Chleb dyniowy - własnego wypieku - przepis

0

Chleb dyniowy - domowy wypiek

Składniki:

Zakwas:

Zakwas robimy z mąki żytniej o jak najwyższym typie. Najlepszy będzie typ 2000. Do wysokiej miski wsypujemy 100 gram mąki żytniej i dolewamy 100 ml letniej wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny (temperatura jest tu kluczowa, gdyż bakterie rozwijają się właśnie w cieple.Miejsce chłodne i przewiewne odpadają). Po 24 godzinach czyli na drugi dzień dodajemy kolejne 100 gram mąki i 100 ml letniej wody oraz bardzo dokładnie mieszamy. Cały cykl powtarzamy prze kolejne 5 dni. Po 7 dniach zakwas jest gotowy, aby upiec z niego chleb. Pierwszy chleb rewelacyjny nie będzie ponieważ zakwas musi trochę dojrzeć, ale też zły nie powinien być (im starszy zakwas tym lepszy).

Pamiętajmy, że po przygotowaniu masy na chleb odkładamy 4 łyżki do słoika na następny chleb.

Przygotowanie:

Do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę wody letniej i szklankę mąki żytniej, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-12 godzin, ja robię tak rano przed pracą albo w weekend wieczorem i przygotowuje chleb rano. Do dokarmionego zakwasu wsypać mąki, siemie, pestki dyni, sól i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko drewnianą łyżką. Odkładamy do słoika na następny chleb 2-3 łyżki ciasta i chowamy do lodówki przykryty zakrętką. Przykrywamy miskę z ciastem na chleb ściereczką i odstawiamy na 4 godziny, w ciągu 1,5 godziny mieszamy łyżką 3-krotnie. Potem już dajemy mu rosnąć, nie mieszamy. Blaszki do keksówki (40 cm i 36 cm) smarujemy masłem, przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką namoczoną w wodzie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na  1 godzinę i 25 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu wyciągamy chleby z foremek. Studzimy na kratce. Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość. Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.

SMACZNEGO!

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Załóż konto
Promocje
Kwas chlebowy ostrobramski 500ml Polbioeco
Kwas chlebowy ostrobramski 500ml Polbioeco
7,40 zł 5,60 zł
szt.
Słotwinka 1,5l woda lecznicza - 6 butelek
Słotwinka 1,5l woda lecznicza - 6 butelek
50,00 zł 42,00 zł
zgrzewka
Jan 3l woda lecznicza - 8 sztuk
Jan 3l woda lecznicza - 8 sztuk
160,00 zł 147,00 zł
pakiet
Miód manuka umf 15+ 250g  happy valley 100% oryginalny
Miód manuka umf 15+ 250g happy valley 100% oryginalny
230,00 zł 200,00 zł
szt.
Miód manuka umf 18+ 250g  happy valley 100% oryginalny
Miód manuka umf 18+ 250g happy valley 100% oryginalny
270,00 zł 250,00 zł
Miód manuka umf 20+ 500g  happy valley 100% oryginalny
Miód manuka umf 20+ 500g happy valley 100% oryginalny
530,00 zł 515,00 zł
szt.
Kryniczanka gazowana 1,5l - 18 butelek
Kryniczanka gazowana 1,5l - 18 butelek
65,00 zł 57,00 zł
pakiet
Mąka pszenna poznańska typ 500 2,5kg
Mąka pszenna poznańska typ 500 2,5kg
20,00 zł 12,00 zł
szt.
Mąka żytnia razowa typ 2000 25kg
Mąka żytnia razowa typ 2000 25kg
120,00 zł 95,00 zł
szt.
Syrop malinowy niskosłodzony 500ml tłocznia maurera
Syrop malinowy niskosłodzony 500ml tłocznia maurera
28,60 zł 24,00 zł
szt.
Sok wiśniowy z jabłkiem 5l - tłocznia maurer
Sok wiśniowy z jabłkiem 5l - tłocznia maurer
52,38 zł 45,00 zł
szt.
Sok gruszkowy 100% bio 5l tłocznia maurera
Sok gruszkowy 100% bio 5l tłocznia maurera
47,62 zł 45,00 zł
szt.

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl