Miód - złoto w płynie

0

MIÓD - PŁYNNE ZŁOTO

miod1

Miód jest jedną z najcenniejszych i niepowtarzalnych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura. Jego właściwości bakteriobójcze i uodparniające są znane ludzkości od 4 tysięcy lat i już starożytni potrafili wykorzystywać jego lecznicze właściwości.

Miody pszczele charakteryzuje duża różnorodność pod względem barwy, aromatu, smaku, konsystencji oraz rodzaju krystalizacji. Wszystkie te cechy miodów zależne są przede wszystkim od ich pochodzenia i surowców z jakich powstały. Miody dzieli się na 3 zasadnicze grupy: nektarowe, spadziowe i nektarowo-spadziowe.

MIODY NEKTAROWE

NEKTAR - słodka ciecz wydzielana przez nektarniki kwiatów. Stanowi on pokarm energetyczny dla wielu owadów, w tym także dla pszczoły miodnej, która go zbiera, gromadzi i przetwarza na miód. Miody nektarowe odznaczają się wyraźnym aromatem. Miody jasne są w smaku delikatniejsze, łagodne a miody ciemne (np.: gryczany) bardzo ostre, "drapiące". W grupie miodów nektarowych wyróżnia się miody odmianowe i wielokwiatowe. Miód odmianowy określany jest nazwą rośliny z której pochodzi np.: miód wrzosowy, miód gryczany, miód faceliowy, miód nawłociowy, miód rzepakowy, ...
miod3

MIODY SPADZIOWE

SPADŹ - słodka, lepka ciecz pojawiająca się na igłach drzew iglastych (jodła, świerk i modrzew), liściach drzew liściastych (lipa, dąb i leszczyna). Spadź produkują drobne owady (mszyce, czerwce i miodówki). Swym kłująco-ssącym aparatem gębowym nakłuwają liście i młode pędy, z których wysysają sok. Sok roślinny zawiera stosunkowo dużo cukrów, lecz znikomą ilość substancji azotowych. Nie mogąc przyswoić nadmiaru cukrów, wydalają je w odchodach. Wydaliny spływają w postaci kropli i pokrywają one liście i gałązki. Skład chemiczny spadzi zależy od rośliny spadziodajnej, pory roku oraz gatunku mszyc, które ją produkuje. Miody ze spadzi drzew iglastych zawierają substancje lecznicze stosowane w schorzeniach dróg oddechowych. Większość miodów spadziowych ma zabarwienie ciemne często z zabarwieniem szarawym (po skrystalizowaniu szaro-zielonkawe).

MIODY NEKTAROWO-SPADZIOWE

Powstają z nektaru kwiatowego i ze spadzi. Równoczesny zbiór przez pszczoły tych dwóch rodzajów surowca następuje wtedy, gdy okres spadziowania drzew i krzewów zbiega się z obfitym nektarowaniem roślin. Dodatek spadzi decyduje często o łagodniejszym smaku, dzięki mniejszej zawartości kwasów organicznych. Łączy w sobie smak i właściwości miodów nektarowych ze zwiększoną aktywnością antybiotyczną miodów spadziowych. Przykładem miody nektarowo-spadziowego jest w naszej ofercie mód z terenów leśnych.

Lecznicze właściwości miodu

miod2

  • w chorobach serca i naczyń krwionośnych
  • w chorobach przewodu pokarmowego
  • w chorobach skóry mięśni i stawów
  • w chorobach układu moczowego i płciowego
  • w chorobach układu nerwowego
  • w chorobach narządu wzroku
 

Krystalizacja miodu

Miód musi krystalizować - naturalny miód pszczeli z płynnej konsystencji (patoki) zmienia się w ciało stałe (krupiec). Proces krystalizacji miodu nie zmienia jego składu chemicznego, właściwości odżywczych i leczniczych, lecz świadczy o dużej zawartości glukozy i dobrej jakości miodu (wbrew błędnej opinii, że miód "scukrzony" to cukier). Aby przywrócić miód do płynnej konsystencji należy podgrzać go do temperatury nie większej niż 35 st. C. Tak podgrzany miód ulegnie powtórnej krystalizacji oraz nie straci swoich właściwości leczniczych.

Miodu nie wolno gotować ani mocno podgrzewać. Już w temperaturze 50 st. C słabnie działanie większości enzymów, a w 60 st. C ulegają one zniszczeniu wraz z zarodnikami kryształków, przez co taki miód nigdy nie skrystalizuje. Taki miód nie posiada już właściwości leczniczych.

Przechowywanie miodu

Miód należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach szklanych lub kamionkowych (miód silnie pochłania wilgoć i obce zapachy) w zaciemnionym miejscu, w temperaturze 5-25 st. C.

Jak poznać prawdziwy miód?

O sposobach poznawania prawdziwego miody poczytacie Państwo w tym artykule.

 

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 250 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Załóż konto
Promocje
Erytrytol "Erytrol" słodzik naturalny 1kg - jedzpij
Erytrytol "Erytrol" słodzik naturalny 1kg - jedzpij

3,78 €

Cena regularna: 6,07 €

Najniższa cena: 3,56 €
kg
Sok śliwkowy 100% bio 5l tłocznia maurera
Sok śliwkowy 100% bio 5l tłocznia maurera

9,98 €

Cena regularna: 10,80 €

Najniższa cena: 9,51 €
szt.
Mąka pszenna chlebowa typ 750 25kg
Mąka pszenna chlebowa typ 750 25kg

14,07 €

Cena regularna: 15,20 €

Najniższa cena: 13,40 €
szt.
Mąka pszenna tortowa typ 450 2,5kg
Mąka pszenna tortowa typ 450 2,5kg

1,84 €

Cena regularna: 2,72 €

Najniższa cena: 2,05 €
szt.
Ocet jabłkowy bio 5% 250ml bionaturo
Ocet jabłkowy bio 5% 250ml bionaturo

1,60 €

Cena regularna: 1,84 €

Najniższa cena: 1,30 €
szt.
Ciecierzyca (cieciorka) ziarno 1kg - jedzpij
Ciecierzyca (cieciorka) ziarno 1kg - jedzpij

3,06 €

Cena regularna: 3,63 €

Najniższa cena: 2,59 €
kg
Jacobs kronung 500g - kawa mielona WYPRZ
Jacobs kronung 500g - kawa mielona WYPRZ

4,54 €

Cena regularna: 6,70 €

Najniższa cena: 4,95 €
szt.
Syrop malina imbir 300ml ekamedica WYPRZ
Syrop malina imbir 300ml ekamedica WYPRZ

2,80 €

Cena regularna: 3,74 €

Najniższa cena: 2,81 €
Miód manuka mgo 250+ 250g  manuka health
Miód manuka mgo 250+ 250g manuka health

23,82 €

Cena regularna: 28,36 €

Najniższa cena: 22,69 €
szt.
Mąka pszenna tortowa typ 450 5kg
Mąka pszenna tortowa typ 450 5kg

3,13 €

Cena regularna: 4,08 €

Najniższa cena: 3,35 €
szt.
Miód manuka umf 15+ 250g  happy valley 100% oryginalny
Miód manuka umf 15+ 250g happy valley 100% oryginalny

49,23 €

Cena regularna: 56,49 €

Najniższa cena: 43,21 €
szt.
Mleko zagęszczone niesłodzone 7,5%  500g Gostyń
Mleko zagęszczone niesłodzone 7,5% 500g Gostyń

1,50 €

Cena regularna: 2,61 €

Najniższa cena: 1,38 €
szt.

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl