Chleb dyniowy - własnego wypieku - przepis

0

Chleb dyniowy - domowy wypiek

Składniki:

Zakwas:

Zakwas robimy z mąki żytniej o jak najwyższym typie. Najlepszy będzie typ 2000. Do wysokiej miski wsypujemy 100 gram mąki żytniej i dolewamy 100 ml letniej wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny (temperatura jest tu kluczowa, gdyż bakterie rozwijają się właśnie w cieple.Miejsce chłodne i przewiewne odpadają). Po 24 godzinach czyli na drugi dzień dodajemy kolejne 100 gram mąki i 100 ml letniej wody oraz bardzo dokładnie mieszamy. Cały cykl powtarzamy prze kolejne 5 dni. Po 7 dniach zakwas jest gotowy, aby upiec z niego chleb. Pierwszy chleb rewelacyjny nie będzie ponieważ zakwas musi trochę dojrzeć, ale też zły nie powinien być (im starszy zakwas tym lepszy).

Pamiętajmy, że po przygotowaniu masy na chleb odkładamy 4 łyżki do słoika na następny chleb.

Przygotowanie:

Do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę wody letniej i szklankę mąki żytniej, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-12 godzin, ja robię tak rano przed pracą albo w weekend wieczorem i przygotowuje chleb rano. Do dokarmionego zakwasu wsypać mąki, siemie, pestki dyni, sól i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko drewnianą łyżką. Odkładamy do słoika na następny chleb 2-3 łyżki ciasta i chowamy do lodówki przykryty zakrętką. Przykrywamy miskę z ciastem na chleb ściereczką i odstawiamy na 4 godziny, w ciągu 1,5 godziny mieszamy łyżką 3-krotnie. Potem już dajemy mu rosnąć, nie mieszamy. Blaszki do keksówki (40 cm i 36 cm) smarujemy masłem, przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką namoczoną w wodzie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na  1 godzinę i 25 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu wyciągamy chleby z foremek. Studzimy na kratce. Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość. Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.

SMACZNEGO!

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 250 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Załóż konto
Promocje
Erytrytol "Erytrol" słodzik naturalny 1kg - jedzpij
Erytrytol "Erytrol" słodzik naturalny 1kg - jedzpij

3,78 €

Cena regularna: 6,07 €

Najniższa cena: 3,56 €
kg
Kukurydza ziarno na popcorn 1kg - jedzpij
Kukurydza ziarno na popcorn 1kg - jedzpij

2,01 €

Cena regularna: 2,87 €

Najniższa cena: 2,16 €
kg
Mleko zagęszczone niesłodzone 7,5%  500g Gostyń
Mleko zagęszczone niesłodzone 7,5% 500g Gostyń

1,43 €

Cena regularna: 2,48 €

Najniższa cena: 1,38 €
szt.
 Woda kokosowa 1l FOCO - 12 sztuk
Woda kokosowa 1l FOCO - 12 sztuk

30,79 €

Cena regularna: 35,22 €

Najniższa cena: 30,79 €
Sok śliwkowy 100% bio 300ml tłocznia maurera - 10 butelek
Sok śliwkowy 100% bio 300ml tłocznia maurera - 10 butelek

9,27 €

Cena regularna: 11,34 €

Najniższa cena: 9,72 €
zgrzewka
Miód manuka mgo 250+ 250g  manuka health
Miód manuka mgo 250+ 250g manuka health

22,69 €

Cena regularna: 27,01 €

Najniższa cena: 22,69 €
szt.
Mąka pszenna poznańska typ 500 2,5kg
Mąka pszenna poznańska typ 500 2,5kg

1,84 €

Cena regularna: 2,59 €

Najniższa cena: 2,05 €
szt.
Mąka pszenna poznańska typ 500 25kg
Mąka pszenna poznańska typ 500 25kg

14,26 €

Cena regularna: 17,28 €

Najniższa cena: 15,56 €
opak.
Słotwinka 0,5l woda lecznicza - 48 butelek
Słotwinka 0,5l woda lecznicza - 48 butelek

37,81 €

Cena regularna: 46,45 €

Najniższa cena: 37,81 €
pakiet
Napój sojowy naturalny BIO 1l BioZen WYPRZ
Napój sojowy naturalny BIO 1l BioZen WYPRZ

1,29 €

Cena regularna: 1,64 €

Najniższa cena: 1,58 €
szt.
Mąka pszenna tortowa typ 450 5kg
Mąka pszenna tortowa typ 450 5kg

3,13 €

Cena regularna: 3,89 €

Najniższa cena: 3,35 €
szt.
Żurek Brzeźnicki Grzybowy 500ml Cimesmak WYPRZ
Żurek Brzeźnicki Grzybowy 500ml Cimesmak WYPRZ

1,08 €

Cena regularna: 1,38 €

Najniższa cena: 1,38 €
szt.

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl