Imbir i jego moc!
Czy wiedzieliście, że imbir lekarski jest jedną z pierwszych przypraw korzennych przywiezionych do Europy? Imbir jest jedną z roślin, bez których wielu ludzi, a nawet narodów nie potrafi żyć. Właściwości lecznicze imbiru poznano w Azji i są używane aż po dziś dzień. Imbir jest rośliną uprawną, posiadającą aż 140 różnych odmian. Zaliczany jest do rodziny imbirowatych. Duża jego część jest uprawiana na terenie południowo-wschodniej Azji, Malezji, w Indiach oraz Nowej Gwinei.
Skład imbiru
Tłuszcz: 0,75g
Błonnik: 2g
Witaminy: C, E, B1, B2, B3, B5 ,B6, kwas foliowy
Minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas, sód , miedź, selen, mangan
Właściwości lecznicze imbiru
- zwalcza przeziębienie - dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym oraz przeciwzapalnym,
- dobrze sprawdza się przy walce z mdłościami, również tymi spowodowanymi przez chorobę lokomocyjną,
- wspomaga nas przy migrenie - regularne stosowanie zmniejsza częstotliwość ataków bólu głowy,
- regularne stosowanie imbiru usprawnia ukrwienie mózgu, wspomagając tym samym jego pracę,
- imbir korzystnie wpływa na higienę jamy ustnej,
- zmniejsza bóle miesiączkowe - dodając go do jedzenia, kobiety uśmierzą ból spowodowany okresem,
- może znaczenie obniżyć poziom cukru we krwi.
Jaki imbir: marynowany, korzeń czy w proszku?
Na sklepowych półkach możemy znaleźć imbir w trzech postaciach; marynowany, korzeń oraz mielony. Ciekawe jest to, że każda z tych postaci posiada swoje zastosowanie. Imbir marynowany idealnie sprawdza się jak dodatek do dań kuchni orientalnej m.in. sushi. Imbir mielony doskonale sprawdza się do sosów, ciast i ciasteczek. Dużą popularnością u osób z przeziębieniem oraz osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, jest świeża postać imbiru, ponieważ ma najlepsze działanie i dzięki regularnemu stosowaniu, można osiągnąć zadowalające nas efekty.
Przepisy z imbirem
Sos cytrynowo-imbirowy
1 łyżka oliwy
2 sztuki szalotki
1 cytryna
1 łyżka świeżego imbiru tartego
1 łyżeczka miodu
200 ml śmietany 30%
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Rozgrzejcie oliwę na średnim ogniu, następnie wsypcie do niej posiekane szalotki, startą skórkę z cytryny oraz starty imbir. Dodajcie miód i podsmażajcie jeszcze przez 2 minuty. Dodajcie śmietanę i doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez kilka minut, aż całość lekko zgęstnieje. Dodajcie sok z cytryny, doprawcie do smaku solą oraz pieprzem według własnego uznania. Sos idealnie pasuje do gotowanych bądź pieczonych warzyw.
Herbata z pomarańczą, cynamonem i imbirem
Składniki (na dzbanek naparu):
Garść czarnej herbaty liściastej
Kilka kawałków kory cynamonu
7-10 ziaren goździka
1 łyżeczka ziaren zmielonego kardamonu
2 plastry cytryny
2 plastry pomarańczy
Miód według uznania
Przygotowanie:
Zagotujcie wodę z herbatą oraz przyprawami, pogotujcie kilka minut. Wrzućcie plastry cytryny oraz pomarańczy. Dodajcie ziarna goździka, kawałki kory cynamonu oraz imbir. Całość gotujcie jeszcze przez około 2 minuty. Napój najlepiej wlejcie przez sitko do kubków i podawajcie, póki jest gorący.
Zapraszamy do naszego sklepu na https://jedzpij.pl/, abyście mogli dobrać odpowiednie dodatki do rozgrzewającej herbatki.