Chleb dyniowy - własnego wypieku - przepis

0

Chleb dyniowy - domowy wypiek

Składniki:

Zakwas:

Zakwas robimy z mąki żytniej o jak najwyższym typie. Najlepszy będzie typ 2000. Do wysokiej miski wsypujemy 100 gram mąki żytniej i dolewamy 100 ml letniej wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny (temperatura jest tu kluczowa, gdyż bakterie rozwijają się właśnie w cieple.Miejsce chłodne i przewiewne odpadają). Po 24 godzinach czyli na drugi dzień dodajemy kolejne 100 gram mąki i 100 ml letniej wody oraz bardzo dokładnie mieszamy. Cały cykl powtarzamy prze kolejne 5 dni. Po 7 dniach zakwas jest gotowy, aby upiec z niego chleb. Pierwszy chleb rewelacyjny nie będzie ponieważ zakwas musi trochę dojrzeć, ale też zły nie powinien być (im starszy zakwas tym lepszy).

Pamiętajmy, że po przygotowaniu masy na chleb odkładamy 4 łyżki do słoika na następny chleb.

Przygotowanie:

Do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę wody letniej i szklankę mąki żytniej, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-12 godzin, ja robię tak rano przed pracą albo w weekend wieczorem i przygotowuje chleb rano. Do dokarmionego zakwasu wsypać mąki, siemie, pestki dyni, sól i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko drewnianą łyżką. Odkładamy do słoika na następny chleb 2-3 łyżki ciasta i chowamy do lodówki przykryty zakrętką. Przykrywamy miskę z ciastem na chleb ściereczką i odstawiamy na 4 godziny, w ciągu 1,5 godziny mieszamy łyżką 3-krotnie. Potem już dajemy mu rosnąć, nie mieszamy. Blaszki do keksówki (40 cm i 36 cm) smarujemy masłem, przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką namoczoną w wodzie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na  1 godzinę i 25 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu wyciągamy chleby z foremek. Studzimy na kratce. Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość. Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.

SMACZNEGO!

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Promocje
Miód manuka mgo 550+ 250g manuka health - promocja
Miód manuka mgo 550+ 250g manuka health - promocja
260,00 zł 224,00 zł
szt.
Mąka pszenna poznańska typ 500 5kg
Mąka pszenna poznańska typ 500 5kg
25,00 zł 20,00 zł
szt.
Mąka do pizzy i foccacia typ 0 pivetti
Mąka do pizzy i foccacia typ 0 pivetti
6,50 zł 5,70 zł
szt.
Mąka pszenna poznańska typ 500 25kg
Mąka pszenna poznańska typ 500 25kg
105,00 zł 95,00 zł
opak.
Orzechy laskowe łuszczone 1kg - jedzpij
Orzechy laskowe łuszczone 1kg - jedzpij
44,80 zł 37,00 zł
kg
Sezam ziarno 1kg - jedzpij
Sezam ziarno 1kg - jedzpij
20,00 zł 18,20 zł
kg
Mąka żytnia typ 720 25kg
Mąka żytnia typ 720 25kg
105,00 zł 95,00 zł
szt.
Mąka pszenna tortowa typ 450 5kg
Mąka pszenna tortowa typ 450 5kg
25,00 zł 20,00 zł
szt.
Miód manuka umf 15+ 250g  happy valley 100% oryginalny
Miód manuka umf 15+ 250g happy valley 100% oryginalny
218,50 zł 194,00 zł
szt.
Mąka pszenna tortowa typ 450 2,5kg
Mąka pszenna tortowa typ 450 2,5kg
15,00 zł 12,00 zł
szt.
#wzmocnij odporność
Mąka pszenna chlebowa typ 750 5kg
Mąka pszenna chlebowa typ 750 5kg
20,00 zł 17,00 zł
szt.
Bez czarny owoc BIO 100g Dary Natury
Bez czarny owoc BIO 100g Dary Natury
8,40 zł
szt.
Syrop z malin A to dobre 330ml Bioone
Syrop z malin A to dobre 330ml Bioone
13,80 zł

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl