13,50 zł
Cena regularna:
17,30 zł
5,70 zł
Cena regularna:
7,10 zł
32,00 zł
Cena regularna:
42,00 zł
Pasta tahini (sezamowa) 100% naturalna 500g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do listy zakupówOpis
PASTA SEZAMOWA (TAHINI) 100% NATURALNA 500 G
Znana jest jako tahina, tahini, masło sezamowe lub pasta sezamowa. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych składników kuchni Dalekiego i Bliskiego wschodu. Charakteryzuje się intensywnym aromatem z wyczuwalną nutą orzechową. Stanowi nieodłączny składnik pochodzącej z Egiptu lub Libanu, a znanej na całym świecie, pasty z ciecierzycy – hummusu.
Pasta Tahini – sklep JEDZPIJ.PL dołączył ją do swojej oferty, ponieważ zauważyliśmy, że zainteresowanie nią jest naprawdę spore, a chcemy mieć asortyment, który spełni Wasze wszystkie oczekiwania i potrzeby.
Tahini - co to jest?
Jej oryginalna nazwa wywodzi się z języka arabskiego i zdradza niewiele na temat zawartości. Podpowiedzią jest za to inne spopularyzowane określenie na tahinę – masło sezamowe. Produkt ten powstaje poprzez zmielenie (lub ucieranie) najczęściej delikatnie podprażonych nasion sezamu indyjskiego, a jego konsystencja pasty przypomina nieco masło orzechowe.
Ziarna sezamu są w polskiej kuchni nadal wykorzystywane okazjonalnie – głównie jako dodatek do dań orientalnych. Kojarzą się przede wszystkim z kalorycznymi słodyczami – sezamkami i chałwą. Tymczasem jest to jeden z najbardziej odżywczych składników, bogaty w witaminy i minerały, białko, błonnik oraz wapń o znakomitej przyswajalności.
Starożytny superfood
Tahina to produkt wyjątkowo cenny dla osób odżywiających się roślinnie. Już nasi starożytni przodkowie klasyfikowali ją jako szczególnie pożyteczną dla zdrowia. Znajduje się w czołówce składników bogatych w wapń i magnez. Dostarcza witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, kwas pantotenowy, B6), witaminę E oraz beta-karoten. Dodatkowo zawiera zdrowe tłuszcze, fitosterole, niezbędne dla organizmu aminokwasy, a także pokarm dla mięśni – białko.
Innymi słowy pasta sezamowa wspiera w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, wzmacnia uczucie sytości, dodaje energii i pomaga w profilaktyce anemii. Warto włączyć ją do menu zwłaszcza w miesiącach jesiennych i zimowych, kiedy naturalna odporność organizmu spada. Wymieniając prozdrowotne zalety tahini nie można zapominać także o tym, że pasta sezamowa jest całkowicie naturalna, pozbawiona barwników i konserwantów.
Przepis na tahini
Jak wykorzystać masło sezamowe w kuchni? Podstawą jest znajomość produktu. Tahina jest gęsta, oleista, a w smaku intensywna – delikatnie gorzka w wyniku prażenia oraz mocno… sezamowa! Ten kto uwielbia te drobne indyjskie ziarenka pokocha także przygotowywaną z nich pastę.
Tahini najlepiej wykorzystać:
- klasycznie, bliskowschodnio – przygotowując dip, hummus lub baba ghanoush,
- na słodko – dodając do ciast, deserów, lodów, kulek mocy i domowej chałwy,
- eksperymentując – smak sezamu pasuje do bakłażanów, sałatek, kuskusu, pieczonych i grillowanych warzyw oraz wszystkich dań, które smakują dobrze z orzechami.
Domowe masło sezamowe
Do samodzielnego przygotowania tahini potrzebny jest bardzo dobry blender, ziarna sezamu, odrobina oleju sezamowego (lub oliwy) i dużo cierpliwości. Całość należy rozdrabniać aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
Nie ma co do tego żadnych wątpliwości, że w każdym domu powinna znaleźć się pasta sezamowa. Sklep jedzpij.pl posiada ją w swojej ofercie w bardzo korzystnej cenie.
Skład
100% Pasta z sezamu
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna | 2504 kJ/598 kcal |
Tłuszcz w tym kw. tłuszczowe nasycone | 51 g/6,9 g |
Węglowodany w tym cukry | 4,2 g/0,5 g |
Błonnik | 12 g |
Białko | 26 g |
Sól | 0,03 g |
Zawartość netto
500 g
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu spożyć w ciągu 3 miesięcy.
Olej z sezamu na powierzchni pasty jest zjawiskiem naturalnym.
Kraj pochodzenia
Indie
Dystrybutor
„TAR-GROCH-FIL” Spółka Jawna
Info dodatkowe
Bez dodatku cukru | Tak |
Opinie o produkcie (0)
od 250 zł