczne, zapobiegawcze, bowiem, przy istniejącym już nowotworze prostaty, spożywanie pierzgi jest niewskazane. Za to pierzga stosowana jest jako ochrona przed promieniowaniem jonizującym, w tym rentgenowskim. Przy leczeniu nowotworu piersi u kobiet pierzga i pyłek stanowią doskonałe wsparcie dla leczenia konwencjonalnego.

Oczywiście, we wszystkich tu omawianych przypadkach, leczenie (nie stosowanie profilaktyczne) pierzgą musi być skonsultowane z lekarzem leczącym daną chorobę. Z kuracji pierzgą i pyłkiem muszą też zrezygnować osoby posiadające uczulenie na te produkty.

Pierzga jest skarbem natury. Stosujmy ją przede wszystkim profilaktycznie, a wtedy choroby na pewno będą nas omijać.

Podsumowując, PIERZGA

Działa wzmacniająco i regenerująco:

  • w okresie rekonwalescencji
  • po przebytych zabiegach operacyjnych
  • w stanach pozawałowych
  • w obniżonej odporności organizmu
  • w stanach chronicznego zmęczenia
  • w niedoborach witamin i składników mineralnych
  • zapobiegawczo i leczniczo w anemii

Wzmacnia układ nerwowy:

  • w stanach depresyjnych
  • w stanach przemęczenia psychicznego (przepracowanie, stres)
  • przy intensywnym wysiłku umysłowym (poprawia zdolność koncentracji i twórczego myślenia)

Reguluje przemianę materii:

  • zaburzeniach przewodu pokarmowego (obstrukcja lub biegunka)
  • w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
  • po kuracjach antybiotykowych
  • w chorobach skóry (egzema, łuszczyca)

Działa ochronnie i odtruwająco:

  • w chorobach wątroby - wirusowe zapalenie wątroby
  • zatrucia (np. choroba alkoholowa)

Ponadto pierzga polecana jest:

  • w chorobie wieńcowej - obniża poziom cholesterolu we krwi
  • w zaburzeniach krążenia obwodowego
  • w chorobie niedokrwiennej serca
  • w schorzeniach gruczołu krokowego prostaty
  • w osłabieniu wzroku

Dawkowanie pierzgi

Zaleca się spożywać 2 x dziennie po 1 łyżeczce.

Stosowanie pierzgi

Pierzgę można spożywać bezpośrednio do ust, można też rozpuścić 1 łyżeczkę w filiżance z wodą, sokiem, mlekiem lub miodem. Pierzga powinna się moczyć minimum 4 godziny. Można zalać pierzgę wieczorem i wypić ją rano. Po jej wypiciu, w ten sam sposób proszę przygotować roztwór do wypicia na wieczór. Analogicznie postępujemy każdego dnia.

 

Jakie opakowania, cena zakupu, na ile starcza, gdzie kupić?

pierzga 1kg sklep jedzpij.pl

 

1 kg




 

pierzga 0,5kg sklep jedzpij.pl

 

 0,5 kg 

 

 

 

Komentarze do wpisu (34)

6 kwietnia 2016

Chodzi o łyżeczkę zmielonej pierzgi czy takiej w "koreczkach"?

17 kwietnia 2016

Witam Chciala bym kupic pierzgę ale taka naturalna a nie jakąś zmielona ,

21 kwietnia 2016

Pani Bożeno, w ofercie sklepu mamy pierzgę niemieloną. Link do produktu znajduje się powyżej. Panie Janie, w artykule chodzi o pierzgę w -koreczkach-.

5 sierpnia 2016

Czy można pierzgę zalać spirytusem lub wódką, zrobić nalewkę i pić ją w tej postaci. Jeśli tak to jakie powinny być proporcje i po jakim czasie można ja używać. Pozdrawiam Małgorzata.

17 listopada 2016

Jaką wodą zalać pierzgę - zimną, gorącą, letnią?

18 listopada 2016

Pani Marleno, pierzgę można zalać w wodzie zimnej. Pani Małgorzato, jak tylko zasięgniemy informacji od osób, które mogą znać odpowiedź na to pytanie damy odpowiedź w komentarzu.

