Przepis na kulki jaglano – kokosowe (porcja na ok 18 - 20 sztuk)
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka mleka kokosowego
1 szklanka wody
1 opakowanie wiórek kokosowych (ok. 150g)
100g suszonej żurawiny
Sposób wykonania:
Kaszę jaglaną przepłukać, sparzyć wrzątkiem i ponownie przelać zimną wodą aby pozbawić ją lekkiej goryczki. Przepłukaną kaszę zalać szklanką wody i szklanką mleka kokosowego i gotować pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu (ok 15 minut). Najlepiej użyć przezroczystej pokrywki wtedy łatwo można zauważyć, że na powierzchni utworzyły się charakterystyczne dla kaszy jaglanej otworki. Ugotowaną kaszę, wymieszać łyżką, dosypać ok. 100 g wiórków kokosowych i przykryć do zaparzenia. Po upływie ok. 5 minut odkryć na kilka minut. Kiedy kasza przestanie mocno parować dodać 2-3 łyżki miodu (wg. uznania) i dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy robić placuszki wielkości wnętrza dłoni. Na środek układć 2-3 owoce żurawiny, zamykać masę w dłoni aby uformować kulkę (wielkość dowolna, wg upodobania). Gotową kulkę obtaczać w pozostawionym kokosie wysypanym na głęboki talerz. Kuleczki można spożywać na ciepło bezpośrednio po przyrządzeniu. Doskonale smakują również na zimno - jako dodatek do kawy czy herbaty, kakao. Sprawdzą się jako zdrowe i pożywne śniadanie dla wszystkich członków rodziny. Można zapakować do pudełeczka dla dziecka do szkoły lub wziąć do pracy. Spożyć do 3 dni od wykonania, przechowywać w chłodnym miejscu.