KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie 0

Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów

Karczochy to bardzo niskokaloryczne warzywa - w 100 g zawiera tylko 47 kcal. Nie tylko dlatego powinno się je uwzględnić w diecie odchudzającej. Karczochy bardzo się ceni ze względu na zawartość cynaryny i inuliny – substancji, które poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego i stymulują procesy metaboliczne. W związku z tym karczochy stanowią jeden z lepszych, naturalnych preparatów na odchudzanie. Jednak to niejedyne prozdrowotne właściwości tego warzywa. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości lecznicze i odżywcze posiadają karczochy. 

Karczoch zwyczajny to roślina pochodząca z terenów basenu Morza Śródziemnego. Już w starożytności był lekiem na niestrawność, zaburzenia wątrobowe i nerkowe, jednak dopiero w XX wieku włoscy naukowcy odkryli związek, który w główniej mierze odpowiada za odchudzające i inne prozdrowotne właściwości karczochów - cynarynę.

Karczochy na odchudzanie

Wartość energetyczna karczochów w 100 g wynosi tylko 47 kcal. To dzięki niskiej kaloryczności, niskiemu stężeniu tłuszczu i wysokiej zawartości błonnika pokarmowego karczochy są polecane przez dietetyków. Jednak te zdrowe warzywa są najbardziej cenione ze względu na zawartość aż czterech substancji odchudzających:

  • cynaryna jest polecana osobom zmagającym się ze schorzeniami układu pokarmowego, częstymi zaparciami i spowolnionym metabolizmem. Cynaryna usprawnia proces trawienia oraz kontroluje hormony odpowiedzialne za regulację poziomu cukru we krwi i przyspiesza metabolizm lipidów w organizmie, wspierając w ten sposób osoby zmagające się ze zbędnymi kilogramami;
  • inulina posiada właściwości podobne do błonnika, ponieważ ma zdolność wiązania dużych ilości wody i pęcznienia pod jej wpływem w żołądku. W ten sposób na długi czas daje uczucie sytości i zapobiega napadom wilczego głodu. Ponadto inulina jest prebiotykiem, który jest pożywką dla pożytecznych bakterii jelitowych, korzystnie wpływających na system immunologiczny jelita;
  • kwas chlorogenowy jest antyoksydantem występującym w tkankach roślinnych. Zmniejsza on absorpcję cukrów w przewodzie pokarmowym, a tym samym zmusza organizm do korzystania ze zgromadzonych wcześniej zapasów węglowodanów i tłuszczów;
  • niacyna, znana także jako witamina B3 i PP, bierze udział w procesie przemiany węglowodanów, kwasów tłuszczowych, m.in. hamuje rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej i przyspiesza metabolizm. Karczoch jest jednym z bogatszych źródeł niacyny wśród warzyw.

Właściwości lecznicze cynaryny w karczochach 

Karczoch jest naturalnym lekiem hipolipemicznym, który zmniejsza stężenie lipidów w surowicy krwi. Pomaga on utrzymać właściwe stężenie cholesterolu w organizmie, a tym samym wspomaga leczenie lub zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych. Według naukowców za obniżanie stężenia trójglicerydów i cholesterolu we krwi odpowiada cynaryna - główna substancja czynna karczochów. Cynaryna hamuje syntezę cholesterolu w wątrobie, przyspiesza proces usuwania trójglicerydów i cholesterolu wraz z żółcią oraz nasila proces przemiany cholesterolu do kwasów żółciowych. Tym samym cynaryna potrafi obniżyć poziom cholesterolu nawet o 60 procent.

W spisie roślin leczniczych cynarynę karczochów nazywa się:

  • cholekineticum – lek żółciopędny, stymulujący opróżnianie pęcherzyka żółciowego z kamieni żółciowych, które są zbudowane z cholesterolu;
  • cholereticum - lek żółciotwórczy, stymulujący do wytwarzania żółci w wątrobie

Ekstrakt z liści lub korzeni karczochów przyczynia się do regeneracji wątroby, poprawia jej ukrwienie oraz wspomaga proces usuwania toksyn z organizmu. Ponadto cynaryna wspomaga leczenie schorzeń układu pokarmowego, w tym zaburzeń trawienia i zespołu jelita drażliwego.

UWAGA! Karczochów powinny unikać osoby, które cierpią na kamicę moczanową.

Karczochy lekiem na cukrzycę 

Zawarta w karczochach inulina pomaga zachować prawidłowy poziom cukru we krwi, w związku z tym karczochy są wskazane dla chorych na cukrzycę. Z kolei kwas chlorogenowy zwiększa tolerancję glukozy i obniża wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym. Indeks glikemiczny karczochów jest bardzo niski i wynosi 18.

Karczochy zapobiegają powstawaniu nowotworów

Karczoch posiada wiele antyoksydantów tj. kwercetynę, rutynę, antocyjany, kwas galusowy, luteolinę, kwas kawowy, kwas chlorogenowy, sylimarynę i cynarynę, które stanowią barierę dla wolnych rodników. Dzięki temu karczochy nie tylko opóźniają proces starzenia, lecz także hamują produkcję komórek nowotworowych.

Polecamy:

 

 

  sok z karczocha już od 29,90zł

 

 

"Oda do karczocha" Robert Makłowicz

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl