13,50 zł
Cena regularna:
17,30 zł
5,70 zł
Cena regularna:
7,10 zł
32,00 zł
Cena regularna:
42,00 zł
Tłuszcz (smalec) gęsi 320g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do listy zakupówOpis
TŁUSZCZ GĘSI 320G
Skąd pochodzi tłuszcz gęsi?
Tłuszcz gęsi został wyprodukowany we Francji. Jest on jednym z wielu przysmaków dodawanych do potraw.
Gęś pomimo, że jest najbardziej kalorycznym drobiem, to jednak w porównaniu z innym drobiem zawiera korzystniejszy skład tłuszczów. Tłuszcz ten jest pozyskiwany z pełnowartościowego biała i nienasyconych kwasów tłuszczowych pobieranych z mięsa. Kwasy zawarte w nim to omega-3 i omega-6. Tłuszcz ten przy niskiej temperaturze jest tłuszczem łatwostrawnym.
Właściwości lecznicze
Okres jesienno-zimowy to czas, w którym warto w swojej diecie wprowadzić tłuszcz gęsi. Rekomendowany jest dla osób cierpiących przede wszystkim na:
- choroby sercowo-naczyniowe
- wysoki poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi
- samopoczucie i zaburzenia nastroju
- infekcje dróg oddechowych
- przeziębienia
- bóle reumatyczne, pleców i stawów
Smalec gęsi posiada również wiele witamin, jak m.in. A, E, B, niacyna oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku.
Skład
Wartość odżywcza w 100g:
- tłuszcz 100g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 34,2g
- w tym 0g: węglowodany, białko i sól.
Proponowane sposoby użycia
Do użytku wewnętrznego:
Na obniżenie cholesterolu - można używać smalcu zastępując masło.Według dietetyków dzienna dawka kalorii pochodząca z tłuszczów nie powinna przekraczać 30% (w tym maksymalnie 10% kwasów nasyconych). Nadaje się do smażenia, pieczenia i gotowania, gdyż jego struktura molekularna nie ulega zniszczeniu nawet w 200 stopniach.
Do użytku zewnętrznego:
Przy schorzeniach skóry - nakładać na chore miejsce w formie okładu, który należy zmieniać kilka razy w ciągu dnia.
Po przebytych złamaniach i kontuzjach - połączyć w szklance półpłynny smalec z 3 łyżkami świeżego lub sproszkowanego korzenia żywokostu lekarskiego; następnie podgrzać do 30 minut; przez noc odstawić i na następny dzień podgrzany i przecedzony wcierać 2 razy dziennie.
Podczas choroby płuc lub silnego kaszlu - w połączeniu szklanki smalcu i 50g utartego czosnku podgrzać i nakładać na klatkę piersiową, następnie przykryć pergaminem i owinąć ręcznikiem. Kompres ściągnąć następnego dnia rano. Na silny kaszel można dodatkowo w połączeniu 1 łyżeczki miodu z 1 lub 2 łyżeczkami smalcu i w 0,5 szklanki ciepłego mleka (nie UHT i nie homogenizowanego) spożyć przed snem.
Sposób przechowywania
Przed otwarciem przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Po otwarciu przechowywać w lodówce do 30 dni.
Waga
320g
Opinie o produkcie (0)
od 250 zł