28 listopada 2016

Mieszkam zagranicą w Niemczech jak mógłbym kupić pierzge? Proszę mi doradzić.

16 grudnia 2016

Pani Małgorzato, pierzgi nie zalewa się alkoholem. Panie Marianie, pierzgę może Pan kupić w naszym sklepie, po dodaniu produktu do koszyka, w koszyku wystarczy wybrać kraj dostawy.

1 stycznia 2017

Witam czy pierzge mogę podawać 3 letniemu dziecku? Dla wzmocnienia odporności?

6 stycznia 2017

To niesamowite jak wspaniale się czuję jem pierze miesiąc niesamowity optymizm odporność energia a choruję na białaczkę nigdy tak cudownie się nie czułam

7 stycznia 2017

Choruję na toczen skórnych,unikam promieni słonecznych używam na okrągło kremy z wysokim filtrem p/słonecznym.czy pierzga bylaby mi pomocna uwolnienia się od sterenów. Nadmieniem, że kilka lat wstecz pyłki kwiatowe zlagodzily mi moje dolegliwości na jakiś czas.

27 stycznia 2017

Dagmara oczywiście że tak.Nasza pediatra zaleciła już dwulatkowi. Pozdrawiam

29 stycznia 2017

Witam czy pierzge mogę podawać sześciolatkowi na katar zatokowy? Jak stosować?

4 lutego 2017

Czy pierzgę można podawać kobiecie w ciąży?

10 lutego 2017

Witam jak stosować pierzgę i jak długo stosować

15 lutego 2017

Odpowiedz dla "Hala Hala" Witam, pierzgę można spożywać na różne sposoby. Można ją przyjmować bezpośrednio do ust ale korzystniej jest rozpuścić 1 łyżeczkę w filiżance z wodą, sokiem, mlekiem a najlepiej z miodem, żeby zwiększyć jej przyswajalność. Pierzga powinna się moczyć minimum 4 godziny. Najlepiej zalać pierzgę wieczorem i wypić ją rano. W ten sam sposób proszę przygotować roztwór do wypicia na wieczór. Analogicznie postępujemy każdego dnia. Pierzgę stosować należy w zależności od potrzeb organizmu i jest to sprawa indywidualna. Pierzgi nie można przedawkować.

7 marca 2017

Używam pierzgi od różnych dostawców. Jedna rozpuszcza się już po 4 gadzinach, inna znacznie dłużej. Czy taka sytuacja świadczy o jakości pierzgi, a jeśli tak, to która pierzga jest lepsza?

11 marca 2017

Witam A czy pierzga jak moczy sie ma byc juz rozpuszczona czy jeszcze w kawałkach? Czy jesli wrzuce pierzge do wody na noc to rano mam wyjac ja z tej wody czy wypic z ta woda co sie w niej moczy?

13 marca 2017

Czy pierzge można "łykać" w całości tzn półkach te koreczki bez rozpuszczania ich w wodzie?

16 marca 2017

Panie Marianie, Panie Janie, odpowiem kompleksowo ponieważ zadane przez Panów pytania łączą się ze sobą tematycznie. Pierzga jest mieszanką miodu, pyłku oraz mleczka pszczelego dlatego przed spożyciem warto rozpuścić ją w wodzie lub miodzie. Rozpuszczeniu ulegnie miód oraz mleczko pszczele natomiast pyłek pszczeli opadnie na dno naczynia dlatego przed wypiciem należy zamieszać przygotowany roztwór. Pierzga może zawierać znikoma domieszkę propolisu, który jest pożyteczny dla organizmu lub wosku pszczelego neutralnego dla zdrowia. Czas rozpuszczania się pierzgi zależy od użytego przez pszczoły do jej wytworzenia rodzaju pyłku i miodu i nie wpływa na jej wartość odżywczą.

