Czy podgrzany miód traci swoje właściwości lecznicze?
Kto nie lubi miodu? Można go zjeść z chlebem lub dodać do wypieków, gdy ma się ochotę na coś słodkiego, można dodać do herbaty zamiast cukru, a inni są go w stanie zjeść łyżeczką prosto ze słoika! Miód jest produktem bardzo przydatnym, bo nie dość, że jest słodki i smaczny, to jest w dodatku zdrowy.
Dlaczego miód jest zdrowy?
Miód zawiera dużo witamin i minerałów. Posiada między innymi: wapno, fosfor, potas, żelazo, magnez, biotynę, witaminę A, C, z grupy B i kwas foliowy. Dzięki zawartym w miodzie antyoksydantom (im ciemniejsza barwa miodu, tym większa ich zawartość) pozbywamy się z organizmu wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie czy uszkodzenia komórek. Łagodzi kaszel i ból gardła. Działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo, a nawet pomaga przy nadciśnieniu czy leczeniu chorób żołądka. Co więcej, wzmacnia naszą odporność.
Co z tym podgrzaniem?
Słyszeliście kiedykolwiek o tym, że podgrzany miód traci swoje właściwości lecznicze? Wcześniej w artykule było wspomniane, że można dodać miodu do herbaty lub do wypieków. I co teraz? Dodawać czy nie? Otóż miód faktycznie traci swoje właściwości lecznicze po podgrzaniu, lecz nie traci ich całkowicie i od razu. Jeśli chodzi o herbatę – jak najbardziej można ją słodzić miodem, lecz lepiej to zrobić po około 4 minutach od jej zalania, aby miód stracił jak najmniej swoich właściwości. Można również użyć miodu od razu po zalaniu, lecz warto ją wypić w jak najszybszym czasie. W przypadku wypieków sprawa jest równie prosta. Skoro miód nie traci całkowicie swoich właściwości w wysokich temperaturach, to nadal jest lepszą alternatywą od cukru. Ponadto posiada swój charakterystyczny, niepowtarzalny smak, który doda naszym wypiekom o wiele bardziej wyrazisty zapach oraz zapewni lepsze doznania smakowe, niż jakbyśmy użyli cukru.
A Ty do czego użyjesz dzisiaj miodu? Jeśli nie masz żadnego słoiczka na półce, zajrzyj do naszego sklepu i wybierz miód dla siebie!