Zielona kawa w trosce o piękną figurę
Zielona kawa – jej ziarna i napar, zaliczamy do tzw. żywności funkcjonalnej. Ma bardzo zbliżony wpływ na organizm jak zielona herbata: obniża poziom cukru we krwi, wspomaga odchudzanie, jest doskonałym antyutleniaczem.
Czym faktycznie jest zielona kawa? To niedojrzałe lub niepalone ziarna kawy gatunku Robusta. Kawa niepalona w przeciwieństwie to jej wersji palonej, zawiera dużo więcej tak potrzebnych przy odchudzaniu kwasów chlorogenowych i związków nielotnych.
Zielona kawa wspomaga odchudzanie
Skuteczność zielonej kawy podczas odchudzania to nie chwyt marketingowy. Zostało to udowodnione naukowo. Dzięki doświadczeniom przeprowadzonym w 2008 roku przez dr Mehmet Oz’a, można było zaobserwować jak kawa wpływa na odchudzanie u dwóch kontrolnych grup kobiet. Wynik wypadły jednoznacznie na korzyść kawy niepalonej- zielonej. Decydującym składnikiem wspomagającym proces odchudzania jest kwas chlorogenowy, bogato występującym z ziarnach niepalonych. Kwas chlorogenowy zwiększa wchłanianie glukozy z przyjmowanych pokarmów do około 7% tak u ludzi zdrowych czy diabetyków. W przypadku osób z nadwagą, wykonane badania wykazały średni spadek masy ciała o około 5,4 kg. Dla porównania u osoby, które w tym czasie piły kawę palona spadek wagi ciała wyniósł tylko 1,7 kg. Naukowcy zauważyli, że działanie kwasu chloro genowego nie jest skuteczne w diecie wysokotłuszczowej, dlatego aby dieta była skuteczna należy ograniczyć przyjmowanie tłuszczu.
Zielona kawa w walce z rakiem
Kwas chlorogenowy sprawdza się nie tylko w odchudzaniu. Jako że należy do grupy polifenolów jest doskonałym antyutleniaczem, który neutralizuje tak szkodliwe dla nas wolne rodniki oraz metale ciężkie. Zielona kawa opóźnia namnażanie się komórek nowotworowych. Jej zdolność antyoksydacyjna jest o wiele większa niż w przypadku kwasu askorbinowego czyli witaminy C.
Zielona kawa ważna w trosce o zdrowie
Zielona kawa a zwłaszcza zawarty w niej kwas chlorogenowy jest odpowiedzialny za produkcję przeciwciał, które zwiększają naszą odporność. Działa także żółciopędnie oraz żółciotwórczo a co skutkuje dodatkową tak ważnego organu jak nasza wątroba. Kwas salicylowy, który jest składnikiem kawy niepalonej działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie, kwas gentyzynowy i galusowy – tak korzystne dla naszego organizmu - niszczą bakterie i wirusy.
Jak przygotować napój z zielonej kawy?
Dwie łyżeczki około 15g należy zalać wrzątkiem i parzyć około 10 minut. Można ją parzyć we
włoskim czajniczku do kawy, wtedy traci ona specyficzny gorzkawo – ziołowy posmak. Specyficzny smak zielonej kawy można złamać mieszając ją z kawą paloną w proporcjach: 2 części kawy palonej na 1 część kawy zielonej. Można ja przyprawiać według własnych preferencji kardamonem, cynamonem, czekoladą.
Kawa zielona mielona 1kg - 30zł
Kawa zielona ziarnista 1kg - 37zł
Na koniec jeszcze parę słów o zielonej kawie