16 marca 2017

Witam Sega, pytanie na temat przyjmowania pierzgi jest pytaniem, które często gości na naszym blogu. Pierzgę można spożywać na różne sposoby. Można ją przyjmować bezpośrednio do ust ale korzystniej jest rozpuścić 1 łyżeczkę w filiżance z wodą, sokiem, mlekiem a najlepiej z miodem, żeby zwiększyć jej przyswajalność. Pierzga powinna się moczyć minimum 4 godziny. Najlepiej zalać pierzgę wieczorem i wypić ją rano. W ten sam sposób proszę przygotować roztwór do wypicia na wieczór. Analogicznie postępujemy każdego dnia. Pierzgę stosować należy w zależności od potrzeb organizmu i jest to sprawa indywidualna.

21 marca 2017

W jaki sposób rozpuścić pierzgę z miodem? Czy miód + pierzga ,czy miód + woda + pierzga i w jakim stosunku jedno do drugiego.

22 marca 2017

Pani Barbaro, najistotniejsza jest ilość samej pierzgi, którą zaleca się spożywać 2 x dziennie po 1 łyżeczce. Ilość wody i miodu jest już sprawą indywidualną. Może być pół szklanki wody + łyżka miodu - do roztworu proszę dodać pierzgę.

21 kwietnia 2017

Pierzga w ilości 1 łyżeczki + 1/2 soku z jednej cytryny + 1 łyżeczka dobrej oliwy. Wszystko dobrze wymieszać lub zostawić na noc do rozpuszczenia. Jest to niezastąpiony szybki ratunek nawet na poważniejsze przeziębienia. Dzięki oliwie i soku z cytryny witaminy i mikroelementy z pierzgi docierają do jelit gdzie są wtedy we właściwym miejscu by pomóc naszemu organizmowi dojść do zdrowia.

27 kwietnia 2017

jak długo stosować żeby ciśnienie się unormowało

29 kwietnia 2017

Czy przy zespole jelita drazliwego oraz cukrzycy można przyjmować pierze?

11 maja 2017

Kiedy zbiera sie pierzge do spożycia ? jeśli pierzga ma niewiele kitu pszczelego po rozpuszczeniu jej w wodzie to jest gorszej jakości ? Pozdrawiam .

11 maja 2017

Kiedy zbiera sie pierzge do spożycia ? jeśli pierzga ma niewiele kitu pszczelego po rozpuszczeniu jej w wodzie to jest gorszej jakości ? Pozdrawiam .

12 maja 2017

Panie Adamie, pierzga jest zbierana w okresie od czerwca do września. Jest to mieszanka miodu, pyłku oraz mleczka pszczelego poddana naturalnej fermentacji mlekowej w ulu. Pierzga może zawierać niewielkie ilości innych domieszek np. wosku pszczelego lub kitu ale jest to ok. 1% wagi samej pierzgi i nie ma wpływu na jej jakość.

14 maja 2017

Witam, czy pierzga może mieć konsystencję płynną? Kupiłam słoiczek z napisem 100% pierzga ale nie są to żadne koreczki..

15 maja 2017

Odpowiedź dla BeKa - czysta pierzga ma postać koreczków. Proszę sprawdzić skład bo być może kupiła Pani pierzgę w miodzie.

27 maja 2017

Gratuluję cierpliwości w odpowiadaniu na zadawane ciagle te same pytania, na które odpowiedź jest w opisie na samym początku...wybaczcie ludziska ale nie chce Wam się nawet przeczytać opisu?

5 lipca 2017

Od kilku lat mam w zamrazalce pylek kwiatowy ,pytanie czy on jeszcze posiada jakies wlasciwosci odzywcze?

5 lipca 2017

Pani Justyno, wydaje się nam, że kilkuletni pyłek kwiatowy posiada właściwości odżywcze bo przecież składa się z białka, cukrów itp. Nie wiemy natomiast czy zmniejsza się ilość witamin itp. w kilkuletnim pyłku kwiatowym. Najlepiej było by dać pyłek do zbadania do laboratorium ale to są koszty kilkudziesięciu złotych.

Kalendarz wpisów
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Kategorie wpisów
Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl